Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci dokument pre "silných" jedincov, ktorí sa dokážu pri sledovaní krutých, nemorálnych praktík pri chove zvierat, ich týraní či kynožení, preniesť cez holý fakt, akým spôsobom sa dostáva náš konzum na holý tanier, alebo ako končia životy domácich maznáčikov, ktorí nemali šťastie na svojich pánov. Som fanúšik hororov, ktorý znesie mnoho, na ktorého len málo čo negatívne zapôsobí, ale na toto som sa po zhruba 20 minút pozerať proste nemohol. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento film podívá člověk, který váhá, jestli se má stát vegetariánem nebo nemá, tak po zhlédnutí bude rozhodnut. Záběry skrytou kamerou jsou skutečně mňamka, která ovšem nemusí chutnat každému. Trošku mi vadilo, že jsem z dokumentu cítil, že jediným východiskem, jak problém vyřešit je přestat žrát zvířátka. Představoval jsem si, že se na jatkách odehrávají ještě ošklivější věci, ale třeba tvůrci měli pouze špatnou ruku při výběru, kam se vydat natáčet. A navíc je dokument strašně moc křesťanský a nad některými úvahami zůstává rozum stát. Rozhodně se však zhlédnutím cítím obohacen. 3* ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pokud se uprostřed dokumentu zastavím a zjistím, že je se mnou manipulováno-je něco špatně..Earthlings nepřistupují k tématu seriózně s ověřitelnými čísly a fakty-nené naopak=Ukazují "šokující"krvavé záběry(občas natočené někdy v 80tých letech?!?) podkreslené smutným(emoce ždímajícím) housličkovým doprovodem a do toho všeho nám Phoenix předvádí šikovné herecké cvičení na téma "srdceryvný komentář"(úplně jsem viděl jak se mu během toho čtení kutálí slzy po tvářích )........Pro mě byl dokument přínosný vlastně jen v tom, že jsem viděl, že ekofanatici jsou ochotní lidmi manipulovat stejně sprostě a za pomoci stejně trapných metod jako např. TV Nova.....Děkuju ale tuhle"Pravdu"si strčte do prdele........................................PS:Tak jsem si to tu projel a asi nejrozumnější a nejoběktivnější komentář tu sepsal gjjm ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám poskytuje holé zábery zaobchádzania zvierat ľudskou rasou. Iba preto, že my ľudia, dokážeme rozprávať a premýšľať nad hlbokými myšlienkami, si automaticky myslíme, že zvieratá sú ochudobnené o akékoľvek pocity, dokonca i o ten najzákladnejší - uvedomovať si vlastnú existenciu. Dokument na diváka nijako netlačí, iba sa snaží, aby divák dokázal zmeniť svoje zmýšľanie, ktoré je spoločnosťou degenerované a ochudobnené o pouhopouhú pravdu. Nezáleží na tom, či zviera zabité pre peniaze trpí či nie, v obidvoch prípadoch tým škodíme ekosystému. Riešenie tam je, len je povedané skrz záberov. To, že nebolo povedané tými "správnymi" slovami a od slova do slova, ešte neznamená, že tam žiadne nie je. Riešenie problému, ktoré tento film nepriamo naznačuje (pre tích, ktorí nepostrehli) je nezatvárať oči pred pravdou, naivne si niečo nenamýšľať, a hlavne - nejesť pozemsťanov! btw. komplexnejšie riešenie ten, kto hľadá, nájde v iných dokumentoch (predsa, nemôžu všetky ponúkať všetko. potom by stačil iba jeden, pretože ostatné by nemali žiadnu sledovanosť) btw. že hlavnou úlohou je šokovať? a nie náhodou ukázať pravdu a otvoriť oči? (pre mňa, šokovať znamená, keď niečo nie je rozšírené a iba malá hŕstka robí niečo špecifické) ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama