Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Některým podezřelým se uleví jen proto, aby se jim mohlo zase přitížit a věřte, že když inspektor Trachta rozhýbá malé šedé buňky, bude všem anton malý.. Musím se těch dvou zastat. Zahajský tomu slušel, představitel praktikanta hledající chvílemi kromě tužky i sebe, nikterak nepřekážel. Vzhledem k stylu a pnutí mezi dvojicí Smoljak, Svěrák se to mohlo jmenovat Rozpustilý a napučený.. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem moc chtěl, aby se mi film líbil, bohužel to nešlo. Divadlo Járy Cimrmana obdivuje, ale tenhle film je podstatně slabší, než hry. Je zde pár vtipných míst, ale oproti hláškám zasypávajících nás v Cimrmanovi, je těch míst podstatně míň. Pro mně tři hvězdičky znamenají lehký nadprůměr, a to myslím jako hodnocení tohoto filmu sedí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřeboval by trochu přidat v úsudku, tam je to slabší. Taky pendrek mu moc nejde." Rozpuštěný a vypuštěný je poměrně slabej vývar z Vraždy v salónním coupé, zejména díky daleko méně přesvědčivýmu Hlaváčkovi, ale zase to dohání několika povedenejma novinkama. Mezi ně samozřejmě patří Bedříšek s kachnami, záchrana univerzálního dědice, dozrávání podezřelých, kývající Václav či spokojení Hlaváčkovi rodiče. Při premiéře jsem sice směrem k Markovi Brodskýmu vyslal mnoho nelichotivých výrazů, ale s postupem času jsem si zvykl jak na jeho praktikanta, tak na úpravy v pro mě "nedotknutelný" hře, takže Cimrmani mají ode mne zase neobjektivních pět hvězd. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Ano ano, svatá pravda, jedni sejou a vláčej a druzí sklízej. A pánové Svěrák a Smolijak by měli dokonce života už jenom sklízet, protože to co vytvořili, nemá v dějinách humoru obdoby. Filmový přepis Vraždy v salóním kupě je určitě mnohem lepší než tato nejslabší cimrmanovská hra. Kachny, kachny i Václav se povedli na jedničku, ale k dokonalosti Jáchynme, hoď ho do stroje! přecejen trocha chybí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)
  • Zdeněk Srstka (Bedříšek) později vyprávěl, jak si z něj při natáčení vystřelili. Když se někdo ze štábu podivoval, jak je možné, že nezná svůj text, když má přece tolik scén, tak se bránil, že je v tom nevinně, protože mu ještě nikdo scénář k filmu nedal. Když jej pak konečně dostal k dispozici, tak když do něj nahlédl, tak pochopil nejenom absurdnost oné výtky, ale hlavně to, že se stal obětí kanadského žertíku poťouchlých kolegů. (Posheidon)
  • Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?. (#47)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama