Reklama

Reklama

Oktopus

(seriál)
  • Slovensko Oktopus
Trailer 1
Česko, 2023, 13 h 20 min (Minutáž: 56–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl, Petr Hudský

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Miroslav Krobot, Marika Šoposká, Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová, Jaromír Hanzlík, Sara Venclovská, Pavlína Mourková, Tomáš Bambušek, Tereza Dočkalová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

OKTOPUS je zkratka „oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S“. Vymyslel si ji stárnoucí kapitán Dítě hlavně proto, aby se mohl věnovat třicet let starému případu Jordán. U podplukovníka Schwarze, svého nadřízeného, nalézá pochopení, ale když mu přidělí k ruce mladou ambiciózní kapitánku Fáberovou, je brzy jasné, že jen u jednoho případu nezůstane. Kauzy, které OKTOPUS řeší, se odehrály v minulosti a na detektivech je, aby nacházeli nové okolnosti a indicie, které jim pomohou staré případy konečně vyřešit. Jejich pátrání nás zavede do zajímavých prostředí málo známé Prahy, mezi uzavřené sociální skupiny a také do hráčských doupat a na závodiště v Chuchli, kde karbaník a sázkař Dítě tráví volný čas. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (75)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

česká snaha o kombinaci Odložených případů a drsné severské kriminálky, která občas funguje velmi dobře a občas skoro vůbec. Krobot je jako stárnoucí policajt/gambler fajn stejně jako Hádek jako jeho nadřízený (i když nemá moc co hrát). Co je každopádně udivující je neschopnost scénáristů napsat funkční ženskou hrdinku. V Docentovi to odnesla Tereza Ramba a tady Marika Šoposká, jejíž permanentně kyselá a arogantní Fáberová s daddy issues je většinu času pouze otravná a upřímně sem neměl chuť ani důvod jí nějak fandit nebo se o ní dozvídat něco víc. Na pěst jsou i kamerové filtry používané pro flashbacky. O těch sem si myslel že jsou pasé už tak od konce devadesátek, jenže jsem se evidentně spletl a nevypadá to vůbec dobře. Jednotlivé případy jsou každopádně celkem v pohodě, i když je občas třeba přivřít obě oči a neřešit logické lapsy...60% ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem si střihnul Cirkus Bukowski, což byla super noir krimoška s osobitým stylem, která Pachla jako režiséra detektivních sérií udělala. Pokračování v podobě Rapla šlo již jiným, víc mainstreamovým a přímočařejším směrem a ač byla série o rozervaném detektivovi dobře řemeslně odvedená, nikdy mě nepřestalo mrzet, že opustila právě ten temný styl Cirkusu. Oktopus pokračuje v tomto trendu a nabízí něco podobného - jednoduché případy, detektiva morouse s rozvráceným manželstvím a takovou trochu umakartovou atmosféru. Koukat se na to dalo a možná by si to zasloužilo i další sérii, ale o žádný klenot se nejedná. Prostě taková sekaná s rohlíkem a hořčicí ... ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to sedlo. Ani ne tak ty zapomenuté zločiny, tam to bylo střídavě v sedle a střídavě pod koněm v blátě, ale ústřední dvojice to svým podivně přátelským vztahem vytáhla nahoru z šedi průměru a vlastně jsem se na její pochybný humor vždycky těšila. Objektivně asi za 3*, ale za Krobota a Mariku přidávám hvězdu navíc. ()

MartinX.

všechny recenze uživatele

Seriál mě bavil. Dvojice Šoposká a Krobot kupodivu fungovala. I na Hádka jsem si zvykl, i když mi v té roli zkraje neseděl. Seriálu bych vytkl zbytečné soustředění na model 1 díl = 1 celý případ. Například u atmosférického posledního dílu by bylo lepší ho roztáhnout na díly dva, aby se téma a postavy měly příležitost rozvinout. Podobně u některých dalších případů. A naopak, některé slabší, méně nosné případy vyhodit. Tak to jen tak mimochodem, kdyby se tvůrci a televize rozhodli natočil další řadu. Mně by to rozhodně nevadilo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No jo, v mém případě se tvůrcům nezadařilo. Seriál mě zrovna dvakrát neoslovil, protože ve mně zanechal spíše nepříjemné pocity, za nimiž stál v první řadě dosti nešťastný scénář a režie, což je vcelku pochopitelné, když uvážím, že jde o práci téhož jedince. Jan Pachl mě tentokrát nepotěšil, přestože si už u mě několikrát slušně šplhl. Tady mě ovšem opravdu zaujala pouze závěrečná epizoda, a to je při celkovém počtu třinácti dílů fakt málo. Ke všem kladům a nedostatkům, které stály za mým hodnocením, jsem se už každopádně vypsal v komentářích / recenzích k jednotlivým epizodám, takže to už nebudu natahovat. / Poučení: Hazardem ke šťastným zítřkům. ()

Galerie (364)

Zajímavosti (41)

  • Jedna z budov České televize na Kavčích horách posloužila filmařům v seriálu jako oblastní nemocnice. Služebnu oddělení si štáb zřídil v Centru architektury a městského plánování v areálu Emauzského kláštera v Praze. (raininface)
  • Natáčelo se i na zámku Rataje nad Sázavou a na Testovací pěchotní pevnosti a dělostřelecké střelnici Jordán (v Brdech). (Winster)
  • „Bankocetle“, německy „Bancozettel“, byly první papírové peníze používané na území Rakouské monarchie v letech 1762–1811. (sator)

Reklama

Reklama