Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Válečný film o vyrůstání v japonském koncentračním táboře, jehož "kvality" a strasti ale prakticky nepoznáte. Na dvě a půl hodiny. To se Spielberg posral. Začátek vypovídající o životě postkoloniálních zbohatlíků je slušný, ale jakmile se Jim ztratí, a jakmile se tam objeví Malkovich, jde to celý do prdele. Není to napínavý, zajímavý, poučný, dramatický, je to jenom rozvleklý a i scény které mohly být napínavé (přesun pod dráty) jsou natočeny na levačku. Kolegové na dabingforu houfně pranýřují výkon Pavla Manga dabujícího Balea. Podle mě je v pořádku, ani zvukově to od produkce poloviny devadesátých let a období Libora Terše není žádný podprůměr. Prostě velkofilm o stovce postav, dabuje sedm lidí. Co bychom chtěli.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mne na tomto Spielbergově dramatu o válce a dospívání zaujaly nejvíce jednotlivosti. Krásná, doslova božská hudba Johna Williamse. Davové scény a zmatek při japonském obsazování Šanghaje. Neúspěšné vzdávání se Jamieho pochodujícím Japoncům. Zabrzdění náklaďáku těsně před malým vylekaným Jamiem. Jeho okamžité shltání hrnku rýže. Tlučení hladových západních zajatců na prázdné ešusy. Jamieho dokazování mužnosti a přátelství plížením se za dráty za současných cynických sázek amerických zajatců o jeho přežití. Odlétání japonských kamikadze z letiště vedle tábora za doprovodu Jamieho zpěvu a útok spojeneckých letadel vzápětí. Celý stadion plný západních zbytečností. A nejlepší na konec: Dojemné shledání se zapomenutými rodiči po válce spojené s prohlížením a s osaháním matky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Wv9rirLk2kA ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som rád, že aj napriek neúspechu svojho prvého tematicky vážnejšieho filmu '1941', sa Spielberg predsa len znova odhodlal natočiť poriadne dramatický príbeh, ktorý si vyžaduje rovnako veľa majstrovskej zručnosti ako predošlé popcornové kulty. S tým sa núka otázka, či ešte vôbec (snáď okrem Soderbergha) existuje ešte niekto, kto vie tak diametrálne odseknúť blockbuster od umeleckej drámy. Táto téma, pohľad na vojnu očami malého chlapca a následná deformácie detskej duše a zánik detských ideálov, sa predtým dokonale a ešte viac ohyzdne a realisticky podarila v ruskom veľkofilme 'Idi i smotri', napriek tomu tento ľudskejší variant sa mi dostal hlbšie pod kožu a dokázal ma zaujať počas celého deja a rozcitlivieť v tých správnych okamihoch. Réžia je dokonalá, oplatí sa vychutnať si každú minútu filmu, hlavne keď je na scéne malý hrajúci Boh Bale. Ten chlapec mal úspech predurčený, to čo predvádza v tomto snímku sa herecký dá porovnať s výkonmi, pre ktoré ho dnes tak milujeme. A keď niekto zvládne tak náročnú rolu (podobne ako Jennifer Connelly vo filme 'Once Upon a Time in America') tak je jasné, že herecký potenciál má aj do budúcna. Ale keď malé detské hviezdy (Edward Furlong, Macaulay Culkin) zažiaria vo filme, v ktorom sa párkrát uškrnú, či povedia pár viet, nemusí to vždy znamenať, že to bolo spôsobené herectvom. 90%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Japonské stíhačky Zero použité vo filme boli v skutočnosti modifikovanými výcvikovými strojmi Harvard. (beso74)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Autor literární předlohy James Graham Ballard dostal možnost si zahrát jednoho z hostů na maškarním večírku. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno