Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o několika městech a jejich architektuře, jejichž krása dnešní generaci uniká. Někomu nebude sedět styl Davida Vávry, který občas své hraní před kamerou trochu přežene, ale přesto je to zajímavý průvodce s příjemným hlasem. Mimo to tam byly i (mé) Pardubice a to ve velmi povedeném díle. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

ŠUMNÁ jsou jedním z nejzdařilejších televizních děl z pomezí publicistiky a popularizačního žánru. Zvolená forma, zpravidla invenčně obměňovaná, rozvíjí pionýrsky-průkopnicky ten prvek kulturního dědictví, který byl dotud známý jen jako výčtový termín - genius loci. Historie našich měst ani zdaleka není pražskou nebo brněnskou nebo ... v tom výčtu velkých a větších českých měst by se jistě dalo pokračovat. Zjistit, že schopní lidé žili v minulosti v řadě míst, že jejich krása se zdaleka neomezuje pouze na středověkou historii, ale přes novověk sahá mnohdy až do nedávné současnosti, není nikdy od věci. Skutečnost, že v pozadí se skrývá sklepácká poetika, pohybující se na hranici truchlosměšného a tragikomického, je v tomto šťastném případě dalším povzbuzením nejen pro Sklep, ale i pro střední a mladší generaci. Pořad tohoto rozsahu a dosahu nemá v půlstoleté televizní historii obdobu právě tak jako v českém dokumentárním filmu. Aniž bych chtěl nesebekricky nadsazovat, hledal bych pro jeho výrazovou původnost srovnatelný kontext v polohraných dokumentech BBC (srovnatelný proto, že v konkrétném uchopení jsou oba pořady nebo typy pořadů naprosto nesrovnatelné; mj. i tím je dána míra jejich výrazové původnosti). Lze si přát jedno: využít relativního mládí protagonistů jádra jeho tvůrců a mapu českých měst a dalších historických sídel, která byla tak nadějně započata, postupně, krok za krokem, dokončit. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* putování po městech České republiky po krásách moderní architektury asi moc nepřitáhne pozornost běžných díváků, když často na první pohled nejsou nijak zajímavé. Ale David Vávra to prostě umí a v každém díle používá jiný dopravní prostředek a pobaví rýmovaným vyprávěním. Rozhodně tohle pojetí je originální a za něj má ode mě 5 hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Obligátní série, v níž se 1) kloubí výborná dramaturgická koncepce, 2) dokonalá znalost architektury a 3) nesporný komediální, epický i odborný talent Davida Vávry, který tu s jemnou ironií, tu oprávněným uznámím komentuje urbanitu jednotlivých měst. Jde určitě o jeden z nejoriginálnějších cyklů České televize, který perfektně kloubí humor, jímž se baví "normální i intoši" se zábavně edukativní formou. Zamyšlení nad tím, co nás vlastně všechny obklopuje a příliš nad tím nepřemýšlíme, pojmenování prostoru a architektury jako hry, jako umění... PS: Za Šumný Zlín obvzláště děkuji! ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, věcně a hlavně odborně podána zpráva o architektuře začátku mimulého století. Díky tomuto cyklu jsme se začal dívat na architekturu jinak. Strhli mne a já teď chdím po městech a vidim hnus a úpoznávám drahokami. Jediné co by se dalo vytknout je délke, ta by hohla být delší. Na druhou stranu musím ocenit originálnost každého dílu (vozíka, převleky). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama