Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Fr 

všechny recenze uživatele

Heavy Metal vyjadřuje jejich pocity a pomáhá zapomenout na trápení..... Nedovedete si představit (vy později narození), co znamenalo v roce 1988 vidět či slyšet v kině heavy metalovou kapelu. Asi jako vidět dneska mimozemšťana. Ale k filmu: je to o puberťácích na pražským sídlišti Jižní Město a kdyby tu nehrála skupina VITACIT, pes by po tom (ani tenkrát) neštěkl. Příšerný neherecký výkony a téma, které sice staví ,,máničky“ do pozitivního světla, bohužel v podání, které tenkrát oslovilo zase jen ,,máničky“. Takže jestli chcete opravdu zabrousit do sociologických vod mládeže let 80tých, PROČ? je asi jednoznačným vítězem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vím, kdo nazpíval ,,Až sa znova narodím“. 2.) Vím také, co je ,,BARČA“ a Commodore. 3.) Jsem jeden z žijících účastníků akcí ,,Za Jižní Město krásnější“. 4.) Byl jsem a stále jsem hrdá ,,MÁNIČKA“!!! 5.) Chci vidět Lucii Bílou za mlada. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Terva 

všechny recenze uživatele

ZAJÍMAVOST - Hlavní Metalový hrdina František, kterého hraje Miroslav Lettermann měl v reálu vadu řeči. Okolo 30 minuty řekne jednu jedinou větu ve filmu ("Kašlem na to, jdem") a tu museli tvůrci ve studiu předabovat........ Jinak Mirek Lettermann (František) měl v civilu přezdívku Šváb a bohužel tragicky zahynul asi půl roku po premiéře filmu. V tom kotli "hrozičů" na koncertě Vitacitu jsem někde i já, nikdy jsem se však nenašel narozdíl od několika přátel, kteří vidět jsou. Koncert se odehrává v legendárním hudebním klubu KD Barikádníků "Barča" ve Strašnicích. Příběh je sice situován na Jižní město, ale koncert je snímán na Barče. DIALOG : LUCIE (Lucie Benešová) Můžu jít do kina ? OTEC (Čestmír Berouský) A co dávaj ? LUCIE - Nějakou blbost, ale prý je to dobrý............ CITÁT - Je to skvělé, bude Jů a Hele.......... DIALOG : REPORTÉRKA (Daniela Kolářová) - Proč chodíte na Heavy Metal ? METALISTA - Jako na Vitacit ? REPORTÉRKA - Ano. METALISTA - Protože dvě lžičky Vitacitu rozpuštěné ve vodě nahradí šťávu z jednoho Citrónu. REPORTÉRKA - Taky dobrej nápad.......... (Vitacit a Citrón jsou Metalové kapely) Vnímavý divák jistě pochopí, že film není o Metalové mládeži, ale že ji používá jen jako kulisu. Naštěstí je tu tato Metalová mládež vyobrazena jako kladná. Nebezpečí naopak číhá z party Honzovo (Petr Bok) čtyř kamarádů. Jedná se o jakýsi předvoj Anarchistů té doby. Film přináší i jednu krásnou raritu. V 60 minutě je možná vidět i slyšet zpívat Lucii Bílou. V té době hostovala jak z Arakainem tak z Vitacitem. Lucie prostě začínala jako Metalistka. Ve filmu zpívá tři písně a to Peaceman, Trápení a Bez prodlení. Mimo jiné také zazní píseň, podle které má film název "HORKÁ KAŠE" od tvůrců Martina Kratochvíla a Josefa Novotného. Nostalgický film z dobovými obleky. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Taková byla doba a tím nemyslím betonovou džungli terorizovanou nudícími se máničkamy, ale osmdesátkovou vlnu filmů o mladých pro mladé. Já se bavil. Může za to moje slabost pro retro záležitosti a osmdesátá léta především. Určitě má tento portrét "závadové mládeže" vypovídací hodnotu asi jako výzkum možného života na planetě Zemi, ale kdo se dokáže oprostit od normalizačního pohledu na věc a ke všemu přistoupí jenom jako k prostému příběhu o dospívání, tak.............. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Příliš jednostranný a zaujatý film. Otázkou zůstává, do jaké míry je líčení reality věrohodné. Na to o jakou šlo dobu je totiž policie líčená velmi pasivně a mládež jednostranně. Raždopádně se dá vznik tohoto filmu ospravedlnit výchovným faktorem, kdy dal socialismem zdevstovaným rodičům ukázku toho, že jejich děti na tom mohou být ještě hůře než oni. ()

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Horká kaše plus podobné české snímky jsou taková má krevní skupina. Mám rád taková dramata, o dospívající mládeži, co poslouchá hudbu, potulují se po ulicích, dělající bordel. My jsme byli dost možná dost podobní. Je pravda, že kvalita filmu je jako kdyby ho točil amatér, taky, že v podstatě jo, pač snad každý působící v tomto filmu jsou naprosto neznámí, včetně režiséra a samotného filmu. Kdyby nebylo uživatele "dobytka", tak bych také tento jinak solidní snímek v životě neviděl. Je fakt, že československá a česká kinematografie v okolí těchto filmů jsou fakt experti. Další solidní případy jsou např. Dont stop a na další si asi už nevzpomenu :-). Opět po dlouhé době velká spokojenost s československou kinematografií. ()

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu bola 4.1.1989 v pražskom kine Světozor. (Smok)
  • Vo filme je kapela Vitacit vôbec prvý krát zaznamenaná na filmovom páse. (Smok)
  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)

Reklama

Reklama