Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem "Akumulátora" před těmi sedmnácti lety chápal jako sice vtipný, ale zároveň závažný film, dneska ho nedokážu vnímat jinak, než jako čistokrevnou komedii s mnoha geniálními fóry. Svým způsobem tím tenhle film v mých očích ztratil závažnost, jíž jsem mu onehdy přisuzoval, ale o to svobodněji se můžu smát všem těm roztomilým vtipům, geniálním hláškám či parodickým šlehům na mnohé "americké filmy", které tehdy opanovaly naše kina i televizory. Ne, skutečně to není primárně varování před "zhoubným vlivem televize" nebo snad "propagace alternativní medicíny", nýbrž prostě jen neuvěřitelně vtipná a neotřelá reakce na mnoho nových vlivů, které se v Česku po roce 1989 objevily. Svěrákovský "laskavý humor" v "Akumulátorovi" střídají šlehy téměř sklepácké, velmi absurdní a nelítostně si utahující z mnoha tehdejších "novinek" nikoli proto, že tím chtějí pro něco nebo proti něčemu bojovat, ale prostě pro samu očistnou roli humoru a srandy. Je až neuvěřitelné, kolik je ve filmu hravých nápadů, promyšlených, propracovaných a zároveň neuvěřitelně osvobozujících. Možná poslední český film, v němž tvůrci projevili takovou chuť si jednoduše nezávazně hrát, aniž by výsledek působil nedotaženě, upoceně nebo naopak příliš uměle... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, Cival ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejen názvem neobvyklá česká akční sci-fi komedie. Nápad s existenci „světa za zrcadlem“, resp. za televizní obrazovkou, by klidně obstál i v nějaké nákladnější zámořské produkci, jen by to pak nejspíš nebyl film s typickými svěrákovskými rysy. Ty lze vysledovat ve velmi vtipných a inteligentních dialozích Svěráka otce (– Ráno jsem byl u prezidenta – Co vám řek? –Vůbec mě k němu nepustili) a ve velmi neotřelé režii Svěráka syna. Fascinující jsou záběry typu: injekce navštěvuje žílu nebo vrtačka trýzní zub, což bohužel nelze říci o výsledcích snahy stvořit světové triky s českým rozpočtem, které Svěrák sice využívá jen střídmě a s vtipem, nicméně k americkým scifárnám té doby mají stále hodně daleko. Akumulátor celou dobu osciluje mezi malým českým filmem s dobrými herci a velkým evropským filmem s nenaplněnými ambicemi. Těžko radit, ke které straně by bylo vhodnější se přiklonit. Komedií se Svěrákovým scénářem vzniklo docela dost, podobný film je jenom jeden. K dokonalosti má sice daleko (třeba milostná linie a rozpačitá pointa by zasloužili větší péči), ale na české poměry se tak jako tak jedná o dílo velice neobvyklé, až kuriózní. Zvlášť v porovnání s „tím“, co se z českých luhů a hájů dere do kin dnes, působí první (pokračování bych uvítal) Akumulátor jako hotový skvost, takže „zatněte zuby a pojďte se bavit“. 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, Maras.L, Leníci ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkreativnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Škrtnul bych všechny simulace záběrů z lidských útrob, znovu si pořádně rozmyslel pozadí (respektive popředí) některých scén (oplachování krve na pitevním stole atd), protože tenhle svěrákovsky inteligentní scénář nemá takové postranní intence zapotřebí. Přidal bych víc prostoru pro herecký koncert Zdeňka Svěráka. Nejsem úplně přesvědčen, že scény s Kodetem a později s Formanem spouštěným z Titaniku měly nějaký smysl. Výborná hudba, krásná kamera F. A. Brabce vyhýbající se zaběhlým formám. Povedený casting (Labuda, Polívka, Pergnerová, Synková - všichni jsou nejlepšími volbami pro svou roli). Jak už bylo řečeno, nepřekonatelný Zdeněk Svěrák, a (velmi mladý) Petr Forman, herec který se hercem už snad narodil, muž jehož největší životní chyba je, že moc často ve filmu nehrál. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Akumulátor dua otec a syn je rozporuplný film - polovina lidí se nemůže nabažit jeho geniality a nadčasovosti, druhá polovina jej nechápe. Já se kloním spíš k té druhé půlce. Film má poměrně zajímavou ideu, nicméně její podání je podle mě takový nemastný a neslaný. Modelování obřích zubů, úst a já nevím čeho všeho mě taky moc nepřesvědčilo o kvalitách, i když přiznávám - u zubařky mě při drcení zubů obřím šídlem docela mrazilo. Bavil mě Bolek Polívka, který působil podobně svěže jako v Pelíškách, a navíc nám film nabízí hodně mladých kočiček - třeba Pergnerovou jsem vlastně nepoznal a je jen škoda, co za trosku z ní vyrostlo. A ještě se mi líbily kundičky, co dělaly Sněhurku a spol. To jsou však střípky, jako celek mě to nezaujalo a především úvod byl značně unylý. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se bude už navždy pojit zážitek z festivalu v Karlových Varech, neboť tam jej ve Velkém sále hotelu Thermal uvedl sám režisér Jan Svěrák. Film samotný je hodně zvláštní už jen díky kombinaci všech těch nápadů (ať už se jedná o ty zcela originální nebo o inspiraci ze zahraničí), ale přesto zajímavý, jen musíte být otevřeni možnostem. Největšími plusy jsou určitě herectví Petra Formana, Zdeňka Svěráka a Mariána Labudy a taky hudba, ta hlavní melodie (ten "main theme") byla hodně dobrá a skvěle dokreslovala atmosféru filmu (mimochodem skladatel Soukup byl u karlovarské projekce přítomen také). Kéž by dnes opět natočili něco podobného, vzhledem k tomu, že většina současných českých komedií se zde ocitá v "černých rámečcích," je to potřeba jako sůl. 8/10 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • V roku 2018 bol film digitálne remastrovaný a uvedený na festivale  Czech That Film v Los Angeles a na 53.MFF v Karlových Varoch vo vybraných kinách. Akumulátor 1 vyšiel na Blu-ray 4K Ultra HD disku. Je to vôbec prvý český film, ktorý vyšiel na 4K Ultra HD nosiči a jeho režisér to okomentoval: "Konečne vidím svojim hercom do očí, rozdiel je to oproti videu alebo uvedeniu v televízii značný a dodal, že bez podpory partnerov Českých centier a Českej televízie by nákladná digitalizácia filmu nebola možná." (Raccoon.city)
  • Slimáky na ceste sa točili tak, že boli zo silikónu a pod sebou mali tyčku, po ktorej sa posúvali po kuse umelej cesty. Najťažšie to bolo potom v postprodukcii natočený materiál nadviazať na zábery so skutočnými slimákmi. (Raccoon.city)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama