Reklama

Reklama

Krvavé pobřeží

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu Krvavé pobřeží se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládl jeden císař - Han Xiandi, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku, východ ovládal císařův strýc Liu Bei. Cílem Cao Caa bylo zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho protivník Liu Bei se snažil získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu zemi, kterému vládnul Sun Quan. Liu Bei k němu vyslal svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámil s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se velmi spřátelil.

Když Cao Cao zjistil, že se tato dvě království stala spojenci, vyslal proti nim armádu osmi tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Doufal, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Armáda se utábořila v lese Crow u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, tzv. Krvavém pobřeží tábořili spojenci. Zdálo se, že se zmenšujícími zásobami jídla a prořídlou armádou, jsou spojenci v koncích. Zhou Yu a Zhuge Liang dali hlavy dohromady a díky své moudrosti se jim podařilo obrátit vývoj války. Následovaly nespočetné bitvy na zemi i na moři, které vyvrcholily nejslavnější bitvou v čínské historii - bitvou u Rudého útesu (Čchi´ Pi) na jižním břehu Jang-tse. V boji bylo potopeno dvě stě lodí a směr čínské historie byl navždy změněn.

Tato slavná bitva byla jednou pro vždy zachycena v románu „Romance of the Three Kingdoms“. Přesto, že je kniha stará více než 700 let, pořád je v celé Asii velmi populární. Bylo podle ní uděláno více než tucet počítačových her a množství komiksových knížek. Režiséra Johna Woo tento příběh přitahoval více než 20 let, ale v tehdejší době neexistovaly vhodné podmínky, technické ani finanční, které by umožnily vznik tak velkého a nákladného filmu. Příležitost přišla v létě 2004, když producent Terence Chang poprvé přiletěl do Pekingu a začal dávat dohromady plán i potřebné finanční prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

bourec 

všechny recenze uživatele

Asijskej válečnej nebo historickej film,to bylo vždy hodně o bojovejch tancích,letajících bojovnících,a o mezi krvavosti,tedy že tam většinou žádná krev nebyla.John Woo to ale natočil jinak,potlačil nadpřirozeno,přidal tvrdejch bojovejch scén,a vyšlo z toho slušný 60% dílko.Jen bych nechtěl,aby to tak zůstalo,protože jeho akční filmografie mě baví o hodně víc! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

John Woo se vrátil do rodné Číny aby zde natočil nejnákladnější a nejdražší film své kariéry. Natočil více pěti hodinový epos, který později sestříhal do stravitelnější dvou a půl hodinové délky, ve které vypráví příběh o bitvách znepřátelených čínských stran. Ačkoliv na čínské historické velkofilmy moc nejsem Woo mě (ostatně skoro jako vždy) opravdu potěšil a jeho spektákl považuji za nejlepší film v dané oblasti. Woo se v této zkrácené verzi zaměřuje převážně na boje, které jsou pro akčního diváka pastvou pro oči jak vizuální stránkou tak svou velkolepostí. Nejedná se o naturalistická jatka jako v případě Gibsonova "Statečného srdce" a divák neznalý čínské kinematografie by občas mohl být překvapen pohledem na jednoho bojovníká, který sám porazí několik destítek nepřátel. Bitvy jsou takovou kombinací klasických historických velkofilmů a filmů Zhanga Yimoua. Pokud divák na tento fakt přistoupí každou akční scénu si náležitě vychutná. Bitevní scény zabírají nějakých 45% filmu a ve zbtyku se divák seznamuje s postavami a jejich motivací k válce stejně jako s jejich blízkými. Tato část asi nejvíce trpí brutálním, takřka tříhodinovým zkrácením, jelikož film postavy tolik nerozvíjí a většina z nich jsou pouhé figurky, což zaříčinil i fakt, že neasijský divák si prostě nedokáže zapamatovat jejich jména nebo obličeje. Toto naštěstí neplatí o hlavních postavách, které se ve filmu předvedou natolik aby s nimi divák dokázal soucítit a držel jim palce. John Woo natočil výborný film, který se sice odehrává v jiném prostředí než na jaké jsme u něj zvyklý a střelné zbraně vyměnil za luky a meče ale přesto je zde spousta scén a elementů, které jeho fanouškům dokáží, že to natáčel jejich oblíbený mistr. P.S. samozřejmě nechybí ani holubice. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálne výborne zvládnutý historický veľkofilm s minimom digitálnych zásahov, čo vytvára dojem naozaj veľkolepého majstrovského diela. Z tohto pohľadu možno aj je. Vadilo mi ale prehnane veľa postáv vystupujúcich v príbehu, plne sa zorientovať sa vo všetkých tých čínskych menách a priradiť ich k správnym tváram bol výkon hodný zlatej olympijskej medaily. Dejová linka je našťastie jednou z tých priamočiarejších, ak by som mal premýšľať ešte aj nad ňou tak by som si film nevychutnal už asi vôbec. 75/100 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

S "Krvavým pobřežím" a oběma díly "Red Cliff" je to stejné jako s půllitrem a tuplákem piva. V obojím je naprosto stejný obsah, jen v druhém případě je ho víc. Druhý tedy ocení pijani či nesoudní žíznivci, ale po prvním budete stejně spokojeni, nebude to takový větrák a nebudete muset na záchod. Západní sestřih smazává spoustu podružností, logických absurdit a eliminuje klukovské bojovnické fantazírování, přičemž zachovává midcultově exotickou oduševnělost a esoteričnost. V asijské verzi je pouze více scén se stejnými postavami, ale jelikož žádná z postav neprochází vývojem a na konci filmu se v ničem neliší od podoby, kterou získala při prvním představení, tak ani západní sestřih postavy o nic neochuzuje. Tedy s výjimkou žen. V souladu se společenskými normami eliminuje západní verze projevy teprve zárodečné ženské emancipace v Číně (stejně jako v historii zobrazování homosexuálů v mainstreamových filmech vede první krok přes připuštění existence, ale pouze v podobě směšné figurky – viz komická postavička bojovnice v podání Vicky Zhao a glorifikovaná oddaná manželka v podání Lin Chiling)._____Recenze na Rejže.cz ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Niekedy viac než sila je rozum, priateľstvo, odvaha a súdržnosť....John Woo efektne predkladá bojové súboje podložené na ešte efektnejších a efektívnejších stratégiách čo dodáva filmu pútavosti.....nezabúda taktiež na ženský element a ikeď v malej ale patrične doležitej miere poukazuje na ich intelekt....a keď k tomu prirátam sympatických hercov niet o čom..... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (9)

  • Při natáčení námořní bitvy se zabil třiadvacetiletý kaskadér. (TomikZlesa)
  • Čínská armáda uvolnila neuvěřitelných sto tisíc vojáků, aby hráli kompars. (Karlos80)
  • Okrem kontinentálnej Číny prebiehalo natáčanie snímky aj na ostrovnom Tajwane. (MikaelSVK)

Související novinky

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

26.12.2010

V květnu odstartuje Christopher Nolan natáčení The Dark Knight Rises a jeden by čekal, že Christian Bale se v klidu připravuje na návrat do Batmanova kostýmu a v další sebevražedné tělesné proměně… (více)

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama