Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Filmařským instinktem nepolíbený snímek o drsném přírodovědci a ambiciózním psychologovi. Drsný výraz Anthony Hopkinse s vlasy a tváří bezdomovce zachraňují celý film i přes mnohé nelogičnosti v jednání jeho postavy. Šíleného vědce, který natolik přirostl ke gorilí smečce, že zanevřel nad lidským rodem, jsem mu bez problémů věřil. Kvalita filmu je však diskutabilní. Obsahuje skvělé scény a silné momenty, které jednoho donutí zamyslet se, dokonce i úsměvný úšklebek vyloudí, to když se smějete bláznům uvnitř žaláře i těm, co to řídí. Přesto jsem měl často pocit, že tvůrci špatně chápou logiku a dost podceňují myšlení diváka. Například nám podsouvají, že Hopkins v semknutí s gorilami strašně zdivočel, proto má až nadlidskou sílu, přitom jen posedával po džungli a snažil se gorilám koukat mezi nohy. Že by takhle rostly svaly? Možné je už asi všechno. Samotná postava Cuby Goodinga vypadá tak, že si herec omylem vzal party určené gorilám, těmto partům nerozuměl a tak jen něco hrál, aby se neřeklo. Nejvíc si to zkazil tím, že tak nějak nemohl pochopit, proč jeho svěřenec s gorilími instinkty vraždil pytláky. (…) Nakonec dojdete k samotnému závěru filmu, ale nebudete vědět, jestli jste sledovali drama o uvězněných bláznech nebo nějaký psychologický duel nebo přírodopisný film o dobrodruhovi, kterému blízký kontakt s přírodou podivně změnil život. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení ? Film jako Avatar, Piráti z Karibiku či Titanik jsu v červených, a toto drama s Anthony Hopkinsem, má 61% ?! To nechápu. Každopádně, jen herecký výkon, a pointa jsou 70% plus další herecké výkony, hudba a kamera jsou dalších 15%, tudíž dávám 85% (pět hvězd). Rotten Tomatoes: 67% | FDb.cz: 71% | kfilmu.net: 83% | IMDb: 65% | Kinobox: 62% | průměr: 70% ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert obou hlavních představitelů doplněný pro mě velmi důležitými myšlenkami. Každý si může najít tu svou rovinu, ty se nakonec všechny jakoby prolínají. Od Američanů tyhle myšlenky působí často velmi nevěrohodně, ale tady ne, stačí jenom poslouchat a trochu víc zapojit mozek. Pro většinu lidí je to však neskonalé utrpení ... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto nie je obvyklé terapeutické prostredie.“ – „Tak nebuď obvyklý terapeut.“ Fúha, toto bol zlý vtip alebo čo. Horské gorily ma fascinujú, viem, kto bola Dian Fosseyová, čítal som jej knihu „Gorily v hmle“ a ak ten krásny film nevidím aspoň dva razy do roka, nie je to dobrý rok. Ale INŠTINKT babráckeho režiséra Turteltauba (pre istotu krytého bezmocným Wolfgangom Petersenom ako producentom!) je mierne povedané... rozpačitý. Od strašných hereckých výkonov cez afektovane sa správajúce postavy cez nezaujímavý príbeh až po prehnane dobre odvedenú trikovú prácu Stana Winstona („umelé“ gorily sú také dokonalé, až vyzerajú ako skutočné, čo je paradoxne mínus!). Vrcholom je odporne rutinérsky Hopkins alias 174 centimetrový tučný starý chlap, vymlátiaci sám polovicu letiska, vrátane ozbrojenej a špičkovo vycvičenej ochranky. Hollywood by mal robiť menej ekologických agitiek. ()

Sansnom70 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých snímků. Nemám sice moc rád takovéto filmy. Raději dám přednost komedii, akčnímu snímečku, nebo fantasy a sci-fi. Ale tento film patří mezi filmy na které se dá podívat, hlavně také díky skvělému hereckému obsazení. Nejsem filmový kritik a nejsem ani fanatik, který musí každou novinku ihned vidět v kině pomalu jako premiéru. Jsem jen divák, který se rád podívá na pěkný film. Takže mé názory berte jako pozvání ke zhlédnutí dobrého a kvalitního filmu aspoň z mého pohledu. Doporučuji. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Založeno na románu Daniela Quinna, Ishmael. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama