Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (357)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vykuchaný netopýr... u verbala poletuje, v komentech mu bují pýr, dobré filmy honestuje."  Dehonestuje, samozřejmě, ale přece si nenechám kvůli verbalovu zteřelému netopýrovi zprasit jamb a trochej, či nedejbože pterodaktyl! Pýr nepýr a netopýr sem a tam, stejně mám obavy, že výše hodnocení zde bude přímo úměrná věku uživatelů. Např. já romantickou lásku mezi staroušky Pearl a Howardem hodnotím svým gerontosrdcem a oceňuji pěti svraštělými hvězdami! Zamrzela jen nízká iniciativa fauny v péčkových hrátkách, zejména crocodile ejaculatio praecox, kdy krokodýl byl s blondýnou hotový během pár vteřin :-) a znechutilo dvojrolní mazlení Pearl s Maxine. Brrr... Potěšilo plamenné kázání černobílého TV kazatele: "Je čas obrátit se k hříchu zády!" Naprostý souhlas. Bend over table, ideální poloha pro hluboký průnik... víry. Jo a šňupání kokainu během řízení auta bych zakázal! Sympatické Maxine v lacláčích naostro to u mě zbytečně zmršilo rating. Ale tak nemusí vždycky přežít jen hodné holky, no ne? Už se těším na Pearl! ()

tron 

všechny recenze uživatele

X je zvláštny film. Povedať, že prvú polovicu sa nič hororové nedeje, by mohol asi len niekto, kto v živote videl max. tri horory. V skutočnosti sa toho v prvej polovici hororového deje práveže veľmi veľa. Ale sú to „len“ mrazivé náznaky, nič explicitné. Ak ste nevideli trailer, ocitnete sa v príjemnom pomykove, keďže nebudete tušiť, čo z X vypadne. Je tam strašidelný dôchodca, aligátor (pohľad z vtáčej perspektívy je brutál exkluzívny), farma ďaleko od ľudí, strašidelný dôchodca č. 2, niekto ako mladý Kurt Russell a medzi jednotlivými filmármi to iskrí. Skvelá dobová atmosféra, soundtrack, výprava, sympatickí herci a postavy, ktoré síce nie sú nejaký enormný zázrak, ale inak sú veľmi fajn. Potom sa X preklopí do druhej polovice a v nej sa síce začne vŕšiť jedno klišé na druhé, až je z toho poriadne vysoká kopa (klinec, oko), ale čuduj sa svete nevadilo mi to. Následne príde na rad explicitné gore. Mal som z toho proste veľmi dobrý žánrový dojem a aj keď tie 4* nie sú úplne čisté, tri by boli málo. Vtip na záver: až X mesiacov po dopozeraní som zistil, že tu má Mia Goth dvojúlohu. Tá sa v rovnakom roku dočkala prequelu Pearl. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

S tímhle režisérem jsem měl vždycky obrovský problém. Oceňuju jeho vytříbený retro styl. Třeba takový Devil House měl úžasný feel 80. let a dobovou atmosféru na jedničku, jenže scénář byl neskutečná sračka, ve filmu se dělo hovno, nemělo to hlavu ani patu a skončilo to stejně imbecilně, jako začalo. Takže sem se X hodně bál, že to dopadne stejně, díky bohu, nestalo se. West pro změnu servíruje luxusní atmosféru let 70. , která mu jde naprosto úžasně, příběh je super, parta mladých lidí, dodávka a jede se točit péčko, jelikož mám k péčku velice kladný vztah jak z uživatelského tak z antropologického hlediska, byl jsem celkem nadšený z toho, co se děje na plátně i když šlo jen o točení filmu bez nějaké větší atmosféry nebo napětí. Ovšem co se rozjede potom je ultimátní twist skvělých vražd, nečekaných kombinací stylů jako je slasher s animal hororem (scéna v jezeře absolutní top) a výtečný konec, u kterého jsem zaplesal. Velkou výtku mám k maskám úchylného páru, to byl fakt až zbytečně extrémní nechut no a šukačka důchodců, u toho jsem měl co dělat, nezeblít ovladač. Jinak West ohromně překvapil, příběh super, herci perfektní ve svých rolích, překvapivé a dobře natočené vraždy. Po filmu jsem okamžitě dostal chuť na jakýkoliv oldschool slasher a nový péčko. 70%: ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nie je to také autentické retro ako The House of the Devil, ale aj tak je Ti West späť vo forme! X umne kombinuje retro komédiu o nakrúcaní porna s klasickým 70s hixploitation, má to výborný vizuál a strih, dobrý soundtrack a sympatický casting (Martin Henderson dáva taký texaský prízvuk, že by sa za neho nehanbil ani Matthew MacCounaughey). To zamaskovanie Mii Goth je trochu overkill (stará herečka by bola desivejšia), ale beriem to všetkými desiatimi, lebo tým pádom je ustlané pre luxusnú trilógiu o sláve a šialenstve v hlavnej role s maniakálnou Miou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Texaský masakr nadrženou stařenou. Ti West má styl, který spolehlivě rozděluje diváky, ale tentokrát rozdělil i mě. Na půlku, co ocenila pracně tvořený „celluloid feel“, trýznivé trestání gerontofobního obecenstva i nostalgie zbavený pohled do dob, kdy porno nemělo k hororu zase tak daleko. A pak na tu druhou, co zvedá obočí nad nekvalitními maskami a kvůli nenápaditosti v podstatě nad celou pasáží, kdy se začne prolévat krev viníků. „America needs Jesus!“ ()

Galerie (28)

Zajímavosti (20)

  • Deň po premiére filmu X (2022) na festivale South by Southwest scenárista a režisér Ti West prezradil, že počas povinnej dvojtýždňovej karantény COVID-19 vo svojom novozélandskom hoteli napísal pred začiatkom produkcie tohto filmu prequel Perla (2022). Spoločnosť A24 videla scenár a dala filmu zelenú ešte pred ukončením produkcie. Spýtal sa hviezdy Mii Goth, či chce zostať na Novom Zélande a nakrúcať pokračovanie, a ona ochotne súhlasila. Prequel sa dostal do kín neskôr v roku 2022. (molcan2)
  • Natáčelo se na Novém Zélandu. (Kudly4)

Související novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama