Reklama

Reklama

Men

  • Velká Británie Men (více)
Trailer 1

Harper (Jessie Buckley) odjíždí na malebný anglický venkov odpočinout si a srovnat si myšlenky po nedávné tragédii v osobním životě. Okolní příroda však působí značně zneklidňujícím dojmem a Harper má neodbytný pocit, že ji kdosi či cosi zpoza stromů sleduje. Co nejdříve vypadá jako plíživý děs, se brzy promění v opravdovou noční můru. Vizionářský režisér Alex Garland se ve své horečnaté vizi vydává do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a přichází s originálním mysteriózním hororem plným hutné atmosféry a neotřelých režijních nápadů. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Fuuha. Náročný film. Kdo miluje Hereditary, Midsommar, matka!, Us a jim podobné kousky, určitě si nesmí nechat Men ujít. Alex Garland je zkušený režisér a jeho kousky jako Ex Machina či Annihilation mluví jasně, ale úplně bych nečekal, že se bude moci stavět po boku Ariho Astera či Jordana Peeleho a světe div se, on to dokázal a Men je další kousek z dílny A24, který je svůj a odlišný a přitom toho má s výše zmíněnými filmy tolik společného. Ani Men totiž není běžnému divákovi vůbec přístupný, zato okrajové "zvrhlé" publikum bude čvachtat radostí. Slovy nelze popsat, jak fantastický film jednoduše je - od samotného výborného a barvitého vizuálu přes tuny symboliky a podobenství, neskutečný audio doprovod (zdravím Midsommar), šíleně napínavý průběh a režisérský talent až po finální mindblow závěr, který se z "jakžtakž" přízemního filmu rozmůže do zvráceného kolotoče, ze kterého až do titulků nevybruslí. Není to dokonalé a není to pro 90% diváků, ale je to sakra originální, své, mrazivé a já tenhle okrajový žánr jednoduše zbožňuju, proto nejde jinak než plnou palbu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Garland je svoj a točí si, ešte viac ako naposledy, presne po svojom. Je to maniéristické, nie vždy presvedčivé, ale stále autorské tak, že musíte neustále premýšľať nad videným a buď tým byť frustrovaní, alebo myšlienkovo naplnení. Záverečné rozuzlenie síce navodí atmosféru ako u Cronenberga, ktorý ale na rozdiel od Garlanda pozná mieru vo využití symbolov a metafor. Ono to nakoniec skôr pripomína Tarkovského, ktorý by asi mal z Men veľkú radosť. Áno, je to namierené proti mužom, alebo skôr proti ľudskej prirodzenosti, ale na akejsi hlbšej, podvedomej úrovni. Viac nadhľadu by každopádne Men slušala, pretože Garland ten Tarkovskij predsa len nie je. Za mňa percentuálne nehodnotiteľné, takže hodnotenie treba brať s rezervou. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kdesi na anglickém venkově se nachází  mystický kraj s hlubokým lesem, kde se ve stínech stále skrývá vina z prvotního hříchu a kde smrt znamená nový začátek. Pro ženy je očistcem v mužské agresi a pýše, na muže čeká rozhřešení až v druhém díle Women. Surrealistická filmová báseň, kde se snoubí biblické pojetí světa s hříchem, vinou a bolestí a  tím starším pohanským plným života, smrti a  koloběhu znovuzrození.  Postupný pád do magického snu překvapil závěrečným rozhřešením a těhotná kamarádka je doufejme příslibem  kýžené druhé ženské části... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Z první půle jsem byl nadšený, jako snad u žádného filmu z poslední doby. Ta tajuplná atmosféra, podpořená skvěle vybranou hudbou a zvukovými a obrazovými fígly mě úplně očarovala a já se těšil, s čím mě Garland ještě překvapí. Bohužel od scény v kostele, kdy je to už jenom sólo pro hlavní hrdinku a jednoho herce v parukových obměnách, se z toho stane jeden velký bizár, který jde odnikud nikam. Prostě jenom Harper sleduje jednotlivé body-horror výjevy, do toho občas farář, který je imho nejslabší scenáristickou složkou filmu, pronese nějaké moudro a vy z toho všechno máte jeden velký pocit zmaru a rádoby artové manýry, která by tak moc chtěla svádět k vlastní interpretaci, ale kde nic není, ani Putin nebere. Alexi, snažil ses mě opít rohlíkem, ale já mám raději poctivý černý Guinness. Z té dosavadní režijní trojice asi nejslabší Garland. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Tohle byl ten nejdivnější, nejujetější a nejvíc what the fuck Horor, co jsem za poslední roky viděl. Jo a musím zmínit to co *CARNIFEX*  - kurva toto je Britský film, nie U.S.A. do psej matere ! Britové Horory neumí a vyhýbám se jim, ale tohle je dost jiný a jako překvapilo mě to. Tísnivá atmosféra v kontrastu s nádhernou přírodou, barvičky opravdu pěkný, výborná kamera, dojde na dvě solidní, krvavý scény (rozpláclej černoch a nožem roztrhlá ruka), ale hlavně to finále, to jsem čuměl s hubou dokořán, co že se to vůbec děje. Zpočátku mi vadila ta herečka, chvilku mi trvalo, než jsem si na ten její nesympatický xicht zvyknul, ale jinak dobrý. Slušnej psycho bizár. (515. hodnocení) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Pampelišky se rozmnožují asexuálně skrze proces zvaný partenogeneze, aneb všechny pampelišky jsou klony původního vzorku. Jedná se tak o nápovědu k podstatě mužů ve vesnici, které všechny ztvárnil Rory Kinnear. (Silen.c.e)
  • Režisér Alex Garland řekl, že byl Zeleným mužem posedlý více než desetiletí. Podle Roryho Kinneara se sám Garland na vývoji postavy výrazně podílel. Ačkoli Kinnearovi svolil, aby svou postavu ztvárnil dle vlastních ambicí (jakým způsobem chodil nebo se choval), finální fáze make-upu Garland na herce aplikoval sám. (Silen.c.e)
  • Rory Kinnear se objeví jako všichni muži, kteří se „zrodili“ jeden z druhého, kromě Samuela – chlapce s maskou, a mrtvého manžela Harper – Jamese (Paapa Essiedu). Kinnear v rozhovoru uvedl, že všichni muži, které hrál, představují prvek mužského chování, „ať už jde o mikroagresi až po makroagresi“. Také tvrdil, že se snažil vyhnout tomu, aby se jednotlivé postavy staly archetypem; jejich chování záviselo jak na jejich vlastních osobních životech, tak na reakci Harper na ně. (Silen.c.e)

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Reklama

Reklama