Reklama

Reklama

V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on. (Vertical Entertainment)

Diskuze

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Jo a pardon, jsem v tvé tvojí stěně textu nějak zazdil tvůj argumentační faul... Na tom udělat z postavy černošku není (v očích Hollywoodu) nic kontroverzního. To je přímo nezbytnost a diktát trhu, protože (podle nich) každá demografická skupina potřebuje svoje zastoupení, aby se mohla s postavou ztotožnit. Vůbec jim nedochází, že inteligentní člověk nepotřebuje stejnou barvu kůže nebo sexuální orientaci k tomu, aby se mohl do někoho vcítit. Akorát tím živí v lidech to nejhorší.... Nehledě na fakt, že s postavami z Duny se nemáme ztotožňovat (to si uvědomil Jodorowský - doporučuju jeho Metabarony (ale ne v češtině)). Zkrátka tenhle film je pomýlená adaptace ze všech myslitelnejch úhlů.

Uživatel Skrk smazal svůj příspěvek.

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

konečně už to má reálnější hodnocení a postavení v žebříčku, tj. pod 90% a top 40, tak to má být.

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

SantaCruz

už je to fakt dlouho co jsem četl knihu, ale on ten hlas myslím používá a dokonce mám pocit, že ho pužije i někde ve filmu, ale už si nejsem jistý. Možná to tu někdo znalejší doplní. Setkání s Halleckem je zrovna dost podle knihy mi přijde. Je ale zajímavé vidět, jak to působí na někoho kdo se s Dunou setkává poprvé.

Charpy

Charpy (hodnocení, recenze)

SantaCruz

hodnocení: zde za sebe vidím fakt, že první část šla zároven do kin a na stream..... u druhé části byla prodleva měsíc a kousek... Scénář - skomírá čím ??  těmi 4mi body ? 1) v knize Paul o Halleckovi ví, že přežil, že je u pašeráků, ale záměrně jej nekontaktuje, aby na sebe neupozornil. Setkání s ním (kniha) je da facto past nachystaného koření Fremeny, to že se objeví ve filmu v daný moment a způsob mi nějak do děje vidle neháže. 2) nerozumím co myslíš - skryty Atreidský arsenál ? imperium - to je jiná frančíza. 3) Jaké umění myslíš ? Hlas? Nebo ovládnutí těla? Sama Jessica v první části řekla že naučit se umění BG trvá roky a v knize je spíš využívá v rámci pozorování (+je i mentatem)... 4) toto není vysvětleno ani v knize (nasedání x sesedání), je tam jen řečeno, že se červ po určité době unaví a už prostě neleze dál a zastaví se (pak zahrabe).

SantaCruz

SantaCruz (hodnocení, recenze)

Nerozumím hodnocení Duny 2 vs Duny 1.  A chybí ve dvojce rukopis Erica Rootha? Scénář ve dvojce bohužel skomírá. 1)kde se vzal tu se vzal Halleck a zrovna ve chvíli, kdy je potřeba směřovat další děj  2)Fremeni znají poušť do posledního zrnka písku, ale najednou z ničeho nic v místě, kde se potkají s Halleckem je místo, které zásadně ovlivní sílu impéria  3)proč Usul nepoužívá umění, které ho naučila jeho matka v prvním díle Duny, umění Bene Gesserit? 4)ehm, osedlat červa není jednoduché, ale jak nasedá a vystupuje karavana?

na příspěvěk reagoval Charpy, Feidias

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Gig

"jsem jen říkal, že vče co bylo vybudováno b části jedna, jako by byl střih a jedeme jiný film." - V tom případě bych doporučil si první část osvěžit, když se ve druhé navrací některé postavy, které v ní byly představeny, když se dovádí k závěru některé vize, které minule byly nejednoznačné, a když je několik scén v č. 2 paralelních k těm z č. 1 (např. závěrečný kontaktní souboj). 

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

KyberNet

Snad na to časem přijdeš až euforie z filmu opadne. Jak jsem říkal, uznal jsem pár věcí, které jsou k přehlédnutí, ale zase jsou tam věci, které odporují knize. A pokud začneš o tom, že je jedno kniha a druhé fil a v tom máš pravdu, tak zase si odporuješ, že si musíš dohledat věci v knize. Pokud se někdo jen inspiruje, tak nejde brát ohled na knihu. á jsem jen říkal, že vče co bylo vybudováno b části jedna, jako by byl střih a jedeme jiný film. Ale jak říkám, mám ten film rád a hnidopych nejsem, ale taky nejsem zaslepen první lásku a přiznám věci, co mi vadí nebo nehrají. Ale někteří tady prostě budou slepě bojovat do roztrhání světa, aby se nešláplo na něco posvátného. Ale jak říkám, třeba na to časem přijdete, a pokud ne, tak se nic neděje. Každý má na to jiný pohled, a tak to má být i ten on :) A nebojte, už tu nebudu nic "píchat do hnízda" :) 

na příspěvěk reagoval Bluntman

Charpy

Charpy (hodnocení, recenze)

KyberNet

on má jen problém s tím, že to co je v knížce to není ve filmu (a na tom točí své arguemnty pořád dokola), ale na film samotný to nemá dopad, jelikož je vystaven tak jak je vystaven. Já s tím problém nemám on očividně ano :) Můžeme se hnidopišky bavit otom, že v knize Kynes zemřel uplně jinak než ve filmu, můžeme se bavit otom, že souboj Paul vs Jamis probíhá za jiných podmínek než ve filmu, že barona zabil někdo jiný, vyřčená ´´Zvrácenost´´ je de facto vysvětlena až v knize Děti Duny.... je tam toho plno. To, že je to ve filmu jinak mi neubírá na celkovém dojmu. Jak z obou dílů tak z knížky.

KyberNet

KyberNet (hodnocení, recenze)

Gig

No promin, ale nechapu co myslis. V jednu chvili pises, ze te stve ze nepouzivaji stity a oni je v Arrakeen pouzivaji (ten neni v pousti). Pak pises ze je nepouzivaji Saurdaukari pri prichodu Paula... Videl jsi ten film opravdu? Jak vis, ze je nepouzivaji? Jejich souboj neni videt je to v mlze pisku, takze je treba muzou pouzivat, jenom to nevidis. Prave proto je ta scena tak skvela.

Gilda, navigatori ani mentat pro posun pribehu nehraje zatim v tomhle vypraveni roli. Nic by se nezmenilo kdyby jsi o nich vedel.. Jasne je receno, ze kdo vladne koreni vladne vsemu, hned na zacatku. Proc tomu tak je? No na tom se mi prave libi, ze si to clovek musi dohledat. A ne vest za rucicku a vsechno rict, proste nektereho cloveka to donuti se o ten svet zajimat a precist si treba knihy. Za me super napad.

Nekolikrat bylo zmineno, ze cestovani vesmirem je nesmirne drahy. Zase se me libi, ze neni vysvetleno proc tomu tak je.. Proste donutit lidi se o univerzum zajimat i mimo film.. Super.

na příspěvěk reagoval Charpy, Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Charpy

Vážně? T bych neočekal. :) Některé dpovědi jsou opravdu zábavné. Ano, je to adaptace. Ale tohle nerosporuji. Tu někteří opravdu reagují, jen aby reagovali. Mě šlo o něco jiného. Že ta návaznost "prostředí" "neexistuje". Opakuji. To, co bylo vybudováno v části 1, jako kdyby neexistovalo. Teď to přeženu a převedu to do jiného světa jiného příkladu. Mějme film o 2 , světové válce a mějme ho rozdělený na dvě části. V části 1 vizuálně popíšu prostředí - jezdí tanky, motocykly oné doby, uniformy oné doby, dlouho se vykresluje určitá postava. Konec Část 2: Po tancích ani památka, jednou projede motocykl oné doby. Postsva, co byla v jedničce se ve dvojce ani nezmíní.  - A v tom vidím hlavní mínus Duny - když to převedu zpětně - je to skvělý film, ale jako by jiný. Chyní tomu návaznost prostředí. A nemluvím o poušti - chybí mi věci, které byly vykresleny v části 1 a najednou úplně nejsou nebo jsou hrozně zkratovitě nebo vůbec. Že miluji tento film nebudu obhajovat slepě s růžovými brýlemi, že vše je v pořádku jako zamilovaný naivní člověk, který nechce vidět. Ale už jsem o tom psal víc než dost. A nechci už o tom psát dokola. Jen je zajímavé, že sevždy někdo nový objeví a jak robot, podívej se ještě jednou, aniž by si přečetli, co člověk popisuje, není to kniha apd. 

Charpy

Charpy (hodnocení, recenze)

Gig

řeknu ti jedno malé tajemnství :) není to kniho-film, ale adaptace knihy s tvůrčími záměry. Víc bych v tom opravdu nehledal :)

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

KyberNet

Ano, máš pravdu v "jednom úseku" boji před smrtí Rabbana, tam něco takového je, ale je to hrozně nečitelné. Trochu je to proti knize Duna, jelikož je to v poušti (kde by se to nemělo používat). Zase na druhou stranu nechápu, proč to saudrakaři nepoužívají na konci při příchodu Paula, kde jsou uvnitř. Ale je pravda, že dokonce Feud to vypne v aréně - aspoň to tak vypadalo. Nicméně pořád se mi zdá že tento díl je jako kdyby odříznut od prvního dílu.   A riozumím, že to je z pohledy fremenů. Ale chybí mi tam věci vybudované v prvním dílu, a poté, jako by se na to opemenulo nebo režisér si řekl, že už to stačilo a začal odjinud. Ale o tom jsem se už rozepsal dříve. A nejde o to, že by film musel mít více minut, kdyby to tam bylo - stačilo by jen, kdyby se střihlo na Guildu, pohled na navigátory, vzpomenutí na počátku mentaty. Vůbec by nemuseli být jižní a severní kmeny. Ale je to jen můj pohled. Jinak jak jsem psal dřív, mám ten film rád a některé věci jsou udělány perfektně.

na příspěvěk reagoval Charpy, KyberNet

KyberNet

KyberNet (hodnocení, recenze)

Gig

Zkus na ten film kouknout po pate. Kdyz Gurney Halleck dobyva Arrakeen, tak jednotky co stoji proti nemu normalne stity maji. Jde to poznat, ze maji kolem sebe bud modrou nebo cervenou zari. A samozrejme, ze je nemuzou pouzivat v pousti, to je automaticky rozsudek smrti od cervu.

na příspěvěk reagoval Gig

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

KyberNet

Toto je citace Paula z původní Duny. To co máš jako spoiler je Brian dekádu po smrti Franka, pro účely děje filmu jej ignoruji. 

KyberNet

KyberNet (hodnocení, recenze)

Juklitz

Zdravim, jen upresnim. Baron nebyl sveden. SPOILER? Byl vydiran Bene Gesseritem. A Jessica je jeho druha dcera. Prvni byla geneticky nevhodna, tudiz zabita. /SPOILER

na příspěvěk reagoval Juklitz

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

meti

To asi záleží kus od kusu, mám dvě děti - starší čte (je jí 14, aktuálně loupe Huxleyho, Orwella a v angličtině Schwarzeneggera :D)  a mladší to zatím moc nebere (má raději koně .)). Je to do značné míry na rodičích - matky a otcové aktuálně ´mladé´ generace vyrůstali v době, kdy se ještě dost aktivně rozlišovalo to, co je dobré a co je špatné pro děti, případně byly možnosti volby dost omezené(takže já měl merkur a knížky, kupříkladu). Moje osobní teorie je, že tito rodiče kompenzují tenhle svůj komplex na výchově svých dětí, které jsou vedeny v mnohem liberálnější výchově, resp. že rodičům příliš nevadí, že si jejich potomci "dělají co chtějí". Přitom to funguje furt stejně - tak svým potomkům ukažte, že se dá dělat i něco jiného než čumět do TikToku (což je jako fakt mor a extrém).

Když už jsme u čtení, tak tenhle princip mi evokuje (jako mnoho jiných věcí) zmíněného Huxleyho Brave New World, kdy bráníme děti před čímkoliv negativním a necháváme ji volně poletovat na vlně závislosti na somě... teda na dopaminu a zjednodušeném přijímání informací. A jak bylo napsáno - svoboda je právo být i nešťastný. Akorát mnoho příslušníků nejmladší generace si tuto svobodu odpírá pod (ne)pečlivým dohledem svých předků. (nicméně, zas to nechci generalizovat, i když to tak zní). 

Co se týče angličtiny, tak situace se pomaličku lepší, ale teda stále nejsme Tam. Dcery posílám na externí kurzy angličtiny, protože úroveň výuky na zš - aspoň v našem případě - je dost otřesná. Dlouhou dobu jsem dělal na řekněme manažerské pozici v automotive korporátu a ta jazyková vybavenost je stále tristní. Aby mi došla na pohovor ženská s B2 v životopise a pak neuměla vykoktat ani základní introduction, tak to prr. A že to nebyla žádná výjimka. 

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

meti

Když už se vyjadřuješ k mladší generaci, tak o tom musíš aspoň něco vědět. FB a Twitter jsou pasé už několik let, první jmenovaný mnohem delší dobu než druhý. Já osobně čtu moc rád a knih mám spoustu, v okoli mám taky čtenáře, ale čtení je spíš aktuální zhruba u lidí 24-25+. Čím mladší, tím víc tiktok a podobná "stvoření".

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

meti

Možno je to len môj dojem, ale skutočne mám pocit že generácia mladých označovaná ako mileniáli možno číta menej, ale zase viac číta anglicky. Napr. keď cestujem vlakom, tak sa vždy snažím zistiť čo ľudia čítajú a mladých čítajúcich anglicky vídavám často . Rovnako tak to vidím aj v kníhkupectvách kde regály cudzojazyčných kníh sú rok od roka  väčšie.   

meti

meti (hodnocení, recenze)

JUWA

Já jsem během služebních cest ještě nikoho s knížkou v ruce neviděl, v práci o nich nikdy řeč nepadla. Kolem tebe mají mladší kolegové plné knihovny, které neslouží jej na lapani prachu? 

na příspěvěk reagoval JUWA

JUWA

JUWA (hodnocení, recenze)

meti

Nepravda. Skôr je to tak že táto generácia číta napr. omnoho lepšie v AJ než predchádzajúca. 

na příspěvěk reagoval meti

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

Darth_AK

To je super, bych klidně doporučil si fakt aspoň tu první knihu přečíst, ona je fakt epesně napsaná, to člověk zhltne jak nic a do toho světa člověka velmi lehce, ovšem bezkompromisně ponoří. 

Jinak, když jsem tu psal, že film mrknul na 1984 verzi (aspoň podle mě) v té orni scéně, tak jsem přemýšlel, jestli film nemrkne někde výrazně i směrem ke knize a našel jsem takový moment - v okamžiku prvního dílu, kdy je Duncan poražen, tak zničehonic opět povstane a dál vesele bojuje. V knize ´prostě umřel Paule´ - ale já to rád vnímám jako "hej, vždyť víte jestli jste to četli!" 😜

na příspěvěk reagoval meti

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Víc práce mi dalo postnout sem ty 3 yt linky... Které tě taky nezajímaly. 

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Reklama

Reklama