Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Volný pád, až na dno čistého šílenství. Vyprahlá Arizona, kterou vede rozpálený asfalt. A na něm se odehrává strhující, precizně natočený a sestříhaný souboj nervů. Spielberg, tehdy ve svých teprve pětadvaceti letech, ukazuje světu své filmové nadání a natáčí napínavý televizní snímek, který se po letech dočkal i uvedení v kinech a může tak být považován za regulérní Stevenův debut. Nejvíc se mi líbí (krom senzačních kamerových vychytávek) scéna v bistru, kde hlavní hrdina vede vnitřní monolog a snaží se odhalit pachatele, jenž mu dělá ze života peklo. Pokud vám nevadí se přes hodinu dívat, jak se na dálnici zběsile předjíždí dvě auta, bude se vám Duel líbit. Mě okouzlil i na čtvrtý pokus. Skvělý atmosférický počin s vynikající columbovskou hudbou Billyho Goldenberga. Velmi originální dílo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dá se s naprosto nulovým příběhem, jedním hercem a nekonečnou arizonskou dálnicí natočit skvělý film? Ano, pokud se jmenujete Steven Spielberg. Parádní road movie, která si zásluhou pečlivě budované atmosféry, vynikající kamery a minimalistické výpravy spojené s nehostinným pouštním prostředím ničím nezadá ani s několika slavnějšími spielbergovými snímky. Nízký rozpočet je jistě trochu znát, ale všechno je umně zamaskováno svižně pojatou zápletkou, jejíž intenzita od začátku téměř nepolevuje a ve vypjatých momentech tváří v tvář zlověstně vyhlížejícímu kamionu nabírá skoro až hororový nádech. To pak rád snímku odpustím i ty nemožné monology Dennise Weavera, i to, že ohromná cisterna ve 150 střihá zatáčky jako Schumacher v nejlepších letech... Byla by škoda zkazit si takovými maličkostmi dojem z tak vydařeného snímku. ()

Reklama

Ajantis odpad!

všechny recenze uživatele

Duel se možná vysmívá neschopnosti muže střední třídy obstát tváří v tvář problémům a nějak je řešit, je při tom ale stejně nezajímavý jako jeho hlavní hrdina. Zápletka spočívá v setkání dvou mužů na silnici, přičemž jeden toho druhého provokuje - předjíždí, když mu ujede, tak na něj počká, občas do něj šťouchne. V závěru jej pak popadne amok a snaží se svého "soka" zabít. Nápad je to absurdní jako z nějakého béčkového hororu a odpovídá tomu i jeho realizace, která je plná nelogičností a podivných mezer. Spielberg samozřejmě nevysvětlí, co k tomu onoho agresivního řidiče vedlo, soustředí se pouze na dramatičnost... ehm, záběrů na za sebou jedoucí automobily podbarvené hudbou jako z Hitchcockova hororu. Osobně mi tedy pohled na jako sulc se třesoucího Ala Bundu nebo rozpadající se cisternu z 50. let, která i při 140 sedí jako přibitá (že by to byla předělaná Škoda 120?), adrenalin do žil nevhání. Jediným pamětihodným momentem je tak scéna s plačící stařenkou, jejímž zvířátkům ten zlý pán ublížil - jo, už tady Steven ukázal, co v něm je. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takže - Spielbergovy filmy jsou super, protože to všichni říkají. Takže tenhle film taky měl být super, s dusivou atmosférou a napětím a vůbec....takže kde se stala chyba kvůli které jsem to nepostřehnul??? A která cisterna z počátku sedmdesátých let drží na silnici jako přilepená i ve stopadesátce??? Asi mám nějakou poruchu vnímání, že mě ta napjatá atmosféra dálnice táhnoucí se vyprahlou pouští minula, ale výsledkem je, že jsem se hodinu a půl nudil... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasický Spielberg u kterého při sledování nemrkáte, nepolykáte a ani nedýcháte. Šílený řidič cisterny si vyhlédne nebohého podomního prodejce a snaží se jej z nepochopitelné příčiny zabít svým truckem. Vždy kdy už si Mann myslí, že tomu cvokovi ujel, objeví se mu čumák tahače a zuřivě čoudící výfuky na horizontu ve zpětném zrcátku jeho auta.... Tenhle film lépe funguje při prvním shlédnutí, napodruhé už víte jak to bude a tak... Každopádně doporučuji. Těch čtyřicet let tomu nijak neubralo. Naopak, káry jsou správně retro a celé mi to tak nějak ladí i dnes.... * * * * ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Maximální rychlost kamionu Peterbilt 281 je 152 km/h, rychlost osobáku Plymouth 1970 je 196 km/h. Což je největší úskalí věrohodnosti snímku. Schopnost manévrovat s návěsem, plus s plným návěsem, dává jasnou výhodu pro Plymouth. (sator)
  • Během chronologického natáčení filmaři přidali pro každou novou scénu tahači trochu "make-upu", aby působil ošklivěji a děsivěji. (Cherish)
  • Při natáčení pádu kamiónu z útesu se porouchalo zařízení, které mělo náklaďák udržet v rovině, řidič proto zůstal do poslední chvíle v kabině a vyskočil před pádem. V záběru můžete vidět otevřené dveře. (HellFire)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama