Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (100)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Islandský Otesánek. Príjemne bizarné a keď akceptujete pravidlá hry, tak si užijete  rodinné drama hodené mimo bežné mantinely. Väčšinu času sledujete stereotyp manželskej dvojice žijúcej na farme uprostred prdele sveta. Do tohto pokoja a kľudu občas zaveje číhajúce nebezpečie. Na jednej strane, by som určite chcel, aby tam toho tajomna bolo oveľa viac, ale na druhej musím oceniť, že dávkovanie bolo ideálne. Jednoduchá zápletka by viac nezniesla. Celé to stojí na vzťahoch, hercoch, krajine, veľmi vhodne zvolených digitálnych trikoch a nikým nekomentovanej krutosti. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Oh my, jak já miluju Noomi. Ona je snad jen ve filmech, které vážně stojí za to. Sice jsem si hned myslela, že má Ada defekt, který se ukázal až po půl hodině, nicméně mi to nevadilo a jako nápad to považuju za originální. Vlastně je to celé dost rozporuplné. Na jednu stranu je to roztomilé, nicméně na tu druhou je to spíše zvrácené. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Estetická mysteriózní festivalová jednohubka s poměrně neotřelým tématem, která je přesně taková, jak byste od ní čekali. Zhruba do první poloviny snímku se tedy nic moc zásadního neděje, nicméně v polovině druhé se Ada najednou stane osobitým, neuvěřitelně emocionálním a chytře si diváky hrajícím počinem, u něhož jsem se nemohl dočkat závěrečné pointy. Jen škoda té roztahané a prozívané první poloviny, která dozajista několik diváků od dalšího sledování odradí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Severská spolupráca so Pšonkami priniesla podivno žiarlivostnú baladu, ktorá vďaka originalite námetu (rozhodne) neohúri každého. Tí, čo očakávajú strhujúcu, respektíve temnú atmosféru môžu úplne zabudnúť. Toto je pomalá, vďaka výberu prostredia dostatočne chladná, no nijak extra záživná story, ktorú v okamihu odkrytia kariet buď úplne zavrhnete, alebo ju z čírej zvedavosti kam vás tento príbeh dovedie - dosledujete. Skutočne ťažko sa slovami popisuje, čoho bol divák svedkom, to jednoducho “musíte vidieť”, aby ste si následne mohli urobiť názor sami. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

-SPOILERY-  Manželský pár žije na ovčí farmě a při jednom rutinním porodu z vyleze ze samice půlovce. A protože se manželé vzpamatovávají ze ztráty potomka, ovčího Mínotaura adoptují. Ale ovce chtějí zpátky co jim patří! Vůbec nevím, jak se k tomu postavit. Původně jsem si myslel, že je to o tom, jak ženě začne hrabat a upne se k nedomrlému jehněti, ale to jsem se mýlil a jiná alternativa mě nenapadla. Na vysvětlení nasáklé mytologií jsem tak musel čekat až do samotné závěru, který byl fajn, ale do té doby film toho moc nenabídl. Pokud tedy nepočítám běžný život na farmě a pár hezkých scenérií. Asi jsem na hledání různých alegorií a symbolismů moc tupej. 30% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama