Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Verze s Michalem Cainem (ač tv-film) se mi líbila mnohem více. Kolega flanker.27 o nyní hodnoceném píše, že se při sledování jako malý tak bál, že se nebyl schopen dodívat. A asi udělal dobře, protože nebýt závěru, také bych to hodnotila výše. Ale rozuzlení mi připadalo tak nepravděpodobné a tak přitažené za vlasy, že se u mě toto zpracování ve výsledku propadlo do průměru. A také z hlediska dvojice Holmes-Watson zůstalo až daleko za stupni vítězů (které jsou obsazené 1.-3. Brett, Rathbone, Cumberbatch – každý Sherlocka ztvárnil po svém a každý dle mých představ ;-), i když uznávám, že např. scéna v divadle byla velmi dojemná. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra londýnských uliček zahalená do mlhy a strachu před Jackem Rozparovačem. Po jeho stopách ale stoupá Sherlock Holmes se svým věrným a starším přítelem Watsonem. Čenichají jako psi a nenechají se svézt z hlavní stopy vraha (nebo vrahů?). Správně uhlazený Sherlock s rychlou dedukcí a Watson jako lékařský rádce po jeho boku. Nepříjemné záběry z vrahových očí a špinavé uličky dokreslují známou detektivku. Jenže film je příliš dlouhý na takovou zápletku. Je to ale velmi kvalitní verze, jen mi už v dnešní době nepřipadá nijak výjimečná a opakování stále stejných interiéru mě po čase nudilo. Finále je správně postavené na proslovu Sherlocka Holmese a lidských ideálech/právech, které by se nikdy neměly potlačit. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pánové Christopher Plummer a James Mason to rozehráli velice příjemně, atmosféra snímku podmanivá, Londýn zavalený mlhou, úzké uličky, hra stínů a nočních lamp, no a samozřejmě tajemství, lépe řečeno kostlivec ve skříni.. Vyšetřování vražd lehkých holek poutavé i napínavé, hezky natočené, dnes už taková ta časem prověřená detektivní klasika, u mě filmová spokojenost.. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Matně si vybavuju, že jsem tenhle snímek kdysi dávno viděl, ale prostě jsem si musel udělat opáčko a bylo to  skutečně potřeba a nelituju. Točí se různé zmodernizované verze Holmese, také filmy, která jsou knihami pouze inspirovány, také spojit Sherlocka a Jacka Rozparovače není stoprocentně originální, ale tady se to zatím povedlo nejlíp, jak jsem viděl - atmosféra je hustá, pátrání neskutečně napínavé, klasicky staromilská forma působí také a to, co předvádí Christopher Plummer herecky, obzvlášť v posledních scénách, je nevídané. 90%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobří herci, skvělý dabing (Moravec, Sejk), ale příběh mě nebavil, nebylo to ani napínavé, ani hororové, a konec u soudu tak trochu mimózní. Kazí to výprava jak ze Záhady hlavolamu (studiovka s minimem pohybu). O to víc mám radši tohohle Holmese z Blat, tam je víc volnosti a taky hu hu napětí. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Na maketě londýnských doků pracovalo 50 dělníků celé dva měsíce - byla postavena z železničních trámů a obrovitý bazén představující Temži obsahoval téměř 2 miliony litrů vody. (mahler)
  • Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. (Kulmon)
  • Rozpočet fimu byl 5 000 000 $. Značná část rozpočtu padla na výpravu filmu. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama