Reklama

Reklama

Chladné léto roku 1953

  • Sovětský svaz Cholodnoe leto pjaťděsjat tretěgo (více)

Obsahy(1)

Eastern zasadený do tragického obdobia politických prehmatov a dogmatických hesiel. Roku 1953 sa po Stalinovej smrti následkom Berijovej amnestie dostali na slobodu kriminálne živly. V odľahlej severskej osade sa dvaja politickí vyhnanci postavia proti šesťčlennej bande hrdlorezov, ktorá ohrozuje obyvateľstvo. Hlavný hrdina, bývalý rozviedčik, ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie a rezignácie, sa v konfrontácii so zločinnou bandou zbavuje ťaživého bremena poníženia a krivdy, nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť, zmysel pre solidaritu a ochotu obetovať sa pre iných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím nad tím (a zatím marně), proč se v oficiálním textu distributora píše o snímku jako o easternu. Asi to vnímám jinak, ale já jsem měl pocit, že se v něm popisovaly podobné události, k nimž docházelo po válce i u nás. V bývalém Československu řádily na vlastní pěst jednající oddíly, které tu tak nějak zbyly po Wehrmachtu a SS, případně skupinky banderovců, jež prchaly v pudu sebezáchovy na západ, zatímco ve filmu šlo o tlupu amnestovaných individuí, ale reálie i atmosféra byly velmi podobné. Drama / Krimi / Akční / Western- to se zase někdo rozjel... Myslím, že drama by bohatě stačilo. Za mě šlo každopádně o vydařený snímek s těžkou až depresivní atmosférou, která skvěle vystihovala nejen dobu postalinskou. / Poučení: Pokud se někomu začínají zapalovat lýtka, je potřeba okamžitě hasit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v Chladném létu roku 1953 řemeselně celkem zdařilý film, plynoucí ze začátku v zajímavém odlehlém prostředí trochu chladně a nevýrazně... až do doby, kdy se z náhlého zvratu nestane drsný thriller, který upoutá svou nemilosrdnou syrovostí a silně neklidným napětím. Na svou dobu ve Sovětském svazu mohl být Proškinův počin, zdaleka nejen tímto aspektem, jak i více kolegů uvádí, odvážný. Jenže syrovost či odvaha proti proudu nemusí znamenat vše a přes tohle i pár hlouběji silnějších momentů (dialog u padlého stromu) to nakonec nebyl ten film, který by mnou během sledování více otřásl, zanechal v mysli strhující zážitek a který bych vnímal na stejné úrovni se spřízněnými domácími filmy jako Stíny horkého léta nebo Zánik samoty Berhof. K pocitově nejsilnějším nakonec pro mě patřilo pár pasáží podbarvených ústředním hudebním motivem. S odstupem dvou dnů volím po menším dilematu silné 3 hvězdy: [70%] ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Tady bych si dovolil upozornit, že to je pravděpodobně ve svém žánru jeden z nejlepších ruských filmů té doby natočený ještě před rozpadem Sovětského svazu. Nebývale pravdivě ukazuje na jakési blíže neurčené severně zapadlé osadě, jak bylo Rusko postiženo počátkem léta 1953 amnestovanými zločinci nejhoršího kalibru. A neprávem odsouzení zůstali i nenadále ve špatných podmínkách, kteří zosobňovali ve svém podobenství schopnost tolerance a mravní přesvědčení. Dle mého soudu jde o zcela ojedinělé dílo. Neboť neběží jen o samotný film, ale i v hlubší rovině možná i částečně předurčilo liberalizaci poměru v ruském filmu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Plný počet dávám hlavně za konec. Tak bezútěšný a smutný. Ztracené roky, ztracené životy ... Tento film se dá opravdu nazvat eastern. Berija po Stalinově smrti propustil na svobodu všechny vrahy a celé podsvětí. Ti pak bezprizorně putovali zemí, loupili, znásilňovali, kradli, vraždili. Politických vězňů, mezi něž patřili např. i vojáci zajatí Němci ve druhé světové válce, se však amnestie netýkala. A mnohdy byli jediní, kdo vesničany bránil ... Ráda bych také upozornila na Valerije Prijomychova, který už bohužel zemřel. Svou roli ztvárnil skvěle. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který se snaží ukázat problematiku politických vězňů v Rusku. Po Stalinově smrti je snaha zrušit Gulag, ale bachaři nejdříve propustí kriminálníky a přesvědčí tak veřejnost o vině politických. A ti se pak mnohem obtížněji mohou zařadit zpět do společnosti. Děj filmu se odehrává na Sibiři, kde 2 političtí vězni s nuceným pobytem brání vesnici proti bandě kriminálníků. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno