Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ukázka netradičního anti-westernu, v němž hlavní hrdina McKay bojuje proti násilí nenásilím a vůbec nechce střílet. Navzdory převažujícím chválám na tento slavný film musím konstatovat rozčarování - příliš zdlouhavé (téměř tři hodiny!), konverzační; nemám tyhle psychologizující pokusy ve westernu vůbec rád. Většinou nejsou nijak hluboké a za moc nestojí, takže je to spíše nuda. Láska, čest, statečnost, vnitřní boj, obětavost, zbabělost - to vše se dá vyjádřit mnohem kratšími náznaky, a nikoliv na úkor akce a napětí. Jinak nádherná krajina a hezká westernová hudba, "pan" herec Gregory Peck. Za to jsou ty hvězdičky... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvýznamnejších filmov mojej mladosti. Videl som ho v jedenástich rokoch a keď som si ho zopakoval nedávno, mal som pocit, že všetky jeho scény si výborne pamätám. Gregory Peck bol právom vyhlásený za najväčšieho chlapáka amerického filmu a do Jean Simmons som bol v tých jedenástich asi týždeň platonicky zaľúbený. Veľká zem je klasicky vystavaný western, ktorý je ale trochu viac svojou civilnejšou atmosférou a vďaka hrdinovi, z ktorého sa kovboj iba má stať (môžete sa s ním viac stotožniť), prístupnejší širším masám. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe som opäť strávil čas pri krásnom westerne, v ktorom kolty a divoké prestrelky budete hľadať márne. G. Peck je tu ako ryba vo vode, sympaťák hraje sympaťáka, navyše je to rovný a čestný chlap. Ocitol sa však medzi dvoma rodinami, ktoré sa nemôžu vystáť. Každá i vedľajšia postava tu dostáva priestor na to, aby diváka niečím zaujala, bez ohľadu na to, či je na strane dobra alebo zla. Najsilnejšia je záverečná časť, kde do popredia vystupuje konflikt otec-syn. Otec nepodareného syna a hlava rodiny Hannasseyových má tak husté obočie, že mu i Brežnev môže závidieť...Toto je jednoducho neprehliadnuteľný chlapík. Navonok možno drsný, ale v srdci správny chlap. Trochu skrátiť a je to dokonalosť sama. Jeden z najlepších westernov, aké vznikli. 90%. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

75% Dvě hodiny nudy, která je místy dobře stravitelná, místy téměř zralá na vypnutí, spějí k dokonalému finále. Kde si to zlý chlapáci rozdají mezi sebou i s temi hodnými a všechno dopadne tak jak má. Podmanivá hudba, jen škoda, že panu Wylerovi tenkrát někdo nekoupil velké nůžky, zbytečných 20 minut k vystřížení by se tu v pohodě našlo. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama