Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Janega 

všechny recenze uživatele

O tú polhodinku by sa aj dala skrátiť táto cesta. Už len úvodný 5 minútový prológ je úplne zbytočný, nič do samotného príbehu neprinášajúci. Naopak zas chválim ukázanie krásnych scenérii krajín a aj ich kultúru, keďže ide o cestovateľský film, takže tieto pasáže mi zas prídu dobre spracované. Je to tak medzi 3 a 4 hviezdami. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $42,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Našťastie to Niven nejak nekazí, dá sa zniesť, skôr tomu chýba ešte o niečo svižnejšia réžia a nejaké spestrujúce vychytávky, takto sa to vlečie bez výkovov v jednej úrovni. /60%/ ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tohle zpracování legendárního Vernova příběhu se mi zamlouvalo. Kromě toho, že je zde skvělý David Niven a výborný Cantinflas, objevují se zde ještě další zajímaví herci - například Peter Lorre. Ale stojí to i na samotné cestě a na jednotlivých zastávkách. Tohle film pochopil a zobrazuje svět nádherně. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Moc povedený film. Oscary jsou zasloužené, hlavně za film, scénář, hudbu, kostýmy a výpravu, ale kamera a střih jsou také dobré. Pořád je to, i po 50 letech, dobrá komedie a navíc skvělé obsazení. Jen škoda že někteří herci tu byli jen "na skok" a nedostali více prostoru (Lorre, Raft, Keaton). Za 5*. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět mezi řádkou často průměrných či mírně nadprůměrných žánrových filmů i velkou klasiku... tři hodiny nechat se pak unášet rozsáhlým dobrodružným příběhem s bohatou výpravou, řadou stylových atrakcí a zážitků, těšit se z nich na dálku společně s hlavními hrdiny, setkávat se zcela nečekaně na každém druhém kroku se slavnými tvářemi, užívat si velký biják plný humoru i napětí, s radostí sledovat galantního Davida Nivena či seznámit se po jeho boku s rovněž zábavným mexickým komikem Cantinflasem. Vidět velkou klasiku, která mi docela dlouho unikala, ale po jejíž zhlédnutí se nakonec i já (často bývající z některých velkých klasik zklamán) musím přidat k většině. Viděl jsem jí teprve včera a věřím, že snad ne naposledy. Barevná cesta kolem světa ve filmové podobě nikoliv za 80 dní, ale za 3 hodiny, splňuje pro mě kritéria dobového vysokorozpočtového bijáku v tom nejlepší slova smyslu. Spočátku jsem sice zamýšlel udělit jen 4 hvězdičky s tím, že plný počet mám tak trochu již obsazený u Karla Zemana, který podle díla Julese Verna natočil několik stylově mnohem osobitějších filmů v čele s Vynálezem zkázy, nicméně poté, co jsem zjistil, že si mě tento film získával postupně stále víc, zhruba od poloviny mě vůbec nepustil a ani jsem si nestačil uvědomit, jak rychle utekl, razím plnou palbu. Jistá osobitost (včetně pěkných animací v závěru) nechybí ani zde a vyzdvihnout musím i velmi pěkný úvodní rámec s poctou průkopníkům. [90%] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Film se k roku 2013 mohl pyšnit nepočetnějším zvířecím obsazení. Objevilo se v něm celkem 8 552 zvířecích rolí. Konkrétně se jednalo o 3 800 ovcí, 2 448 bizonů, 950 oslů, 800 koní, 512 opic, 17 býků, 15 slonů, 6 tchořů a 4 pštrosy. (ČSFD)
  • Snímek byl jako jeden z prvních natočen systémem Todd-AO na 70mm filmový formát. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)

Reklama

Reklama