Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 2
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (160)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Americká meziválečná komedie pro pamětníky... jedna z mnoha, které vznikly a zároveň jedna z mála, které jsem viděl. Část jejího kouzla se úspěšně zachovala do dnešních dnů, část tohoto kouzla už nicméně za těch 90 let přirozeně vyprchala a ke konci se mi film začl dost táhnout a jakoby postupně vyprchával i vtip. Pro mužského diváka může navíc znamenat menší problém, pokud ho v hlavní roli romantického filmu místo krásné a půvabné herečky čeká jen jakýsi poženštělý skřítek s podivným výrazem a přehnaným množstvím make-upu v obličeji. Mužský hrdina už mi připadal sympatičtější, byť ten jeho výstřední drobný knírek mě taky brzy začal iritovat. Přesto musím uznat, že Gable a Colbertová hrají své party většinou přirozeně a tedy velmi dobře, počítám-li každého zvlášť. Bohužel, žádnou funkční vzájemnou chemii nebo přeskočenou jiskru mezi nimi jsem nepostřehl, což by se v romantické komedii asi stát nemělo. Hodně se mi líbil road-movie prvek protkaný několika cestami, pobavila mě řada dialogů, pár hezkých gagů, užil jsem si písničku v autobusu, ale navzdory všem pěti Oscarům a pevnému místu ve filmové historii z několika důvodů je pro mě Stalo se jedné noci takovou neškodnou, občas i hodně příjemnou dobovou oddychovkou spíše na jedno zhlédnutí, než cokoliv skutečně nezapomenutelného. [65%] ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Od Franca jsem viděl zatím dva filmy - It's a Wonderful Life a Mr. Smith Goes to Washington - a oba se mi líbily. A proto jsem se na It Happened One Night dost těšil. A teď nevím, jestli nedám plný počet proto, že se mi asi od prostředku filmu předbíhaly titulky, nebo proto, že tohle prostě bylo o něco slabší, než výše zmíněné filmy. Nechápejte mě špatně, najde se tu pár scén, které mají onu "caprovskou" atmosféru (zpěv v autobuse, konec), ale pár míst mi přišlo zbytečně moc natahovaných. Na druhou stranu, Clark Gable i Claudette Colbert hráli skvěle a já se více méně nenudil a to je důvod, proč si jednou, po nějaké době, tenhle snímek opět dám (tentokrát s pasujícími titulky, ovšem :-)) a pak uvidím. Zatím 80 %. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie, u které budete mít pocit, že jste ji, nebo minimálně j podobnou museli vidět. Jenže když si člověk uvědomí, že vznikla v roce 1934 a stále po osmdesáti letech je to film vtipný, zábavný a emotivní, je to přece jen něco, díky čemuž se Caprův snímek liší od ostatních, mladších kusů. Gable a Colbert jsou úchvatní. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasická a velmi ceněná romantická komedie, o náhodném páru, který se tolik nesnáší až se do sebe nevyhnutelně zamiluje. Na dané téma existuje tisíce filmu ale "Stalo se jedné noci" je nejen jedním z prvních (ne-li první) ale zároveň i jedním z nejlepších. Málokdy to mezi ústředním párem, tak dokonale jiskří. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Herec Robert Montgomery měl původně hrát hlavní roli, ale odmítl se tím, že jde o "nejhorší scénář, co kdy viděl". (Terva)
  • Scény pod širým nebem se točili v cirkusovém stanu. (M.B)
  • Režisér Frank Capra potřeboval, aby Clark Gable (Peter Warne) působil ve filmu starším dojmem. Proto nechal instalovat osvětlení tak, aby dodal jeho obličeji pár let navíc. (topesto)

Reklama

Reklama