Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

zsn 

všechny recenze uživatele

Jejich asketismus a maximy mne chytají za srdce již řadu let. Více takové tvorby, je třeba osvětu judaismu, zaslouží si to po všem tom utrpení. Nikdo se nemůže divit jejich pevným rodinným hodnotám, ne po hyenismu, kterým si jako štvaná zvěř prošli. Odráží a bude se to nadále odrážet v jejich genech, po generace. Být vývrhelem ve společnosti defacto dodnes posiluje o to víc jejich komunitu. Mohli bychom se konečně snažit, chtít je pochopit a naslouchat jim. Samozřejmě jsou archaickou komunitou uprostřed moderního světa, mají mezi sebou výjimky, které se chtějí z jejich zvyků vymanit, protože vidí, že lze žít i jinak, nežijí někde v džungli jako nějací domorodci a láká je tak zakázané a pokrokové, exkomunikace je tak nevyhnutelná, to je ale na uvážení dotčených a my jako neznabozi nemůžeme jejich možná utiskování či bláznovství, chcete-li, hodnotit. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Obecně vzato je letošní rok zatím docela silná bída. Zde sice nedojde k nějakému výraznému obrození, ale jednoznačně je to progress. Jednoduché zachycení příběhu ženy, která chtěla zakusit svobodu s tím, že utíká mezitím z něčeho jako židovského ghetta. Vlastně to samo za sebe vydá, za delší celovečerní film. A jako, co si budeme, nečekají vás extrémní triky, novátorský přístup natáčení. Je to prostý příběh, zřejmě podle skutečnosti, který určitě člověka obohatí. Víc čekat nemůžete. Hlavní plus jsou místa Berlína, který vám toto dokonalé město připomene. ()

Reklama

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale zato intenzivní nahlédnutí do života ortodoxních Židů. Pro mě, jako zapřisáhlou ateistku, bývá jakákoli náboženská tématika (nejen ve filmu) velice náročná na pochopení, ale tady se dalo pochopit alespoň hlavní hrdinku, která se mi v hlavní roli opravdu velmi líbila. Díky ní a závěru, který mě naštěstí relativně potěšil, se nemusím rozepisovat o tím, co si o náboženství a lidech, kteří v taková hovna věří, myslím. 90%. ()

kartacek 

všechny recenze uživatele

No je to bomba. A ještě k tomu jsem se podíval, kdo že to jsou ti chasidští židi. A k mému údivu jsem zjistil, že existují teprve od začátku 18. století. No a ve sporu s nimi byli jiní židé - Mitnagdim (což hebrejsky znamená Odpůrci) -, kteří se s chasidskými v 19. a 20. století opět spojili v rámci ultraortodoxního judaismu, ale stále mezi jednotlivými skupinami vládne jistá nevraživost. No, tak jsem pobrouzdal wikipedií, která ví všechno, teda téměř vše, což mi připomíná tu hlášku ze seriálu, nevím teda už, na co se dotyčný ptal přesně, ale myslím že: "A kde mám manželku?", možná se teda ptal na něco jinýho osobního, ale to je celkem šuma fuk, pointa totiž tkví v tom, že se ptal internetu. Kouzelná situace. A to je jen malá perlička, je tam hromada dalších kouzelných situací. Celý ten film by klidně mohl být o člověku, kterého celý život drží ve městě, a pak se najednou dostane do lesa - a žasne. Anebo ho celý život drží v lese a pak se dostane do města - a žasne. ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet a presvedčivé herecké výkony robia z Unorthodox prudko pozerateľnú záležitosť. Mám rada príbehy inšpirované skutočnosťou, hoci v tomto prípade sa príbeh odkláňa od pôvodnej zápletky, aj od pomerov v skutočnej komunite vo Williamsburgu. Najvyššiemu hodnoteniu bráni rozprávková nemecká zápletka a vyvrcholenie. Najsilnejšia zložka seriálu je vzťah manželskej dvojice, kde tvorcovia netlačia na pílu a vykresľujú ho veľmi citlivo a uveriteľne. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Když si Esty (Shira Haas) kupuje rtěnku, tak v pozadí obchodu můžeme zahlédnout ženu v lososové košili. Touto osobou není nikdo jiný, než autorka knihy „Unorthodox“ Deborah Feldman. Právě její knihou je minisérie inspirována. (UhLee)
  • Příběh je založen na skutečných událostech. (Azuko)
  • Eli Rosen pomáhal všem ostatním hercům s jazykem jidiš. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama