Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

claudel 

všechny recenze uživatele

Docela lituji, že jsem se Kulovému blesku dlouho bránil, což lze přičítat skutečnosti, že jsem viděl někdy v deseti letech prvních deset minut filmu a otráveně vypnul televizor s tím, že větší kravina nemohla být natočena. Dnes to vidím jinak, výborní Abrhám a Hrušínský, jemný humor, pár hlášek, které se asi zapsaly do historie českého filmu. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Komedie s lidským přesahem. V málokterém filmu se potkává v rychlém sledu mládí a stáří, naděje a strach, smutek i smích. Střet generací a životních hodnot. Směs fragmentů lidských životů, které spojuje „mamutí“ kolotoč doktora Radosty. Úžasně vtipná a uvnitř teskná komedie. V zaprášené kulise 70. let naší věčné stověžaté Prahy. Vše je dokonale emotivně podbarveno hudbou Zdeňka Lukáše. Jednoho z našich nejlepších komponistů druhé poloviny 20. století. Co slovo, to nezapomenutelná hláška. Jedna z našich nej komedií vůbec. 90% ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

POZOR U DRUHÉ KOLEJE, OPAKUJI, POZOR U DRUHÉ KOLEJE No, začněme asi postupně. Úvodní zasedání s představovačkou plánu akce v podaní Rudolfa Hrušínského se nese až v Cimrmannovském duchu s různými srandičkami jako s předloženou svatbou, neustálými nabídkami brazilské kavy od mistra bydlícího v bytu či Svěrákovým svěřením, že rád sbírá staré šroty. Veselá zábava nadále pokračuje prohlídkou pana Knotka (Abrhám) bytu pana ing.Severína (Smoljak), kdy mě ze všech jeho vynálezů určitě nejvíce zaujal exkluzivní vláček se slivocící. Další hodně zábavná scéna je i kuriózně vedená svatba, kde jde pan Knotek nakonec za svědka apod. Určitě je zde několik dalších dobrých vtipů,hlášek napadů i skvělých hereckých výkonů. Kdy asi v popředí by měl být Josef Abrhám se svými vnitřními mology. Ale i když pro něj mám jistou slabost, tak jeho brumlavá postava mě nezaujala natolik jako postava organizátora akce pana Radosty - velkého nadšence, který si nenechal nic zkazit v podání skvělého Rudolfa Hrušínského. Potěší i profesionální neherečka Milada Ježková se svou přírozenosti apod. A celkově je to další dobrá komedie z té doby od slavného dua. Byť tentokrát malinko slabší. Celkovou náladou mi to po bláznivém Jáchymovi, veselém Marečkovi a poetické Samotě od dua na S+S příjde jako trochu vážnější podívaná, ze které na mě jako na mladšího diváka zajímavě dýchala kuriózní šedivá doba socialismu a jeho těžkostí. Což ale i tak nebylo nezajímavé. Je to zkrátka takový mix mix převážně veselého ale i trochu vážného pohledu na život ve své době.   Možná se duo S+S u prvního filmu režírovaného čistě Smoljakem (pod dohledem Podskalského) trochu hledalo, což je vidět i na některých dlouhých sekvencích, často třeba i dost zahalených do tmy. Předchozí trio komedíí Jáchym-Mareček-Samota bych dal určitě před Kulovým bleskem výš, ale na druhou stranu jsem s Bleskem  při  opětovném sledování po dlouhé době jsem strávil příjemný čas. A stačí vzpomenout na ten veselý vláček se slivovicí a další srandičky. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Největší akce v dějinách stěhování pod taktovkou dvou geniálních scénáristů Svěráka a Smoljaka je zdárným příkladem klasické české komedie. Navíc tolik českých hereckých es v jednom filmu, to se hned tak nevidí. Herecké partičce samozřejmě vévodí Rudolf Hrušínský, který jako obvykle strhává všechnu pozornost na svou osobu a celému filmu dominuje jeho brilantně zahraná postava doktora Radosty. Sled nesmrtelných hlášek, kultovních dialogů a celého konceptu dělají z Kulového blesku nesmrtelnou klasiku české kinematografie a rád se na ni znovu podívám. Já bych si prosím tu brazilskou kávu dal. [Přesná stopáž: 82 min] ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Táto komédia nestojí LEN na sakraOSCARovom výkone organizovaného Rudolfa Hrušinského, ale hlavne na prostosti (nemyslím sprostosti:o) ostatných postáv, ako pani Jechová, rodina Fazekašových, či pani Máňa z OPBH atď. Samozrejme by sa komédia S+S neobyšla bez nesmrtelných hlášok, ktorých tu je Haba-kuk. Tento film by som na predpis púšťal Troškovy, Soukupovy a im bodobným, ktorých ženie do popredia myšlienka, že robia dobré ľudové komédie! Páni - TU si berte príklad...Jéj a já jsem si ešte vzpoměla, že sem se vás nezeptala, jestli máte sklep. Máte sklep? ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Přestože autoři nikdy airbagy neviděli a jen tušili, jakou by mohly mít v autě funkci, zrealizovali je ve filmu skvěle. Prostě ve škodovce nechali nafouknout jakési igelitové pytle. „My si je jen představovali, já nikdy neviděl airbag v akci. Naštěstí,“ uvedl Ladislav Smoljak. (alonsanfan)
  • Ve scéně, kdy Dr. Ječný (Zdeněk Svěrák) mluví o své zálibě ve sbírání starých předmětů, je možné vidět, že se Knotková (Daniela Kolářová) neudrží a začne se smát. (Chegi)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama