Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi tahle pohádka vůbec nelíbila. Ze smrtky mi vstávaly vlasy hrůzou a celé to pro mě mělo takovou hodně divnou atmosféru, kterou jsem si radši nechávala ujít (i dnes). Ale šaty (i když teda z pampelišek) jako měla Naďa konvalinková jsme si s holkama zkoušely uplést, to zase jo :) ale nikdy jsme nebyly dost trpělivý. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

Reklama

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Svítí, svítí slunce na hlavou, nad hlavou. Svítí až háj se zelenááá. Tak túto pesničku mám v hlave už asi desať rokov ! A vôbec mi to nevadí. Prefíkaný Honza, trucujúca princezná, krásna dedinčanka, zlá baba-kosa, protivný bubeník spravilí pre mňa z tejto pohádky klasiku, ktorá sa mi ešte stále neomrzela. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jednu věc nechápu - spoustu let se vůbec nevysílala, já jí snad poprvé viděl až někdy v 90. letech a teď je v bedně několikrát do roka, až se z toho člověku zvedá žaludek. Proč si vždycky televize vyberou nějaký film, který musejí člověku zhnusit? (viz třeba trilogie Slunce, Seno). Pohádka sama o sobě je dobrá, jenže já když slyším "svítí svítí slunce nad hlavou" tak na mě jdou mrákoty. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama