Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

sona123 

všechny recenze uživatele

Velký obdiv pro Eda Harrise, který k mému překvapení film i zrežíroval a produkoval. Doposud si ho nejvýrazněji pamatuji ze Skály, ale tady ukázal, že je to Pan Herec. Byl dokonalý ve všech polohách, jako soustředěný, skromný umělec i jako ožrala a šílenec, který neukočíruje své běsy a přetlaky. Byl nádherný. Jsem barbar, takže malíře Pollocka jsem neznala a jsem ráda za tohle seznámení, už přemýšlím, jak by se mi jeho díla hodila do pokoje nebo do pracovny. Originály ne, bohužel :-), dočetla jsem se, že před pár lety se jeden z Pollockových obrazů stal vůbec nejdražším na světě. Páni! Ty malby jsou mnohdy fascinující. A i ve filmu byly některé záběry jako obrazy, nebylo jich moc, ale dokonale dokreslovaly celkovou kompozici. Moc se mi to líbilo. Uživatel gaudulin píše, že film si nemůže příliš užít někdo, kdo nefandí životopisným filmům nebo třeba Harrisovi a já nesouhlasím. Životopisné filmy mám ráda, většinou jsou dobré, ale není to můj neoblíbenější žánr (a vlastně nevím, který žánr je. Asi pořádné drama) a Harris je jako chlap krásný, ale ve výčtu mých nejoblíbenějších by se neobjevil. A přesto mě film ani na vteřinu nenudil, právě naopak. Už dlouho jsem neviděla nic tak poutavého, stoprocentního, citlivého a kompaktního. Prostě nádhera. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Film na jedno skouknutí, kde to táhne samozřejmě Ed Harris. Obrazy, malíři, zkrátka jeden z nejpřeceňovanějších uměleckých směrů, kde mi vážně hlava nebere, jak je vůbec možný, že za patlaninu, která vzniká na základě ničeho, nic neznamená a nic nepředstavuje, je schopen někdo zaplatit a mlaskat nad tím. Ale je to každýho věc, to je jasný.. Já chápu Monu Lisu, chápu jakýkoliv vyobrazení něčeho nebo někoho, ale tyhle patlaniny fakt ne.. Malování je krásná věc, zvlášť, když to někdo umí. Ale tohle....? Nicméně, beru to jako sondu do života jednoho umělce a jeho psychologickej vývoj, spíš než že by byl film o patlání.. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Ed Harris mi umožnil poprvé v životě vidět za Pollockovým drippingem něco víc, než jen chaotickou změť cákanců vhodnou tak na tapetu. Podává Pollocka jako člověka posedlého barvou a strukturou malby, jako člověka snažícího se vytěsnit z hlavy všechny myšlenkové pochody, jen aby docílil upřímného sebevyjádření se. Je škoda, že se z filmu o Pollockovi nedozvíme víc. Nic o jeho historii a věcech, které na něj (krom manželky), měli během života vliv. Na plátně působí jako lenoch, povaleč a opilec (kterým asi byl)... Je natolik uzavřený, že z něj nepronikne skoro nic ani do filmu. Když pak pronáší geniální srovnání své malby s pohledem na kytky na louce (taky jim nerozumíme a je to fajn), jako by to byl docela jiný člověk, než kterého jsem před tím sledoval. I tak se ale Harrisovi se povedl husarský kousek - natočil skvělý životopisný film, který dokáže americký expresionismus zpřístupnit mnohem efektivněji než pohled na samotná díla. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Snězte osm syrových vajec, půl kila třešní, misku teplých škvarků, 6 tatranek, kostku másla a zapijte to litrem zkyslého mléka. Poté uchopte husí brk, otevřete ústa a skloňte se nad malířské plátno. Možná to pírko ani nebudete potřebovat a za chvíli i z vás bude Jackson Pollock a pokud by něco, dej Bože, vyšlo i z druhé strany, klidně to pojmenujte „Brown Rhapsody No. 1“.. V životopisném snímku o snad nejznámějším představiteli malířského konceptu zvaného Action painting mírně pokulhává režisér Harris za Harrisem hercem (ten je, věren svých tradic, bezchybný). Kdo by řekl, že za ty nevzhledné cákance na plátno je někdo vůbec ochoten zaplatit - naposledy „No. 5, 1948“ za hubičku 140 miliónů dolarů.. ()

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Pútavá biografia jedného z najoriginálnejších maliarov v dejinách. Natočiť film o živote umelca však nieje také jednoduché, pokiaľ nieje jeho zámerom diváka uspať. Ed Harris ako režisér to však zvládol solídne a to bez toho, aby do Pollockovej biografie domýšľal nejaké extrémne udalosti. Jeho film je zaujímavý ako celý Pollockov život, jeho štýl a jeho tvorba. Rešpekt patrí Harrisovi aj za stvárnenie Jacksonovej osobnosti a tiež ma potešila Jennifer Connelly v úlohe jeho milenky Ruth. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama