Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 2
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (914)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela poprávu rozporuplný film. Alespoň jsem si to po jeho shlédnutí musel říkat. A.I. se vlastně skládá ze tří částí. Nejvíce se mi líbila část první, která je tak citlivě točená že člověk je z toho úplně v úžasu zda se to tak vůbec dá natočit. Prostřední část mě moc neoslovila a gigolo Joe mě tam nepasoval vůbec. Moc sem nepobral zda bylo vůbec nutné tam takovou postavu vypouštět. Konec už je takovou oázou na lásku. Trošku by stálo za úvahu zda film částečně neoznačit jako pohádku. Mé záverečné resumé: Rozhodně nadprůměrný Spielberg, který stojí za chvilku času. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě něčím výjimečným. Za prvé, produkoval ho Stanley Kubrick. Za druhé, na tento film se můžu koukat, kdykoliv znova a znova aniž by mě nudil. Lituji toho, že se toho nedožil Kubrick, možná by mohl být lepším než je. Líbí se mi Altamirova věta s kterou musím naprosto souhlasit: "Doporučuji vnímat srdcem, ne rozumem. " Vizuální efekty patří k těm nejlepším, které jsem za poslední dobu viděl. Chtěl bych, ale vidět verzi Stanleyho Kubricka, která by pro mě byla naprosto jinačím a určitě zajímavějším. Na tento film musel dlouho čekat, než mohl být film realizovatelný, protože ještě k němu nebyli prostředky. Ale brzy nastal čas, ale bohužel i pro Stanleyho, který... Nerad o tom mluvím. Když Kubrick je můj nej režisér, který je mým vzorem. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Kubrick za představou, Spielberg strůjcem a ve výsledku krásný film plný naivního hledání, prostých a lidských myšlenek, famózního Osmenta, dechberoucího Lawa a zakončení, které umí psychicky nevídaně dojmout až na doraz. Tenhle snímek obdivuji za to, že dokázal skloubit tradiční spielbergovskou rodinnost s fascinující vizí budoucností, spoustou technických vychytávek a mnoha myšlenkových podnětů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vysokoúčelná hi-tech rozprávka pre nedeti. A Spielberg je Pán režisér, čo mi ten pocit po tomto filme len umocnilo. Ukazuje nám, že vie natočiť hocijaký žáner a aj tak z toho vznikne dobrý filmík. Jeho "mimozemské" vízie sú už síce pomerne prihlúple, no to na atrkativite neuberá. Nádherný film o nádhernom priateľstve s nádherným záverom, ktorý vaše oči nenechá suché! Ja krásne ako si divák môže nadviazať vzťah k medvedíkovi. Osment exceluje, dúfajme, že jeho hviezda nevyhasne podobne ako Culkinova. 85%. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Umělá inteligence záměrně není konzistentní film a jakoby se skládá ze tří epizod. První, a nejlepší, je brilantně natočená psychologická studie rodiny a robota, jež by měl bezpodmíněně milovat, ale... Je v tom samozřejměě háček... Druhá se snaží vypovědět něco o kybernetické společnosti a zároveň pobavit novou, rozpustilou postavou Judea Lawa. Prozatím je film velmi dobrý a zdařile kombinuje Kubrickův náčrt se Spielbergovou hravostí a sentimentem, ovšem za co snižuji hodnocení, to jest přišerný epilog, jakožto část třetí. Nejen, že je natahovaná a odporně přeslazená, ale hlavně je neúčelně fabulovaná vzhledem ke své pointě a v tom vidím největší selhání. Ono sdělení se mohlo odvyprávět úplně jinak, mnohem elegantněji, není třeba najednou přidat fimového narratora a zaplétat se mezi mimozemšťany, cestování časem, oživování apod. jen pro pár patetických slziček... 7/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (28)

  • Natáčení probíhalo v americkém státu Oregon a v Los Angeles. (PaTeXx)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama