Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Minisérie je hodně dobře zpracovaná a to po všech stránkách. Bavilo mě všechno. Jak frajeřinky mladého Hasila, tak napětí v šumavské krajině, i socializace ochránců hranic po únoru 1948. Konec mě úplně pokazil dojem z filmu, protože takové zakončení bych nečekal nejen od Ondříčka. Musel jsem si "vyguglit", že se Hasil dožil 95-ti let v Chicagu. Pokud to měl být konec, stačilo napsat do závěrečných titulků pár informací o jeho dalším osudu. A pokud se plánuje další (mini) série, měli to naznačit nebo to rovnou nazvat první řadou. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dost rozporuplná minisérie. Vzhledem k neukončení několika linii s nadsázkou řečená i zbytečná série, ale doufám, v nějaké pokračování. Poměrně nevyrovnané epizody, rozhodně se daly napěchovat více informacemi, když už jde o "minisérii", která se zajímá o docela bohatý úsek historie. Začít Krále Šumavy právě třetím dílem, kdy se rozjede spousta věcí a postupem, i třeba s pomocí flashbacků pokračovat, napětím bych praskl. Takto je první epizoda nejlepší. Mladý Hasil se seznamuje s pašováním, chodí za holkama, dobře sebevědomé zahrané. První pokusy pašování a závěrečná přestřelka ve stylu SNB. Tady mlíčňák by raději fenku. Při druhé epizodě bych čekal větší rozjezd událostí. Namísto toho se zpomalilo a nepovedla se například scéna s mostem. Pokud takto SNB hlídali, tak div se, že neutekla 3/4 republiky i s papouškama. Mateřská školka by si to lépe ošefovala. Maruš zase roztáhla nohy někomu, byť scéna s Hajným dobrá. Mohla to být taková udička plná akcí na poslední díl. No a třetí epizoda.. Prostřihy s chystáním svatby a převáděním konečně napínavé. Paní Hajná hned v závěsu s pár povedenýma scénami. Jenže co se stalo s Hasilovým parťákem? Co ta agentka CIC? Šéf odhalil Hasilal? Čeči ho nahlásili?Jankovský a Hájek výborní. Jeden ryzí komunista a druhý drsný tatík. Škoda Judit Bárdos, čekal jsem větší zapojení, než těch pár scén. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„LEPŠÍ ŽIVÝ NEŽ MRTVÍ. LEPŠÍ MRTVÍ, NEŽ ZA ČÁROU…“ Tak tohle klidně mohl bejt celovečerní film! Kousek naší historie, do kterýho patří i Josef Hasil, ukazuje fakt přesně tehdejší poměry v pohraničí, který odráželi politickou situaci v poválečným Československu. Jen doufám, že Ondříček přidá pokračování, protože takhle by to nemělo smysl!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Návrat Krále Šumavy, kterou v roce 2012 napsal David Jan Žák, číst nebudu.  2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti.  ///                 PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01: Nemůžu si pomoct, ale s tímhle formátem mám trochu problém. Nepopírám, že v rámci tvorby Voyo Originals je nový Král Šumavy rozhodně nejlepší, nicméně by tomu, i vzhledem k délce pouhých tří dílů, mnohem více seděl formát celovečerního filmu. Navzdory tomuto drobnému neduhu se však jedná o velmi povedenou dobovku plnou výborných herců, která umí být ve správných chvílích i hodně atmosférická. Příběh se však evidentně teprve rozjíždí a to nejzajímavější ze života Josefa Hasila nás teprve čeká, jak naznačuje i samotné finále. Já u pokračování určitě budu. 7/10 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zhruba do poloviny měl Král Šumavy našlápnuto na další Ondříčkovu trefu do černého. Jenže kouzlo po zmíněné polovině začalo vyprchávat a poslední díl tomu dal korunu a ne v tom pozitivním slova smyslu. Vzhledem k tomu, že jsem dopředu znal Hasilův osud a celou dobu sem čekal na určité věci, finální (ne)uzavření je celkem zklamání a nezbývá než doufat, že bude nějaké pokračování. Jinak souhlasím s tím, co tu padlo, že postupem času začne divákům docházet, že je celá tahle série poměrně naivní a v realitě to takhle jednoduše zcela určitě nefungovalo. Nehledě na to, že v podobné krajině by nějaký převaděč snad ani nebyl potřeba. Trochu to tak Hasilovy nemalé zásluhy docela shazuje a to je škoda...60% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)
  • Pracovalo se celkem 7 nocí z celkových 25 natáčecích dní – v Brdech, v Plzeňském a Středočeském kraji, v Jižních Čechách a na Šumavě. Natáčení bylo dokončeno v květnu 2022. (rakovnik)
  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama