Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s druhým dílem "Mise Kleopatra", tak je tento film mnohem důstojnějším zpracováním komiksu (no spíše komiksů, zápletka filmu je slepená z několika dílů). Herci vypadají skutečně jako jejich protějšci v galské vesničce na papíře, humor je takový typicky francouzský (leč trochu slabší než ten komiksový) a hlavně tu nejsou téměř žádné ujeté nebo infantilní momenty, kterých byl druhý díl (který byl sice zábavný, poměrně povedený, ale jako důstojnou adaptaci komiksu ho neberu) opravdu plný. Pro mě je tento film ze všech hraných Asterixů nejlepší, má nejvíce komiksovou atmosféru a hlavně předlohu neprzní. A také má nejsilnější herecké obsazení. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Film částečně kopíruje první komiksové album, ve kterém se vychytrálý římský guvernér chce zmocnit zázračného nápoje Galů – nejen aby je porazil, ale aby vyzrál i nad Césarem. Adaptace má své světlé momenty, veskrze je to však zábava dělaná hlavně pro malé děti, všecko to pitvoření a přehnané kostýmy (kulisy – hlavně galská vesnice – přitom vypadají velmi dobře) dospělejšího diváka skoro urazí. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bylo jasny, ze dokonalej komiks se tvurcum prevest nepodari, ale i tak vzniklo vicemene vtipne dilko s par vybornejma vtipkama, sviznym dejem, prijemnou atmosfera a skvelou ustredni dvojici Depardieu - Clavier. Ale jednoznacne nejlepsi jsou sceny s Robertem Benignim, ten je naprosto genialni a s Jean-Pierre Castaldim, ta jeho drzka, to se jen tak nevidi. Slusna zabava, ale nic vic. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Super oddychový filmeček. Líbí se mi jak po stránce efektů, tak svým přístupem k věci - hloupým, občas dvojsmyslným, ale velmi pozitivním. A co teprve ty hlášky! I když Francouzský humor nemusím, zde mi vůbec nevadil. „Přivedeš mě cézarovi, blboune!“ - „Kdo je cézar blboun? To je nějaký jeho příbuzný?“ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kouzelným nápojem posilnění galští bojovníci brání svoji vesničku. Galské území již téměř podléhá římské nadvládě. Jedinou výjimkou stále zůstává malá vesnička, kterou udatně brání magickým lektvarem posílení bojovníci vedení mazaným Asterixem a siláckým Obelixem. Úlisný guvernér Detritus se proto rozhodne zmocnit se jejich kouzelného nápoje. Jde o první hraný film ze slavné comicsové série, jehož autory jsou zesnulý Francouz René Goscinny a Ital Albert Uderzo. Film kombinuje motivy hned z několika comicsových dílů a působí tak dojmem, že tvůrci do prvního filmu chtěli nacpat co nejvíce. Tím se vytrácí kompaktnost filmu a vzniká dojem roztříštěnosti na více či méně zábavné epizody. Nápaditost filmu tedy lze hledat hlavně ve vynaložených prostředcích pro jeho natočení, které znamenaly, že se tento film stal nejdražším v dějinách francouzské kinematografie. Mohlo by se napsat, že Francouzi by měli svému comicsu rozumět co možná nejvíce, ale neměl jsem z toho až takový pocit. Claude Zidi je sice zkušený veterán francouzského filmu, ale tady se nepředvedl v nijak oslnivé formě. Snůška scének se dvěma sympatickými postavami extra dílo nedělá. Chyběla nějaká přidaná hodnota, kterou na rozdíl od filmu, comicsová předloha disponuje. A Christian Clavier s Gérardem Depardieu jsou ve svých postavách téměř roztomilí. 50% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • V jedné z posledních scén se Obelixové (Gérard Depardieu) s Asterixové (Christian Clavier) rozplývají na bubliny a skoro každý má v rukou roh na pití. V další části, když se rozplynou, jim zmizí také rohy, navíc není slyšet jediný náraz, který by potvrdil, že rohy spadly na zem. (chleba24)
  • Natáčelo se se živými aligátory a stovkou pavouků. Pavouci museli být každý večer přepočítáváni, aby se nějaký nezatoulal a nezpůsobil paniku. Kusadla měli znehybněná voskem, aby neohrozili štáb. Podle slov režiséra ale stejně pokaždé nějaký chyběl... (Xeelee)
  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)

Reklama

Reklama