Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak pýcha nadutého Hermanna předcházela pádům jeho letadel.. Zub času pochopitelně udělal své (některé výbuchy letadel vypadají jako by na filmový pás někdo típnul vajgl), ale jako malá historická přehlídka toho, jak byla operace Seelöwe uložená k ledu, je to pořád třída. Prošpikovaná leteckými souboji, věrnou bojovou technikou (pochopitelně až na vzácné Messerschmitty Bf 109) i zmínkami o méně známých aspektech památné bitvy, která sebevědomé Hitlerově armádě nastavila jeden z prvních drsných nárazníků (síť pozorovatelů Observer Corps, bombardování Berlína). Nějaké souvislý příběh, heroické gesta či chvástání ala lord Flashheart („..tak jsem proletěl skrz okno v ložnici, hodil jí bonboniéru na toaletní stolek, kulometem vystřílel svoje telefonní číslo na zeď a pak jsem vypadl a ojel její sestru..“) rozhodně nečekejte, spíš jen malé střípky tvořící obraz hrstky hrdinů bojujících za svobodu nás všech. Pokud však přeci jen hledáte nějaká esa, je tu peruť ve složení Caine, Olivier, Shaw a Plummer.. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejsme připraveni, jsme sami, hrajeme o čas - a ten ubývá." ----- Bitva o Británii v kostce. V instantní kostce ... bohužel. Její emoce byly dokonale zakonzervovány, aby si uchovaly neomezenou trvanlivost - jenomže tím pádem je nelze jen tak beze všeho vzít a vyslat do prostoru, kde by mohly najít a oslovit případného diváka. Na druhou stranu vás čeká bezpočet opravdu skvěle natočených válečných leteckých scén, což určitou odtažitost a nezúčastněnost snímku trochu odbourává. Sečteno a podtrženo: 3,5*, přičemž na čisté 4* zaokrouhluju z úcty ke všem příslušníkům RAF, kteří bojovali ve druhé světové válce. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem si Bitvu o Británii vychutnat tak, jak se na válečný film sluší, a to především ze dvou důvodů. Za prvé jsem se ani za 133 minut nedokázal zorientovat v postavách, které se procházejí po hangárech, usedají do stíhaček, řídí vzdušné souboje a občas některá z nich zařve. Smrt leteckých důstojníků v takovém filmu mě nechává chladnou, protože ani nevím, kdo to vlastně zahynul, a marně pátrám v paměti, proč byl pro děj tak důležitý. A je jasné, že piloti RAF nebudou kvůli mně startovat bez kukel a masek, abych si lépe zapamatoval aspoň obličeje. Nu, a druhým důvodem mého nepříliš výrazného prožitku jsou samotné souboje, kterých je ve filmu zkrátka přespříliš. Ano, jsou na tehdejší dobu zpracovány dobře a vyjímají se zejména v širokoúhlé verzi (jestli někdy někdo tenhle film osekával do televizního formátu, měl si jako pokání usekat i ruce), jenže když se do sebe Angláni a Němci během dvou hodin pustí už posedmé, tak se prostě může stát, že divák znaveně zívne. (708., 6. III. 2012) ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kvalitné spracovanie jednej z najväčších leteckých bitiek. Film som videl už veľmi dávno a rád som si ho po tak dlhom čase v tv opäť pripomenul. Priestor dostáva striedavo anglická i nemecká strana a takto to mám rád. Čo my trochu vadilo bolo to, že film postráda hlavnú alebo nejakú výraznejšiu postavu, ale to je v starších vojnových veľkofilmoch akosi bežné. Osobne mi vyhovuje skôr komornejšie podanie a film s 1-3 hlavnými postavami. Pochvalu si zaslúžia výborné letecké a bojové scény, ale i dobrá postava nervózneho ríšskeho maršála Goringa. 80%. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • V závěrečných titulcích jsou uvedeni piloti státu Izrael, což je nesmysl, protože Izrael vznikl až v roce 1947, tedy 7 let po bitvě o Británii. (Jirka_Globus)
  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • V čase 01:20:00, když Herman Goring (Hein Riess) přijíždí do Calais, tak na vlaku je americké kulometné dvojče s dvěma kulomety Browning .50. (liebgott)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama