Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (344)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že celovečerní dobrodružství Muldera a Scullyové přišlo po mnoha odkladech, a to v době kdy již seriál započal po svých pěti sezónách cestu do pekel, tak je jeho kvalita vlastně velmi příjemným překvapením. Dokonce i ty konspirační teorie tu v rámci možností fungují a není třeba se nijak výrazně orientovat v mytologii seriálu. Přesto by jistě většina diváků ocenila kdyby se místo honby za zelenými mužíčky, řešil nějaký samostatně stojící případ odproštěný od všech těch konspiračních kočkování. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu Akta X jsem neviděl ani díl, přesto jsem však neměl pocit, že bych o něco přicházel. Film má poměrně dlouho velmi hutnou atmosféru, Herci jsou skvělí, a celé je to úžasně natočeno. nevypadá to jako obyčejný film, vypadá to jako... sci-fi :) BOHUŽEL ke konci se začne vyskytovat až příliš nedotažeností, trhlin, nelogičností, a nebo to prostě nepůsobí přesvědčivě a místy to vyloženě vypadá, že studio stříhalo, aby ho stáhlo na přijatelnou délku (například: v jedné scéně se Fox Mulder octne sám uprostřed města jen s nějakým lékem, a v dalším záběru jede v rolbě, je na Antarktidě, kde se nachází tajná cosi, k čemu NĚKDĚ sehnal přesné souřadnice, zároveň se mi nechce věřit, že by to tam uběhal bez čepice a rukavic, notabene nedávno postzřelenej a vůbec sem si nevšim, kde potom vzal druhý kalhoty - nechci říkat na co, abych nespoilerova až moc :)). To samé platí o konci, nutno ovšem podotknout, že ta ufonská loď hodně pomáhá od čistých 3 hvězd..Takhle je to na těch 7/10... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jako bych už všechny složky filmu Akta X někde viděl... Zpočátku napínavý thriller měnící se v méně napínavé konspirační drama mixované se sci - fi a na závěr prvky z Vetřelce v kombinaci s létajícím talířem. Čekal jsem více, než jsem dostal. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12312-akta-x-film-x-files-the/videa/ ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem odolat (nebo spíše si vzpomenout, o čem to je:-)) a šel jsem do toho... A musím konstatovat, že "Film" je lepší, než ten o X let mladší. Líbila se mi atmosféra, mimozemská zápletka a oba hlavní protagonisté. A jako vždy mě pěkně srali:-) jejich nadřízení a všichni ti kumpáni, kterým se vyšetřování Muldera a Scullyové nezamlouvá. Ale to už k celým Aktům X patří a tak nám nezbývá nic jiného, než se těšit na další díl... Akta MMX (2010) :-) 80% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Akta X aneb jak mohl The Thing přežít Kurta?? Mimozemský virus, ultimátum na záchranu parťáka, samé tajné domluvy, spiknutí, pěkně hořící louče 35 tis. BC, spousta konspirací, pseudozápletka podobná McGyverovi, šmrcnutá klasickou moderní mysteriózností. Film Alta X je hluboce průměrný a prvním dílům seriálu se nevyrovná. Chybí atmosféra, trochu silnější logika a přesvědčivost. Konec už byl slabý jak Jemča vedle absinthu. Tenhle Film by se dost dobře hodil jako TV prequel k vlastnímu seriálovému korpusu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Závěrečná scéna se natáčela na stejném místě, kde se v Star Wars: Epizodě IV a Star Wars: Epizodě VI natáčely scény z Tatooine. (Karlos80)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • V chronologii televizního seriálu je film dějově mezi pátou a šestou sérií. (cariada)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama