Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Co stím? Celý film jsem (ač je to u mne neobvyklé) fandil Německé speciální jednotce výsadkářů... Válečný film, který nabízí fiktivní příběh o vysazení Německých paragánů na východní pobřeží Anglie. Jejich úkol je jasný, zajmout Churchilla, který se v této oblasti bude nacházet při inspekční cestě k bombardovací peruti RAF. Byl to nápad samotného Hitlera a měl přinést Říši prostor pro vyjednávání. V roce 1943 je již na všech stranách světa nemilosrdně zatlačována z dobitých území zpět. Komando vede skvělý Michel Caine a kupodivu uniforma s železným křížem a dubovými ratolestmi mu velmi slušela. Proti němu se postaví neschopný americký velitel se svojí jednotkou, která v té samé oblasti provádí výcvik mužstva. Ano! Velitelem US jednotek nebyl nikdo jiný než Larry Hagman alias JR :-) ze seriálu Dallas. Tady ovšem tak prohnaný jako v naftařské sáze není a spíše hraje pitomce což divákovu averzi vůči spojencům ještě umocňuje :-) Každopádně se jedná o film ze stejné škatulky jako Děla z Navarone, či Tucet špinavců.. Klasika z osmdesátých let na pomezí dobrodružného, akčního a válečného žánru. Tři zásobníka jsou tak akorát. * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus vojnovej kinematografie s výbornými hercami a výkonmi, nopredsa niečo tomu chýbalo. Trošku natiahnutý film, v ktorom podľa mňa režisér zbytočne zakomponoval aj také komediálne prvky. A tiež malé chyby, ako napríklad to, že Poliaci hovoria medzi sebou poľsky, no Nemci sa rozprávajú anglicky. Okrem Cainea či Duvalla zaujme táto fikcia určite aj vizuálne a dejovo. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takhle sympatické nacisty jsem viděl naposledy v Ponorce od Wolfganga Petersena. John Sturges měl výhodu, protože ti jeho mluví anglicky, a do role hlavního z nich se uvolnil Michael Caine. Už jsem ho viděl hrát záporné postavy, ale vždy uhlazený, spravedlivý a bezpříkladně čestný plukovník Steiner k nim nepatří. Orel přistává je spíše dobrodružný film, protože na válečný si až příliš pohrává s realitou. Nemluvím jen o zápletce, ale i samotná snadnost infiltrace do Británie budí oprávněné pochyby. Dojmu ani atmosféře to neublížilo. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Válku sice prohrajeme, ale aspoň vám uneseme Churchilla. Zajímavě se rozjíždějící mystifikace (?), která ale doplácí na podivně rozklíženou druhou polovinu a práci s postavami. Cainův Steiner je chlap, jak má být, ale ve filmu na překvapivě malém prostoru nemá moc čím zaujmout. Jednooký Duvall je snad ještě větší sympaťák a budí dojem, že nacističtí důstojníci byli vesměs správní chlapi, kteří se jenom ocitli ve špatné armádě. Veškerou pozornost tak sklízí mírně vyšinutý "zaříkávač psů" Donald Sutherland. Ale na rovinu, svěřili byste osud téhle veledůležité akce bláznivému Irovi, který by - pokud by to prospělo jeho zemi - místo Churchilla zastřelil Hitlera i s celým jeho štábem? ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Velmi odvážné točit s převážně britskýma (a americkýma) hercema v rolích nácků film o tom jak se snaží na konci války unést Churchilla. A i když ne zrovna sympatie respekt si postupně získávají o to víc když jsou klaďasové vykreslení jako neschopní blbečkové (Hagmanův bojechtivý ranger). Parádní Sturgesova rozlučka a nebýt zbytečně natahované stopáže jdu s hodnocením ještě výš. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli přípravě na roli strávil herec Treat Williams týden s americkou jednotkou Rangers. (ČSFD)
  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)
  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama