Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený a hlavně osvěžující seriál. Nečekaně mně Hřebejk potěšil, i když technicky to bylo zase tak, jak to v jeho seriálech bývá - hercům občas není rozumět a hudba je moc nahlas. Ale obsazení se povedlo, Myšička a Nebřenský skvělí. Pět příběhů zajímavých, Boží mlýny slušně naznačeny. Já jsem spokojen. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No, tak to máme za sebou a troufám si říct, že boží mlýny semlely i tenhle seriál. Ne pomalu, ale dost rychle. Problém je neustálá snaha našich tvůrců cpát komediální prvky do kriminálek, dramat a dalších vážných témat. Tím pádem si při sledování nemůže být divák jistej, na co se vůbec divá. V jednu chvíli vražda, poprava a finanční ojeby, na druhé straně najednou až parodický momenty, který chvílema bojujou s trapností. To je fakt škoda a největší zádrhel. Jinak bych ocenil jazzovej soundtrack, hodí se k tomu, dělá dobrou atmosféru a v našich končinách není úplně běžnej. A k tomu máme opět příšernej kontrast, což je hlavní znělka, která je tak neskutečně debilní, že víc už to asi nejde. A tak je to se vším... všechno tak nějak na půl. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Baví mě vizuál, herci, nápad a postupné zapracování ústředního příběhu do celého seriálu (Max Brown), nebaví mě když pasti na bídáky jsou umělé, vratké anebo rovnou protizákonné. Taková česká mission impossible, a za to má u mě tu čtvrtou hvězdu, kterou ale objektivně ztrácí slabý scénářem resp. námětem jednotlivých případů. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Základní chybou asi bylo zařazení do žánru komedie. Lidi pak mají nějaká očekávání a jsou zklamaní. Seriál je velmi povedený, herecky absolutně nemám co vytknout, děj místama skřípe, ale budiž. Hodnocení snižuje především nevyvážený zvuk, zde opravdu nechápu, jak něco takovýho může ČT vypustit ven. A není to poprvé, kdy má ČT u nějakého pořadu problémy se zvukem. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Půjdeme tam a tam a uděláme to a to." A pak tam jdou a udělají to... Sorry, ale učí se ještě vůbec něco na filmové scénáristice? ...  Viděl jsem jeden a půl dílu, protože nemusím sníst celé vejce, abych poznal, že je zkažené. ... Bylo to utrpení. Scénáristicky, dramaturgicky, filmařsky... Nuda, šeď, pusto. Obávám se, že Hřebejk neumí natočit dramatickou scénu. Všechno to tak prázdně bublá do ztracena jako horký bahno, bez nějakého napětí, vzrušení nebo nedej bože jiskry. Větší dobrodužství je sledovat jak praskají bubliny na vařícím pudinku... ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Reportérka, která chodí s kameramanem po budově Generální inspekce a točí si, co je napadne, a nakonec se dostanou k mřížím vazební věznice a dělají rozhovor se zadrženým Faitem (Martin Myšička), tak celá scéna je opravdu za hranou představitelného či možného. Ve skutečnosti by toto nebylo možné. (sator)
  • Premiéru závěrečné epizody sledovalo 1,2 milionu diváků (15+). Jednalo se o nejsledovanější pořad nedělního večera. (rublik05)
  • Natáčelo se na zámku Štiřín. (rakovnik)

Reklama

Reklama