Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (314)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když Karel Gott zemřel, byla to do vypuknutí covidu snad nejprobíranější zpráva. Nepatřím k jeho skalním fanouškům, ale každý ho znal, každý se dozvěděl o jeho odchodu..... A dle tohoto dokumentu by ho každý mohl chtít i za příbuzného. Karel se nám představuje jako neustálý šprýmař a trousič nějakých glos a mouder, co si dokáže zachovat nadhled i s těžkými zdravotními komplikacemi, ani se pořád nevzdát vystupovaní. U Gottů doma panuje většinou naprostá idyla. Dcerunky jsou spořádané, a společně s manželkou Ivanou tatínkovi pomáhají v zákulisí, třeba s praktickými věcmi, které už mu dělají potíže. Jo, Karel byl bezpochyby v něčem sympaťák a nejen jako občan republiky, kde je jedním z nejčtěnějších plátků Blesk svým způsobem oceňuji ten nadhled do jeho domacího prostředí. To jsou totiž záběry, které jinde neuvidíte, a do takového osobního dokumentů záběry s protagonistou v osobním prostředím svým  způsobem patří a je zajímavé se na ně podívat. Přesto jsem se trochu nemohl ubránit dojmu (a opravdu to nechci myslet nikterak neúctivě ani cynicky), že některé situace působily trochu nastrojeně. Navíc jak přece jen někdo poznamenal v jedné recenzi,  přece jen se Karel na filmu podílel i jako svým způsobem nepřiznaný scénárista a mohl kaméře ukázat jen to, co chtěl. Ale vykašleme se na to. Ve Francii vznikl například oslavný dokument o Belmondovi, v Česku už i o Jiřím Suchém. Nevidím důvod proč by si podobný formát nezasloužil i Karel Gott, který je opravdu asi naše téměř nejznámější celebrita (ať si o něm každý myslím cokoli.) Notabene ještě s tím svým  šťavnatým osudem na konci života (rodinna v pozdní věku, do toho těžké zdravotní komplikace, ale furt sílá vystupovat.) měl na svůj oslavný dokument, kde by mohl neomezeně provádet právo. A že Karel uměl být zábavný průvodce, nemůže být po tomto dokumentu pochyb.  Fanoušci Karla dostanou, tak jak se jim opravdu bude líbit a ten závěrečný odkaz ke smrti je fakt celkem silný pro všechny. I mimo to je tam pár objektivně zajímavých informací i z historie, i jsem se něco nového zajímavého dozvěděl (píseň o Janu Palachovi), naopak bych zase k něčemu dodal podrobnosti (zpívání s Karlem Krylem, porevoluční restart.) Ale u těhle oslavných dokumentů zavisí na tom, jak moc jste velký fanoušek protagonisty. Pro fanclub to bude za pět, ale pro mě to zůstane na třech  , s tím, že stejně hodnocení u takového dokumentu není moc důležité- ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2020, keď sa v našich krajoch naplno rozbehol ošiaľ okolo plandémie Covidu 19, mal v kinách premiéru snímok "Karel". Viac ako dvojhodinový dokument o najznámejšom, najúspešnejšom a bezkonkurenčne najlepšom českom spevákovi Karlovi Gottovi. Ten bol už takmer rok po smrti, takže sa nedožil prvého premietania. A ja keďže som nebol testovaný, prekonaný, a ani napichaný pochybným roztokom, ktorému hovorili vakcína, tak som sa do kina vtedy nedostal. Takže tým pádom som si musel počkať na to, keď sa to bude vysielať v televízii. Film som zhliadol až v apríli roku 2024 na českom kanály ČT2. Režisérke Olge Malířovej Špátovej sa počas roka podarilo natočiť priemerný, miestami tak trochu mdlý, časozberný dokumentárny snímok, ktorý bohužiaľ vyvrcholil smrťou pána Gotta. *** ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Pocítil jsem potřebu k tomuto osvětovému dokumentu také něco napsat. V první řadě Karel byl jednička a se ctí se hlásím k jeho fanouškům, jeho písně i jeho jako člověka mám moc rád a moc si jeho osobnosti vážím. Toto dílo se ale moc nepovedlo. Rozdělil bych jej na tři fáze. První, která obsahuje dobové záběry z koncertů a mapuje jeho kariéru je bohužel dost upozaděna, čekal jsem nové ještě neviděné záběry, na délku filmu toho bylo velmi skromně. Druhá, ta se přiznám mě bavila nejvíc, vzpomínání Karla a rozhovory s jeho kolegy a spolupracovníky.. A třetí, nejtragičtější část, kde si dělala promo jeho choť, snažíc se dokázat, jak to vlastně s Karlíkem bylo v závěru jeho života těžké. Rodinné záběry z chaloupky, z domu a z nemocničních oddělení a rozumování Karla, kde to vypadá, že si to zkoušel 5x nanečisto, než to řekl + lékařské zprávy, opečováváni lékařů a věčně zkroušený záběr na Ivančin obličej, ukazující, jak to vše vlastně celé dopadne. Připadalo mi, jako bych koukal na Manželskou etudu o ,,krásce,, a již bohužel senilním staříkovi a jejich soužití, Karlově lásce ke zpívání a vztahu k dcerám, se kterými to evidentně moc neuměl. Chtělo by to stejně jako v případě dokumentu o Karlu Svobodovi, který natočil jeho syn, víc objektivity, méně depresivních zàběrů a více faktů z jeho života. Myslím, že kdejaký dokument o Karlovi natočený v TV za jeho ùčasti je rozhodně větší sondou do jeho života, než tento. Z úcty k mistrovi, protože on je zde hlavní hvězda, dávám hvězdy tři. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

C'est la vie, c'est la vie, a to mě nebaví, nebaví... Z dokumentu čiší velká touha zaznamenat poslední dny velkého to člověka, nezapomenutelného umělce, představitele jedné úspěšné vlny československé populární hudby. Jenže jaksi ta tužba vyprodukovala u diváka především rozpačitost z ukázky nepatřičného a vysoce intimního. Zůstává tedy sladko v ústech za těmi vzpomínkami a obrázky minulosti, hořký ocásek, toho co následovalo, však dominuje a zahaluje to jedinečné. ...hrajte ještě dál, naposledy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V podobě tohoto Špátové-Malířové filmu Karel Gott dostal to, co si zasloužil. Film zachycuje s věcnou láskou a poučenou úctou Gottovo soukromí, uměřeně se noří do jeho života a lze-li poznat člověka soukromě a současně i s taktním odstupem, bylo mladší Špátovou vykonáno mnoho. Pro přátele a fanoušky tohoto mimořádného zpěváka bylo buďjakbuď dosaženo maxima. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo 22. října 2018. (ČSFD)
  • Televizní premiéru sledovalo téměř 1,6 milionu diváků (15+), jednalo se tak o nejsledovanější pořad sobotního večera a celého dne. (rublik05)

Související novinky

Kina v Česku znovu zavírají

Kina v Česku znovu zavírají

08.10.2020

Očekáváné vyhlášení je tady. Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že počínaje pondělkem 12.10. dojde minimálně na 14 dní k omezení veškerých volnočasových aktivit, čehož se logicky dotýkají… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama