Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Jino 

všechny recenze uživatele

Válečný film s hromadou nadsázky a poněkud netradiční westernovou zápletkou, v němž není nouze o sympatické ústřední postavy v čele s Eastwoodem, Savalasem a neméně zábavným Sutherlandem, vystupuje díky svému zpracování mezi nadprůměrné snímky, ať už na pomezích válečných filmů či v Eastwoodově bohaté filmografii. Kellyho hrdinům bohužel schází propracovanější scénář. Ten stojí v podstatě jen na jedné dějové lince (šílená zápletka v níž se mají vojáci dostat až k němci střežené bance) a charakterech postav. Na skoro dvě a půl hodiny filmu je to opravdu málo. Naštěstí tuto neduhu překrývá pohodová a komedií odlehčená atmosféra. Vtipné hlášky jsou tady na denním pořádku a tím odsouvájí válečný žánr tak trochu do pozadí, což je jen a jen dobře. Jo a abych nezapomněl, hudba je výborná. Škoda toho scénáře. 80% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood, Telly Savalas a Donald Sutherland - to jsou hlavní tahouni Kellyho hrdinů, kteří dobře fungují v obou rovinách, jak v té vážné, tak v té odlehčené. Výborná válečná komedie o mužích, kteří šli ukrást zlato a málem vyhráli válku. Zlaté pruty, které jsou v sázce, jsou obrovským lákadlem pro skupinu amerických vojáků, kteří se neváhají dostat až za nepřátelskou linii. Kvalitní zábava a Eastwood jako chladný a inteligentní Kelly, nemá nejmenší chybu. ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Po výtečném KAM ORLI NELÉTAJÍ (1968) natočil Brian G. Hutton další valečný film s Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Tentokrát se však jedná o komediálně laděný válečný film s jistou mírou nadsázky a to je jen dobře. Herecké obsazení se povedlo (Donald Sutherland je kouzelný) a to včetně vedlejších postav (hláškující Harry Dean Stanton). No a ta finální westernová variace se prostě musí vidět, bravo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíš, že nás Němci nechají přejít přes svůj most?" Válka představuje zisk pro bohaté, kteří se jí neúčastní. A jelikož i přímí účastníci občas chtějí představovat výjimku, tak se pár příslušníků US Army vydává za frontovou linii do Clermontu, aby si vyzvedli z banky nemalé množství zlatých cihliček. A to je mi sympatické. Takže Kelly má plán, programově pozitivní Pošuk má tanky, Velký Joe umí strategicky myslet, takže zbývá jen sehnat nějaký ponton, kapelu a ukecat jednoho sturmbannführera, aby otočil kanón správným směrem. Může to vyjít? Ono je to asi jedno, protože tohle je především vynikající zábava doprovázená rachotem střel různých kalibrů. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Perfektný film. Skvelá akcia a zábava. Príbeh o tom, ako skupina amerických vojakov v honbe za nemeckým zlatom je schopná prelomiť nemeckú frontu a vniknúť sediatky kilometrov na nepriateľské územie aby nakoniec obsadili banku, dostali zlato a odškodnili tak sami seba za vojnové útraby. Donald Sutherland ako večne opitý veliteľ tanku nemá chybu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Německých tanků Tiger se po válce moc nedochovalo. Ve filmu použité stroje jsou ve skutečnosti ruské tanky T-34, překonvertované tak, aby se co nejvíce podobaly pravým Tigerům. (Foxhound#1)
  • Postava odstřelovače ve filmu si nejspíše z Francie odskočila na východní frontu, jelikož používá ruskou odstřelovací pušku Mosin Nagat. Stejnou pušku používá postava Vasilija Zajceva ve filmu Nepřítel před branami (2001). (liebgott)

Reklama

Reklama