Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Úžasná rozprávka s kúzelnými výkonmi Jana Wericha a Vlasty Buriana, ktorý tu dostal jednu z mála príležitostí prejaviť svoj ​​komediálny um aj v povojnovej kinematografii. Kto má rád veselé rozprávky, pána Wericha alebo Buriana, rád sa pobaví, tak táto rozprávka je priamo pre neho. Je to celkom dobrá rozprávka. Nikto už takú nenakrútil, čo je škoda. Všetci herci sú vynikajúci. Kostýmy sú čarovné. Pesničky skvelé. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další ryzí nádherná pohádka od Bořivoje Zemana. Dokázal fantastickým způsobem zpracovat pohádku Sůl nad zlato a ještě k tomu přidal spoustu vynikajících komických a pohádkových prvků. Nádherná je výprava, kulisy....prostě všechno. O hereckém obsazení je netřeba se zmiňovat. Snad jen že Vlasta Burian a Jan Werich doslova excelují a při pohledu na Vlastu Buriana, zestárlého a ztrápeného, Vám v jeho poslední velké roli vžene slzy do očí fakt, že jaký talent byl tolik bit za války a posléze i za komunistů. ()

Reklama

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 1b..... Nadpohádka, klasika, vzor, nadšení a další pocity se míhají hlavou když si vspomenu na skvělé dílo Bořivoje Zemana kde hlavní roly stvárnil Jan Werich. Jan Werich když už toto samotné jmno vyslovíte řeknete si kurňa to musí stát za podívaní se na to, když už nic jinýho tak máte jistě pocit, že vás Werich nezklamal - je to osobnost samam o sobě a konkrétně v tato pohádka je toho důkazem. Myslím že s postupem času ji lidé pomalu a jistě doceŇují ve všech směrech. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 "Co mi lezeš do snu?!" Nepochyboval som o tom, že ma táto česko-slovenská rozprávka pobaví, ale takúto bombu som skutočne nečakal - nádherná atmosféra podporená úžasnými hereckými výkonmi a okorenená geniálnymi hláškami a rozhovormi. "Přidejte jedno, nebo dvě vejce." "To sou dohromady tři!" A keď sa všetká tá krása skončila, želal som si, aby sa takéto filmy robili ešte aj dnes - určite by som ich pozeral radšej ako všetkých tých X-Menov, Spidermanov a Lovcov pokladov. Čo že som? Malé decko? Blbec? Tajtrlík? "Za prvý nevím, co to je, a za druhý mně to uráží!" ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Toto som dnes pozrel prvýkrát. Je to milé. Ja síce české rozprávky neobľubujem. Rozhodne nemusím ani tie "populárne" filmy, ktoré neustále bežia v televízií cez sviatky. Ale zase je pravda, že s Burianom a hlavne s Werichom sa to dá zvládnuť. Myslím si, že na svoju dobu to bolo veľmi svieže a nápadité. Také tie hodnoty typické pre Dobšinského a Němcovú. A možno práve preto to pohladilo omnoho viac, ako nejaká súčasná česká rozprávková produkcia. Nie je to niečo, čo by som musel pozerať stále, ale oceňujem kvalitu. Možno by som v súčasnosti uvítal viac takýchto rozprávok. Možno. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Milena Dvorská (Maruška) počas natáčania chodila na zdravotnú školu. Keď ju pozvali na kamerové skúšky, obliekli jej kostým Aleny Vránové z rozprávky Pyšná princezná (1952). Presne na Vianoce pod stromček jej prišiel dlhý telegram, že bola vybratá na postavu Marušky. (Raccoon.city)
  • Jiří Brdečka, autor scénáře, si sehnal všechny dostupné materiály (verze) z jiných kultur, kde se pohádka "Sůl nad zlato" traduje a pak sepsal svou vlastní verzi. (M.B)
  • Niet pochýb, že vo filme "hrá" Třeboňská rybničný krajina. Žítečtí obyvatelia sa ale nemôžu presne zhodnúť, ktorý rybník sa vo filme objavuje najviac. Jedny tvrdia, že štáb točil na Žebrákově medzi obcou Lutová a Starým jazerom. Iní tvrdia, že na rybníku Velká Černá a ďalší, že na rybníku Blato alebo u výpuste rybníka Kanclíř. Aby nebolo zmätkov okolo využitých rybníkov dosť, na špecializovanom internetovom serveri o miestach natáčania je uvedený úplne iný rybník. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama