Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

marcek 

všechny recenze uživatele

Vážně úžasnej film. Hodně dlouho jsem se na něj těšil, protože jsem ho v programu viděl už týden dopředu. Samozřejmě mě nezklamal. Kierana jsem viděl poprvé, a doufám, že ne naposled - je dost dobrej. Emilie Hirsch je stará známá, ale hlavně mě zaujala Jena Malone, která byla vážně bomba. Dost dobrej film. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

973. hodnocený film: Emile Hirsche a Jenu Malone jsme mohli již vidět ve snímku "Útěk do divočiny". Kieran Culkin zazářil ve filmu "Igby". A Jodie Foster se předvedla v hororu "Mlčení jehňátek". To už je ale pryč a teď tu máme "Skandál na katolické škole", kde parta zhýralců opovrhuje církevními zákony školy, kde studují. Proti nim stojí Jodie Foster coby matka představená a oni ji vidí jako nepřítele číslo 1. Proto také utíkají ve svých fantaziích do komixu, kterým žijí nejen oni, ale i jejich parta. Kde je ale konec legrace a kdy jde už o život? To poznají až pozdě, když Tim (Kieran Culkin) zemře na pokousání gepardem, kterého lovili, aby jej pak dali sestře představené do kabinetu. 5* pro ten nápad a za výborné herecké výkony hlavních hrdinů. 5* ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Parta dospívajích kluků v katolické škole prožívá své běžné klukovské starosti, dokud se nerozhodnou unést z místní ZOO pumu a předhodit jí neoblíbené sestře-učitelce (skvělá Jodie Foster). Film je ozvláštněn pěknými komiksovými vsuvkami, které si představuje Francis (ostatně celá parta komiksy žije), stylizující sebe a své okolí do podoby kreslených hrdinů. Kieran Culkin v roli problémového Tima dokazuje, že je stejně dobrý herec jako jeho bratr. Trochu mi vadily některé věci, například je dost málo pravděpodobné, že by někdo opravdu šel ukrást pumu a příběh dívky, se kterou Francis začne chodit, mi přišel také přitažený za vlasy. 3,5* ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Opět jeden opomíjený, leč výjimečný filmeček. Po zhlédnutí "Igbyho" jsem dostal obrovskou chuť vidět další film s K. Culkinem. Vybral jsem si snímek z téhož roku, který co do tématu má právě s Igbym dosti společného. Jedná se o revoltující mládí. Tentokrát jde o konfrontaci dvou protichůdných rovin. Tvrdé křesťanské výchovy, která je hrdinům (dvou klukům) ordinována skrze střední školu, kterou navštěvují, a která je (jak již vyplývá z názvu filmu) školou katolickou a touhou či sny chlapců po dobrodruství, na něž myslí hlavně díky komiksům. Ty jsou pro hochy jediným únikem z reality, která je ubíjí, a kterou tak nesnášejí. Nepřítelem číslo jedna je pro ně jeptiška/učitelka (Jodie Fosterová). Snaží se jí znepříjemňovat život, jak to jen jde, ale postupem času se stávají oběťmi svých originálních ovšem nebezpečných nápadů. Tragický příběh, který už od začátku spěje k smutnému a drsnému konci má ještě další rovinu. Jde o první lásku jednoho z hrdinů, pochopitelně také složitou a komplikovanou. Film není rozhodně klišé, je to velice realistická a i dnes aktuální studie části života revoltující mládeže. Svým způsobem jde o velice podobný motiv jako u "Smrti panen". Snímek podpírají perfektní herecké výkony a jako bonus jsou krásné komiksové pasáže, nimiž je celý film propleten. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen podle knihy amerického spisovatele Chrise Fuhrmana „The Dangerous Lives of Altar Boys“. (savra)
  • Hoci sa román Chrisa Fuhrmana odohráva v 70. rokoch 20. storočia v Savannah v štáte Georgia, tvorcovia chceli „univerzálnejší náhľad“ a rozhodli sa neuviesť miesto. Veľa sa diskutovalo aj o tom, či by postavy mali mať južanský prízvuk, ale aby sa zachoval tento „univerzálny pocit,“ rozhodli sa producenti proti akýmkoľvek silným akcentom. (Arsenal83)
  • Autor predlohy Chris Fuhrman zomrel na rakovinu v máji 1991 pred dokončením konečnej verzie knihy. Venovanie sa objaví na začiatku záverečných titulkov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama