Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (454)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuji, jak byl vánočkový národ šokován Troškovou pohádkovou prvotinou. Reflektoval to dokonce i Dikobraz ("Pohádka končí, diváci vylézají z úkrytů"). Tehdy Troška ale ještě nebyl totální Troška, duo kanálnických (opravdu strašných) čarodějnic bylo něčím šokantně novým (navíc byly zlé a s poměrně jednoznačně určitelným pohlavím), celkem pohádka měla svůj půvab, ačkoli lakované lodičky jako erbovní atribut hlavního hrdiny mi dost kazily dojem. Jak dalekosáhle se tady nerespektují zákonitosti žánru, mě upozornila teprve otázka tehdy ještě ne pětileté dcery: "Jak to, že si dávají pusu, když se ještě nevysvobodili?" ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Periferní postřehy: Důkladná, promyšlená a efektní stavba scén, skutečně filmová kamera, pracující bez zábran se stíny a s protisvětlem, s obtížnými perspektivami... Fascinuje mě, jak si vyhráli s různými druhy triků a s výtvarným pojetím, skutečně opečovaný film. Samozřejmě, za tímhle filmem stojí souhra skvělé knižní předlohy, dobrého scénáře a citlivé a odvážné kamery, a nic z toho není přímo Troškova práce. NA triky a výtvarné pojetí měli sehrané týmy odborníků. Zajímavé a smutné je všímat si, v jakých všech rovinách i nuancích se pak už Troška lacině vykrádá, namátkou třeba ve Z pekla štěstí nebo v Princezně ze mlejna (např. všechny ty scény s čarodějkou v jejím doupěti, včetně konkrétních záběrů a propriet, projev Blanarovičové etc. - jen už zmizela temnota a realističnost, a zbyl z toho remakeový nakašírovaný kýč, který pracuje se zjednodušením, ať už šetřili na obsahu, způsobu snímání či kulisách), a jak zpop-kulturněl, zmelodramatičtěl a zhloupnul tam, kde v kořenech míval evidentně alespoň rozhled, vkus a ambice. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se mi nikdy nelíbila a viděl jsem jí v celku asi jen jednou jako malej kluk. S postupem času se mi k ní názory poměrně vyostřili a nemůžu ji vystát. Jak už to tak u Trošky bývá, tak ten kdo je hodný je naivní nesympatický pitomec a ten zlý ho celou dobu bez výčitek zneužívá. Jedna hvězda za mé mladší já které to bylo schopné dokoukat. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jo, Jasněnka... Ta se ti povedla Troško, ono, jak se říká, každý má v sobě aspoň trošku talentu... Michaela Kuklová je hezká (nevím čím, ale trochu mi připomíná Penelope Cruz), Růžičková senzační (chudák, vyžírala si samé hnusné role). Přesto pro mě nemá místo mezi Popelkou, Šíleně smutnou princeznou či S čerty nejsou žerty. Teď mě tak napadá, ona u nás šla pohádka po revoluci vůbec celkově do háje... 60% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vybavuju si, když tahle pohádka byla nová (už toho taky hodně pamatuju, ale to je spíš tou cvičenou pamětí než věkem, zatím), že se v nevím jakém časopise, který odebíral jeden rodinný známý, objevil článek v rubrice "nemusíte se mnou souhlasit", který Jasněnku totálně rozebral a udupal. Bylo to hodnocené jako násilné, křečovité a příliš brutální dílo, které by děti vůbec vidět neměly. Mně se to líbilo už tenkrát (přiznávám, že svou roli v tom sehrálo i to, že od dětství znám Sluneční paní a říkám jí teto). Drdovy pohádky jsou skvělé, však taky jejich vydání v mé knihovničce je pěkný salát, jak to bylo (a je) často čtené. A vůbec, může být film, kde se létá, špatný? ()

Galerie (17)

Zajímavosti (42)

  • Režisér Zdeněk Troška spomína, že, keď dostal 19.2.1990 výpoveď z Barrandova pre nadbytočnosť, dostal spolu s výpoveďou aj ocenenia za túto filmovú rozprávku z Ameriky a Belgicka a dodnes má všetky tieto tri listiny zarámované doma. (Raccoon.city)
  • Ke komparzní roli trubače na ochozu se Michal Reitler dostal jako student elektrotechnické průmyslovky. „Nalepili mi paruku a já byl najednou ve světě, kde jsem nepotřeboval Ohmův zákon, řez kuželem ani vědět, jak se ve spektru skládají barvy.“ (fallrock)
  • Při natáčení scény, kdy Černava (Yvetta Blanarovičová) s matkou (Helena Růžičková) sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Cenzoři tuto scénu vystřihli. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama