Reklama

Reklama

Konec stalinismu v Čechách

  • angličtina The Death of Stalinism in Bohemia
Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie / Československo, 1990, 10 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Svatopluk Malý

Busta J. V. Stalina rodí císařským řezem dějiny komunistické ideologie a moci v Československu. Tak přibližně vypadá originální zkratka minulosti i současnosti v prvním polistopadovém filmu Jana Švankmajera. Nepopsatelná smršť jeho metafor a asociací plynule přechází mezi animací a dokumentem a míří na všechny smysly i do sféry podvědomí. Výsostně surrealistické dílo nám zároveň dává pocítit, jak bizarní byla a může být sama takzvaná realita. (NFA)

(více)

Recenze (70)

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Tohle si zaslouží víc než jen poklonu a potlesk, protože Švankmajerovi se podařilo shrnout celé období komunismu v deseti minutách, a to s velmi mrazivým a sarkastickým pohledem. Výborně byla zvolena hudba a také tentokrátě jednodušší symbolika, jež je však o to palčivější. A navíc přidává varující pointu, která se příliš nemýlila... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vynikající metafora komunismu, která je podstatná přesně tím, co nezobrazuje explicitně - nejsou to ani symboly vůdců. ani zmagořelé masy lidu, ale právě ty tajemné ruce chirurga-demiurga, které jsou skutečnou temnotou Švankmajerova snímku. Kdo je to? Snad Velký druhý v lacanovském pojetí, ono temné nesymbolizované místo Skutečnosti, které nás žene do náruče všemožných totalit a jejich ikonických tváří. Velký druhý nemá tvář ani tělo, přesto hněte naši existenci... Možná se tak v důsledku nejedná ani tak o poznamenání transformace fantomem totalitarismu, ale o poznamenání jakékoli lidské snahy o pokrok směrem k pravdě tímto "neexistujícím" fantomem. ()

Reklama

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Švankmajer neřeže jen mrtvé tělo Stalina, tne přímo do živého. Nebylo mi veselo z pohledu na nás samé, na náš „národ“. Kdo chce, uvidí v tomhle geniálním kraťasu mnoho, kdo nechce, nebo nezná historické souvislosti, uvidí jen ujetou slátaninu, hliněné panáčky na výrobní lince, zmačkané a znovu narovnané plakáty starých pánů, klíče a české vlajky všude. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý krátkometrážný film od majstra českého surrealizmu Jana Švankmajera. Z alegorických výjavov vás občas až mrazí. A pri záverečnej scéne sa vám bude otázka "co tím chtěl básník říct?" v hlave rojiť ešte veľmi dlho. Ale myslím že história sa opakovať môže, veď napríklad v Česku sú dnes komunisti druhou najsilnejšou stranou. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer by se dříve něco podobného neodvážil natočit, ale když už bylo po všem, proč si z toho neudělat prdel pěkně po svém a to se musí ocenit. Bylo to svým způsobem vtipně namixováno, zpracováno a zarytým komančům se musely protáčet panenky. Rozhodně jde o jeden z jeho lepších kousků – ale natočil i mnohem lepší… ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama