Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

Emzet 

všechny recenze uživatele

"In our family, there was no clear line between religion and fly fishing." Pro někoho (má drahá polovička) nuda k uzoufání, pro někoho katarze, která nebohého diváka hodiny později zpoceného vytrhává ze spánku. Co je však nejhorší, krásu Řeky nelze moc dobře popsat ani přiblížit. Ten film musíte vidět a pocítit; možná si později řekneme, jestli jsme se shodli či nikoliv, ale to je tak asi vše. Není to jen Redfordovou režií, ani Rousselotovou kamerou (ač ten Oscar je bezpochyby zasloužený), ani bezchybnými výkony všech zúčastněných (rád bych tady vypíchl občas opomíjeného Skeritta; bez něj by ten film byl třetinový), je to něčím v předloze a v jejím převodu na plátno. Možná Redfordův voiceover, kde předčítá přímo z knihy, nevím. Takovýto pocit po zhlédnutí filmu nemívám. Podobně silný, podobně dobrý, ale nikdy to není quite like this. A ještě nikdy jsem neviděl film, který by se zabýval myšlenkami transcendence, který by je zároveň uměl tak svěle vyjádřit. Jedinečný zážitek. "I am haunted by waters." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Táto Redfordova rieka možno pramení v malom lesíku a ústi do búrlivého oceánu, ale my sme svedkami jej toku iba miernymi tokmi a zákrutami, sledovanie filmu pripomína skôr oddychové člnkovanie (alebo ak chcete rybačku), ako divoký rafting. Na tom nie je síce nič zlé, dokonca je to aj príjemné, avšak prítomnosť silnejšej zápletky a dramatizácia v určitých okamžikoch deja by výslednému tvaru rozhodne prospela. Príjemný hrejivý, typicky americký filmík na víkendové popoludnie, ktorý poteší, ale až tak úplne nechápem Redforda, čo ho natoľko na scenári upútalo, že sa ho rozhodol aj sám natočiť. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

PRED ZHLIADNUTÍM FILMU NEČÍTAŤ OBSAH - JE V ŇOM SPOILER (udalosť, ktorá sa odohrá až v posledných desiatich minútach). __ Dve hodiny bez pointy, bez ničoho. Áno, dámy a páni, to je Robert Redford. Presne takého ho my všetci milujeme. Vôbec nič prevratné, nič srdcervúce. Jednoducho štát Montana, hory, rieky - všetky prírodné krásy. Precízne podaná réžia, ktorej nelze absolútne nič vyčítať. Ak by ste sa ma spýtali prečo som vlastne nedal piatu hviezdu, pravdepodobne budem len zaryto mlčal. Naozaj, skutočne, vážne nepoznám odpoveď. __ Ale z akého dôvodu som dal tie štyri? Už pre nedávno spomínanú réžiu, čaro rybárčenia/horských riek a bratské puto dvoch (sympatických) antoným. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nebudem klamať. Nie ie je to moja moju šálku kávy. Nerušená pokojná kamera, skvelý mladý Brad Pitt, obstojný príbeh ktorí (u nás) pred obrazovkou združil rodinu, no mňa sa tento film nedotkol. Dal som tomu šancu ale iba to prefrčalo okolo mňa. Redfordov režisérsky rukopis, hoci nie je nejako extra statický, ma nudil, takže nikomu neberiem vyššie hodnotenie, má to svoje čaro. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem byl v roce 1993 na premiéře v Brně v kině Art. Odcházel jsem naprosto nadšený. Dnes jsem film viděl znovu po dvaceti letech. Mezitím jsem viděl můžu říct stovky filmů a to, co ve mně tenkrát zanechalo nesmazatelný dojem, dnes kolem mne proplulo bez sebevětšího kontaktu. Rodinná sága zůstal hluboko ve stínu Legendy o vášni a podobných gigantů. Tady se to Brad Pitt naučil a v Legendě o vášni to zúročil. 70% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo v Granite Falls (Wyoming), Bozemanu a Livingstonu (Montana) od 17.6 do 31.8.1991. (Tygrys)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama