Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Oceňované dokumenty na Jednom světě

Oceňované dokumenty na Jednom světě

22.02.2011 Autor POMO
Třináctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze od 8. do 17. března, osloví letos své diváky a divačky sloganem „Vaše energie je potřeba jinde!“. „Festivalovým mottem chceme upozornit na to, kolik času všichni věnujeme nepodstatným činnostem. Přitom se stačí zajímat o to, co se děje kolem nás a svou energii využít spíše k tomu, aby se věci rozhýbaly k lepšímu,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková a dodává, že téma občanského aktivismu prostupuje napříč všemi letošními programovými kategoriemi. K hlavním tématům letošního ročníku patří ožehavý fenomén korupce a velmi aktuální problematika života seniorů a seniorek. Už tradičně uvede festival filmy s ekologickou a genderovou tematikou. Vybrané filmy se po Praze představí také v 33 regionálních městech.

Ani letos nechybí v programu řada snímků, které byly s úspěchem uvedeny na zahraničních festivalech v loňském roce. V sekci Panorama bude uveden dokument Svět podle Iona B., který posbíral řadu festivalových cen. Hlavní postavou je svérázný bezdomovec a zároveň jeden z nejvyhledávanějších moderních rumunských umělců Ion Barladeanu. Velkou pozornost vzbudil během premiérové projekce v Cannes italský dokument Draquila – Itálie se třese. Režisérka tohoto sarkastického a velmi vtipně poskládaného snímku Sabina Guzzanti zjišťuje, v jak velkém rozporu je mediální obraz italského premiéra s jeho skutečnými aktivitami, zatíženými korupcí a nesčetnými skandály. V tematické sekci Ekologické výzvy bude uveden britsko-brazilský dokument Umění odpadu, který je v letošním roce nominovaný na Oscara. Brilantně natočený snímek, opatřený hudbou Mobyho, posbíral řadu festivalových cen, například na festivalu v Sundance. Kompletní program festivalu Jeden svět najdete na www.jedensvet.cz.

Reklama

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

Nový Jurský svět našel hlavní tvář

23.05.2024

Přípravy dalšího filmu ze světa Jurských parků a světů je v plném proudu a v těchto dnech stále probíhá zběsilý casting zcela nových tváří do legendární dinousauří franšízy. A jak se zdá, už víme, na… (více)

Nejnovější novinky

Kdo si zahraje Beatles?

Kdo si zahraje Beatles?

06.06.2024

Jakmile Sam Mendes (Americká krása, 1917) oznámil, že plánuje v příštích letech natočit filmy o skupině Beatles, šlo rázem o jeden z nejambicióznějších projektů Hollywoodu. Oscarový režisér totiž… (více)

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

05.06.2024

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Reklama

Reklama