Reklama

Reklama

Onion Stark bojuje na Divokém západě s majiteli ropné společnosti o záchranu svého cibulového pole. Jako zbraň nepoužívá tradiční pistoli, ale právě pouze cibuli... Cibule, nebo pistole? Pistole, nebo cibule? Franco Nero jako hlavní hrdina, živící se především syrovou cibulí a samozřejmě chránící právo a spravedlnost, prokazuje v tomto spaghetti westernu obdivuhodný smysl pro sebeironii. Film se naváží do osvědčených westernových schémat - nehrdinský hlavní hrdina, homosexuální šerif a jeho zženštilí pomocníci, mechanik připomínající svým obličejem Adolfa Hitlera... To vše dokreslené hudbou Quida a Maurizia de Angelis. (TV Prima)

(více)

Recenze (173)

RHK 

všechny recenze uživatele

Původně kultovní film, dnes už jen prostá westernová komedie o neohroženém Cibuláčovi se spoustou artistických čísel a gagů, žonglování - Cibule, nebo pistole? http://www.youtube.com/watch?v=04hLkgLtSIo, přemetů a skoků v četných bitkách. Úděsně špinavý a namaškaráděný Franco Nero se zde vyřádil více než dvojice Spencer - Hill v mnoha svých filmech. Dnes však mám radši jinou než cibulovou vůni a taky krapet jiný humor. To nic nemění na tom, že pro dospívající může jít o vtipný a nezapomenutelný film, jako býval pro mne. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zhl9VN64rXA ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Kde kdo mi říká, že když se kouká na Postřižiny a nemá u sebe Plzeň a vepřový koleno, tak že strašně trpí. Nikdy jsem takovýto pocit z filmu neměl, pouze zde. Mistrovské dílo plné nádherných obrázku, které je však v očích někoho spíše bráno jako děsná béčková sranda, ale ja to bral všechmo smrtelně vážně a co bylo nejhorší. Na konci filmu jsem si prostě musel oloupat cibuli a s chutí se do ní zakousnout a pak běžet na záchod a zajíst to jablkem, které aspoň křoupalo stejně jako ta cibule. Je to film šířící cibulománii a ač je to již mnoho let, co jsem jej viděl, dosud si jej pamatuji docela přesně a to se stává málokdy. Jedinečný film ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mrkající a modré bulvy valící Franco Nero v ryze terencohillovské roli groteskové parodie. Skvělou práci odvedli dabéři z Barrandova 1977, když tuhle kokotinu opatřili perfektní češtinou (Mrkvička, Houska, Holý, Dítě, Čočková, Fišer, Zahajský...). Vůbec to neberte jako western, ale jako parodii na western. Možná vám humor, zrychlovačky a kníratý Franco sednou lépe než mně. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze série střetů svérázného hrdiny s bohatým ropným baronem a jeho nohsledy, kteří ve městě budují diktaturu - korupci, cenzuru a násilí. Jakákoli hrozba se však po chvíli zvrtne v humornou grotesku, kde se záporáci kopou do zadku. V podstatě to zabíjí veškeré napětí - je to o ničem. Mimoto se vznešený boj za svobodu zvrtává v boj proti pokroku a kapitalismu - naivní konec smrdí levičáctvím. Lidé vyhazují do vzduchu těžební věže a i hrdina zahodí možnost těžit ropu a radši zvolí život bídy a pěstování cibule. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Westernové špagety zalité hustou cibulovou omáčkou. Parodický příběh o chlápkovi, který každému nevoní a pouhým příchodem do saloonu dokáže rozplakat i toho nejotrlejšího pistolníka, mi voněl velice. Obzvlášť nápad pojmout všechny rvačky cibuláře a těch ostatních jako klasickou grotesku byl parádní. Franco Nero připomíná Terrence Hilla, Castellari usazený v režisérském křesle si moc hezky utahuje z Leoneho, Corbucciho a spol., bizarní postavičky, jako olejář s mechanickou rukou či její konstruktér s vizáží Adolfa Hitlera, Vůni cibule dodávají ještě větší punc šílenosti, kluci jsou taky skvělí... Žádný zásadní počin, ale zábava solidní. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Navzdory německému názvu Zwiebel-Jack räumt auf („Cibulový Jack uklízí“) se hrdina filmu nikdy nejmenuje Jack a dokonce uvádí, že nemá jiné jméno než Cibule (Sterling Hayden). (Nathaniell)

Reklama

Reklama