Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (916)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Schizofrenní vykrádačka o mnoho lepšího Klubu rváčů (1999) (můj osobní kult, TOP 2 film). Výborná atmosféra, výtvarná stránka a zejména absolutně špičkový výkon Christiana Baleho, který překonává v tomto ohledu i Richarda Nortona v podobné roli výše zmíněného kultu, nedělá z filmu nic moc vyjímečného. Film vede diváka celou dobu na jedné stopě, aby mu pak ve finále předložil naprosto neočekávané finále, které s dějem filmu nemělo nic společného ... Na druhou stranu pro představu, jak probíhají psychiatrické poruchy (různé druhy schizofrenních poruch), je tento film výborně zpracovaný ... Slušná atmosféra, perfektní herecký výnok, slušně odvedený film, ale pro mne jako celek nic vyjímečného ... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mechanik je dalším filmem, který pro mě spadá do kategorie těch kultovních filmů, u nichž jsem čekala přece jen jaksi silnější emocionální "angažovanost" i psychický nápor na mou náturu. Mechanik je v podstatě mistrovské dílo s patřičně ponurou atmosférou a "chrastícím" Balem, který se pro maximální ponoření do své postavy opět nezdráhal jít za hranice "běžných" a "přijatelných" hereckých latěk. Tentokrát si ji nastavil vskutku vysoko a musím říct, že snímku to dodává ještě více na důrazu. Díky Baleovu ztvárnění chátrajícího Trevora Reznika vyzní film ještě více depresivněji. Snad jediné, co mě lehce zklamalo, je pointa. Zrovna od Mechanika jsem čekala nějaký šokující zvrat, který by mě totálně rozsekal. A zatím se mi dostávalo postupného odhalování skutečností, které jsou sice rozhodně zajímavé, ale nezapůsobily na mě tak, jak bych čekala. Pointa je totiž jedna z těch, kterou můžeme v thrillerech a hororech vidět poměrně často. I tak je Mechanik snímkem se zdařile budovaným napětím a vynikající hudbou, která mi připomínala hudbu z Psycha a také nějaké prvky z Twilight Zone či Are you Afraid of the dark? ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní Film.. Doted jsem netušil, že v hlavní Roli hraje Christian Bale.. Je neuvěřitelné Kolik musel zhubnout kvůli téhle Roli.. De Fakto Žíjící Kostra to byla.. Film má dlouhou stopáž, čiže to pár jedinců, může hned odradit... Jedná se však o Kvalitně zpracovaný Film se super Atmosférou a dech beroucím Koncem! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehké a postupem času neustále narůstající divákovo tušení snižuje výsledný účinek závěrečného odhalení. Mechanik proto není silný v průrazné "shyamalanovské" pointě (se kterou jsem byl ovšem spokojen a v celém kontextu příběhu seděla jak prdel na nočníku), ale ve skvělém zobrazení duševního utrpení člověka , zapřičeněném těžkou insomnií a násilným potlačením viny v sobě. Navíc temná atmosféra snímku je přímo k nakousnutí. Anderson nemohl najít lepšího představitele, než je Bale,v jehož tváři se dokonale zračí všechny odstíny duševní trýzně a únavy a jehož Stanislavského metoda, podopořená konzumací pouhého jednoho jablka denně vede v cosi, co ve scénách, kdy je Baleova postava svlečená do půl těla, vzbuzuje v divákovi až fyzickou nevolnost. Jablka záhy vystřídaly mraky koblih (vzorná to strava každého správného Batmana) a tak se mi chce říct, že Bale není ďábel, KevSpo. Ani ten by si totiž neprubnul takový hazardérský experiment se svým zdravím :o) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Paranoia není nikterak příjemná, zvláště pokud ji režisér předloží tak, že si ani ten sebebystřejší divák nedokáže pořádně vyložit sled jednotlivých událostí a podobně jako hlavní hrdina tápe v hluboké tmě nejistoty a na závěrečné rozuzlení čeká jako na milosrdné vysvobození z bran pekelných, které pro něj představují jak neznámí příchozí, tak i ti relativně nejbližší, kteří procházejí ostrým odcizovacím procesem. Brad Anderson si velmi lehce pohrává s předloženým scénářem a na první pohled velmi nejistá partie je jenom blafujícím tahem, za kterým se skrývá jiný, velmi přímý tah na branku, v podobě závěru, který je režisérovým jediným, ale o to bolestivějším zakopnutím. Vše, co mu předchází je velmi zdařilou filmařinou, ať už se jedná o velmi temné kamerové filtry, minimalistický, ale velmi vtíravý hudební doprovod, či herecké obsazení. Jako velmi dvojsečná se mi zdá vychrtlá postava Christiana Balea. Jistě, hluboké smeknutí před tím, kolik tomu musel obětovat, ale zároveň je to dosti rušivý element při sledování zbytku jeho hereckého partu, který rozhodně patří k dalším skvělým Baleovým rolím, byť opět notně temným. Tak či onak je nakonec Mechanik velmi působivou sondou do „obyčejného“ lidského života, u kterého tvůrci opomněli, že doba zdrcujících point už má nějaký ten pátek zpátky odzvoněno. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Španělští producenti chtěli do malých rolí obsadit místní španělské herce a poté je nechat předabovat do angličtiny. Brad Anderson ale odmítl s tím, že by dabing nevypadal dobře a trval na obsazení pouze místních přistěhovaleckých herců z USA a Británie, kteří dokáží mluvit s americkým přízvukem. (Ajka1)
  • Film byl kompletně natočen v Barceloně, což zahrnovalo přetransformování jistých úseků na Los Angeles "look". Poznávací značky, auta, veřejné telefony, dopravní značení, cigarety, alkohol a mnohé další muselo evokovat prostředí "Města andělů". (Satan)
  • Jedná se o první film Brada Andersona, který natáčel podle cizího scénáře. (Satan)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama