Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Jak už bývá jeho dobrým Zwickem, tlačí místy režisér na pilu armenikanismu a patosu všeobecně tolik, že by z toho nejeden cynik blil, ale když patetickou větu hřímá Denzel se svýma obvykle zatnutýma zubama, kterými hrozí a zároveň bojuje s pláčem, prostě to funguje. Relativně netuctový námět o vyšetřování oprávněnosti udělení medaile, se zvrhne ve složitý kaleidoscop vzpomínek jednotlivých akterů, z nichž každý sám o sobě reprezentuje zajímavou filmovou předlohu. Nejlepší moment filmu má ale na triku excelentní Lou Diamond Phillips a jeho scéna v autě "Jsem dobrej voják" je pro mě naprosto kultovní. 90% ()

MacGyver 

všechny recenze uživatele

Prirodzené zaškatuľkovanie Meg Ryanovej ako romantickej dievčiny obvykle sa pohybujúcej v úplne inom žánri zvýraznilo kontrast medzi na prvý pohľad fyzicky jemnou až slabou ženou a krutou vojnovou realitou. Kontrast, ktorý sa prelínal celým dejom a ktorý človek zviazaný vojenskými tradíciami (Denzel Washington) nikdy nemohol pochopiť. Ambiciózny film - síce nie bez chýb, ale určite stojí za pozornosť. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Možno áčková produkcia a obsadenie, ale inak prepadák. Celý príbeh sa točí iba okolo vyšetrovania jedinej situácie uprostred vojny. Je síce fajn, že spočiatku počujeme od rôznych vojakoch rôzne verzie príbehu, ale spája ich to, že sa točia okolo kapitánky - ženy vojačky. To vážne? Žena vo vojne? Žena ako kapitánka helikoptéry? To vážne? Žena rozkazujúca chlapom? Áno, v americkej armáde sa (bohužiaľ) nachádzajú aj nežné svorenia, ale že by velili jednotke je prinajmenšom k smiechu. O vytvorení si autority u mužov ani nehovoriac. Chlapi niekoľko mesiacov bez žien, no neviem, čo by tam s ňou porobili...vlastne viem....poriadne by ju... Ona má dokonca aj dieťa, vykreslená je ako vzorná matka. Vojačka. To vážne? A ten neprimeraný pátos, len aby vojačka vyzerala v najlepšom svetle, hlavne že v akcii všetkým svojim podriadeným nadáva do debilov. Totálnym lapsusom je, že tá hypotetická postava nie je obsadená nejakou mužatkou, ale herečkou známou z romantických komédií. To vážne? Nie, toto ja neberiem ani ako vtip. Nechýba tradičné klišé s hlavnou postavou a jej problémami v práci, v rodine, aj s alkoholom. Len kvôli áčkovej produkcii a z úcty k ostatným hercom na čele s Washingtonom to nie je podpriemer, aj keď by to bolo možno namieste. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné o sedm let staršímu Zelenému peklu (nebo Zelené peklo je podobné Odvaze pod palbou, to je jedno). V každém případě jde o postupné rozuzlování skutečností, popisovaných několika aktéry, a každý věci viděl trochu jinak. Poměrně nevěrohodná byla Meg ve své roli kapitánky a konec taky pokazilo těch několik zdlouhavých minut zpovědi a setkání s rodinou a vzpomínce a vzdání holdu a blablabla... Tím si to film pokaňhal, takže JEN dobré ***. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Ja to vidím opačne ako wosho, toto je jedný film od Zwicka, na ktorý sa v budúcnosti určite druhý krát nepozriem. Zo začiatku sa na to ešte jakš takš dá pozerať, ale ten pocit nudy sa každou minútou začne pekne znásobovať. SPOILERY DO KONCA KOMENTARA: Nezmyselné konanie vojaka, ktorý to napálil do vlaku si vysvetľujem tým, že scenárista si povedal, že ho radšej narýchlo odprace preč, aby v príbehu nezavadzal, ved on nám to aj tak nepovie ako to s Ryanovou bolo, tak čo už s ním, a veď stránok už mám dosť, bude to treba nejak ukončiť, tak nám to Damon na druhý krát už všetko pekne pri riečke vysvetlí. Koniec neskutočne patetický, Denzel dostane metál, zasalutuje pred hrobom, prestane chlastať, slnko nám zasvieti, a všetko je tak ako má byť. Hurá, všetci sa tešíme a ja horko ťažko udeľujem 2 hviezdy. 3/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)
  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)

Reklama

Reklama