Reklama

Reklama

Nech svět světem

  • USA Leave the World Behind (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

V apokalyptickém thrilleru si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich dovolenou však naruší dva cizinci G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha'la Herrold), kteří se zničehonic objeví uprostřed noci a hledají útočiště před kybernetickým útokem. Ten je každou minutou silnější a děsivější a donutí všechny přijmout, co jim hroutící se svět nachystá. Film je natočený podle románu Rumaana Alama nominovaného na Národní knižní cenu. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (506)

Lima 

všechny recenze uživatele

Chvála prvních 4 kapitol: Jakoby se tu spojily prvky z těch nejlepších katastrofických fláků posledních tří dekád. Tušení něčeho nebezpečného alias ´Take Shelter´ a pohled na globální katastrofu skrze mikrosvět obyčejných lidiček, tedy něco jako Spielbergova ´Válka světů´,  kteří na nastálou situaci nemají sebemenší vliv. Esmail fantasticky buduje tenzi jednotlivých scén (třeba tanker si budu pamatovat hodně dlouho), díky šikovným kamerovým jízdám to všechno působí velmi filmově a na napočítání ikonických scén by mi ani prsty na jedné ruce nestačily. Herci všichni do jednoho skvělí, vyjma toho mladého ucha a nejvíc si to s přehledem dává Mahershala Ali. U něho stačila jediná scéna, kdy Julii u vínečka vypráví svoji zlověstnou storku a vás u toho mrazí jak v nějakém prvotřídním hororu. Dcerčina adorace ´Přátel´ a její hlavní starost o to, jak dopadla poslední epizoda, přestože kolem ní v reálu se všechno sere, je takový trefný satirický rýpnutí do potřeby některých plytce uvažujících jedinců, kterým k naplnění života stačí i sebemenší banalita. Bohužel v poslední návodné kapitole to ztratí to dosavadní  mojo. Tajemství se vypaří a jeho vysvětlení je jak z nějaké trumpistické paranoidní brožurky o tom, jak je celý svět proti USA a že pravdu mají ti přepeři, kteří již několik roků mají připraven baťůžek s nejnutnějšími potřebami, případně vrazili celé své úspory do podzemího bunkru. Tak já se v Den soudný raději v poklidu uchlastám :o) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dotažená netflixovská verze Někdo klepe na dveře, která je mnohokrát shyamalanovější než sám Shyamalan. Kdyby se povedlo utáhnout některé příběhové šrouby (jalová pointa, linie s jeleny postrádá potřebný dopad i rozuzlení), nebál bych se Nech svět světem označit za jeden z nejzajímavějších kousků roku 2023. Každopádně doufám, že vysoká sledovanost povede k nějakému spin-offu, který by se na události podíval z alternativního úhlu pohledu. Klidně i třeba žánrově odlišného. Prostor tu je. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Soustředěné budování apokalyptické tenze, které chytrou prací s perspektivou připomene Spielbergovu Válku světů (i tím, jak Esmail katastrofu mikrodávkuje). Pocitově se pohybujeme mezi nejzdařilejšími momenty Shyamalana, Peela a mistrovským Take Shelter, ovšem transponovaným z dělnické třídy do newyorské (nej)vyšší střední. Nech svět světem je pro mě mnohem přesnější vystižení katastrofického Zeitgeistu než všechny ty hajplé eko-anti-kapitalistické satiry. Funguje totiž především jako film a z úst uvěřitelných postav se některé výroky mířené proti systému a společnosti poslouchají líp než v případě pompézních pimprlových divadel. Skvělá práce s trajektoriemi kamery, přesní herci (Mahershala Ali winner by KO), výtečný sound design... nebýt pár tonálních zakopnutí, byl by to bez výhrad jeden z nejlepších katastrofických filmů posledních let. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[90%] Vidím, že mé hodnocení je hodně nadšené, ale já si prostě nemohu pomoci. Postapo filmové témata mám rád a zde to bylo pěkně nepředvídatelně, chováním postav a ke konci i docela temně pojato. Jasně, je to dlouhý film, ale mě utíkal docela svižně. Chápu, postavy zde působí podivně a zejména postava, kterou hraje Julia Roberts mě docela štvala, ale zahrála to dobře. Takový Ethan Hawke zde byl zmatený jak včela, Mahershala Ali zas takový divný apod … Dokázal jsem se do té situace vžít, kdy není úniku, kam utéci a jen dřepět v tom velkém domě … Po technické stránce to bylo víc než slušné. Třeba záběr na couvání autem, kdy proti vám jedou nekontrolované vozy. Napínavá scéna s jeleny apod. Takže méně jak 5* opravdu dát nemohu. Ty dialogy byly dobré, i když jsem si taky chvílemi říkal, co je to za divné postavy. Prostě běžní lidé … Víc k tomu asi nenapíši, netflix mě potěšil. Chápu, že to není pro každého, ale já jsem nadšen! ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Svět se v prdel obrací, jeleni se navrací.“ Zvířata to prostě vycítí. Srnčí i jiná zvěř vycházela z lesů, aby se po záhubě lidstva znovu ujmula vlády nad planetou. Emeritní eskortka Julia Roberts, v zajímavé roli zpruzené kariéristické misantropky, na stádo čuměla z metru, takříkajíc face to face (chudáci jeleni) a s tak široce otevřenou hubou, že kdyby začal foukat vítr, vzniklo by skutečné tornádo čili apokalypsa zdarma. Sugestivní, znepokojivé a hrozivě realistické, jak moderní svět padá do kytek, letadla z nebe, mobily do záchodů, internet chcíp a influenceři jsou z toho v prdeli a tak se věší, ale nikdo už jim to nelajkuje. Krajinu terorizují záhadné rudé letáčky (Arabové? Korejci? POMO?) a lidi se drží za hlavu při útocích ultrazvukem, který v dásních uvolňuje zuby. OKÉNKO TANKERU: [][] Tři sta metrů dlouhá neovladatelná loď míří přímo na pláž, plnou slunečníků, osušek a opalujících se debilů. „Však ona zastaví.“ „Přece musí.“ Úplné Thajsko 2004. Na obzoru bílý hřbet tsunami... a na břehu si turisti chystají foťáky. [][] Hope begins in the dark, jdu do bunkru chystat zásoby, přátelé Přátel to ocení. A snad stihnu i poslat pochvalný mail Esmailovi. Dokud ještě funguje net... ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Scéna s hrou „Jenga“ chytře předznamenává společenský kolaps, k němuž ve filmu směřuje. (NumeranS)
  • Natáčanie sa začalo v apríli 2022 na Long Islande v dome navrhnutom štúdiom The Up. V Katonah v New Yorku sa potom v máji 2022 natáčalo dodatočne. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama