Reklama

Reklama

Filmová cenzorka Enid je hrdá na svou pečlivou práci: jejím úkolem je chránit nic netušící publikum před škodlivými účinky krvavých scén a jiných drastických záběrů. Její ochranitelský pud je umocněn pocitem viny, že si nedokáže vzpomenout na starý případ zmizení své sestry, která byla nedávno prohlášena za mrtvou. Když Enid dostane za úkol prohlédnout si znepokojivý film z archivu, v němž se vracejí její vlastní mlhavé vzpomínky z dětství, začne rozplétat záhadu a zjišťovat, jak toto děsivé dílo souvisí s její vlastní minulostí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (58)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Censor" je filmom, aký občas skutočne padne dobre do noty. Nemôžem povedať, že všetky artové horory mi sadli, no tento tam rozhodne môžem zaradiť. Má to atmosféru, vizuálne je schopne natočený a nemal som problém uveriť našej protagonistke Enid počas jej misie, kde sa snaží nájsť svoju stratenú sestru. Ako som povedal, nápad je super. Enid uvidí video, ktoré veľmi dôverne zachytáva udalosti jej života a postupne prepadne absolútnej paranoji, kde už nebude vedieť ani čo je skutočné a čo nie. A pritom sa vnútorne cíti ako hrdinka svojho vlastného príbehu. Nevadí mi, že tu nie je veľká dávka gore, nevadí mi artový štýl filmovania. Záleží ale na tom, že film potrebuje mať zaujímavý príbeh a postavy, ktoré budem chcieť sledovať počas celého filmu. A to sa tu podarilo. Myslím si, že film asi bude mať viac odporcov, no nezačnime si tu teraz jeden druhému nadávať za to, že niekomu sa film páči a niekomu nie. Pre mňa je toto film s dobrou atmosférou, prekvapivými momentkami a je super, že zbytočne nenaťahuje čas. Je to super film? Nie. Ale v rámci toho čo ponúka mi to stačí. Hodnotenie: B ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je tu krásna ukážka toho, ako to vyzeralo vo svete požičovní a tá skutočnosť mna samého veľmi potešila, keďže som ich obľúbencom doteraz. Film mi najprv pripomínal 8mm, potom zase mi prišiel ako sympatická kopírka Maria bavy či D. Argenta a napokon vystrelil až k I Spit on Your Grave. Naozaj každý si tu môže nájsť to svoje. A ja som si naozaj aj našiel. Film ma bavil od začiatku až do konca a i keď gore stránky tu nebolo nejako veľa aj to malo potešilo. Film hral na iné veci a tie mu teda vychádzali. Herci boli dosť dobrí a jeden z nich mi neskutočne pripomínal Buda Spencera. Mne sa celkom páčil i ten koniec a vobec sa mi nezdalo, že to bolo otvorene, ale naopak, bolo to celkom jasne a uzavreté. Takže som veľmi spokojný a dávam silné 4*. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na Censor jsem slyšel z festivalů chválu, ale po zhlédnutí traileru jsem trochu tušil, že tohle nebude úplně můj cup of tea a taky, že nebyl, ale naštěstí má Censor soudnost a má pouhých 80 minut, takže nestihne diváka nudit tak, aby jej dokázal otrávit, unavit, znechutit.Po hororové stránce zde není moc o co stát, atmosféra zde téměř absentuje, gore se zde až na 1-2 scény nedočkáme, napětí chybí a není to ani vyloženě Zábava, na druhou stranu pár plusů se zde najít dá. Samotný příběh o ženě, která provádí filmům cenzuru je docela zajímavý a je atraktivní se podívat do zákulisí ( jeví se to jako nevděčná práce) potěší pár starých odkazů ( Deranged a I Spit on your Grave asi nejvíc) a retro stylizace s barvičkami připomínající Giallo je taky docela zajímavá, potěší i nostalgie na V/H/S a video nasties, což především docení starší publikum. Trochu mi vadilo, že sledujeme hlavní hrdinku sledovat násilí ve filmech, ale divák si vše musí bohužel domyslet, tohle já nesnáším a beru to jako provokaci.Celkově vzato je to docela zásadní a povšimnutihodná záležitost, která přinesla lehce svěží závan větrů do Hororu, ale zároveň nepřináší nic, z čeho by měl divák jásat.Příběh 3/5, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 2/5, Napětí 2/5. 5.5/10. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, chabé provedení. S premisou připomínající 8MM v komunitě filmových cenzorů snímek nalákal na solidní podívanou, ale celé to postupně zabředlo v mnohokrát okoukaném schématu a hlavně hypnotické nudě (a to nemá film ani hodinu a půl). Podivné je i vyznění celého díla. Censor prakticky láká diváky na poctu „video nasties“, ale místo toho, aby nějak chytře pracoval s kontroverzí okolo tohoto fenoménu a zejména s otázkou, zda brutalita ve filmech může mít dopad na diváky, přichází s jednoduchým konzervativním závěrem, že ano, tyto filmy jsou výplodem extravagantních magorů a mají špatný vliv na psychiku diváků. To není pocta, to jsme jen mentálně zas někde mezi britskými puritány v 80. letech minulého století. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Povinnost pro každého, kdo vyrostl na hororech z videopůjčovny, byť o vyloženou pecku nejde. Tématizování filmového násilí a jeho vlivu na lidskou psychiku, rozostřování hranice mezi realitou a filmem, nebo znepokojivá pátrání po uměleckých dílech (Devátá brána, 8 mm, Cigarette Burns), to vše mi velmi konvenuje už od Videodromu a tady je to navíc krásně propojeno s fenoménem britských videonasties. A hrdinka má nejen neokoukaný job, ale pro hororového fanouška je vlastně nepřítelem, když mrzačí díla jeho oblíbeného žánru, zároveň mi přijde zábavná ta každodenní konfrontace upjatého člověka s šokujícím brakem, kterým pohrdá. Výčet pozitiv bych uzavřel tím, že Censor je dějovější, méně artový a tedy koukatelnější než podobné Berberian Sound Studio a že Niamh Algar v hlavní roli je výborná. Bohužel, slibně rozehraná znepokojivá zápletka se postupně rozředí nedostatkem napínavého děje a výraznějších scén a vlastně to svá zajímavá témata nijak zajímavě nerozvíjí. Ze závěru mám smíšené dojmy. Super plakáty s hrdinkou přepůlenou videokazem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen především na 35mm film a několik záběrů na Super8 a VHS. (Homerking)
  • Natáčení probíhalo především v Leedsu a Bradfordu v Anglii. (Homerking)

Reklama

Reklama