Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina dobrovolných žoldáků získává kontrakt na akci, která má vést ke svržení krutého diktátora jedné země střední Afriky. Jejich úkolem je vysvobodit vážně nemocného vůdce opozice. Během akce ovšem dojde k dohodě mezi diktátorem a zadavatelem úkolu a komando je ponecháno na pospas vlastnímu osudu... (Vapet Production)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

U nás se vracejí dobří holubi, v Británii zase divoké husy. Ač to není dle Forsythových Žoldáků, tak je to jejich takřka ideální adaptace. Dokud se to drží na půdě Londýna (tedy v oblecích a interiérech), sestavuje se tým a plánuje akce, tak nemám žádných výhrad. Jakmile na sebe ovšem staříci nasoukají uniformy, tak se to rázem stává tuctovým válečným filmem jakých jsou desítky. Tady se naštěstí aspoň dost dlouho vyhýbají patetickým scénám. Občasné slabší momenty spolehlivě drží nad vodou charisma ústředního tria a ne úplně hloupé dialogy (v rámci podžánru "padesátka proti několika stům"). Především ten o morálce žoldáků byl docela trefný. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Takové Expendables sedmdesátých let, dalo by se říct. Pořádně se to rozjede až v druhé půlce, protože v té první se film dlouho věnuje budování hlavních postav a výcviku padesátičlenného seniorského komanda. Nevím, jak to bylo v době uvedení, ale z dnešního pohledu působí řada scén velice vtipně. Postrádal jsem alespoň trošičku zamotanější děj a především mi vadilo, jak je to pomalé; neuškodilo by, kdyby se to sem tam lehce prostříhalo. Myslím, že by to pak bylo na férové tři a půl hvězdičky. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Válečné odlehčené oldies drámo s all star týmem hollywoodského senior klubu. Pozvolný rozjezd, vytříbené dialogy, slušná akce, a na konci důstojné přistání. A že akční filmy stárnou rychleji než jiné, a proto je nuda se na ně koukat? Víte, zrovna teď na Barrandově končí Clementine se Seagalem z roku 2004, oproti které jsou tihle čtyřiatřicet let staří divocí houseři sotva vylíhnutá kuřátka. Jasně, že nejde srovnávat golfový green s bahnem, ale zároveň si nemyslím, že u akčních filmů nutně záleží na roku vzniku. Howgh! ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová vojnová akcia ako sa patrí prebiehajúca v slede zháňanie starej party, výcvik a nasadenie. Žoldáci sú trošku postarší a je medzi nimi dosť vyslúžilcov, to ale neznamená, že v Afrike nedokážu pri oslobodzovaní vodcu opozície Limbaniho trošku prikúriť. Starouši to všetko zvládajú bravúrne a dokonca aj s troškou humoru, škoda len niektorých nie moc podarených bojových scén, mohlo to byť za viac. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Znamenitý akční film. Skupina žoldáků je ponechána vlastnímu osudu uprostřed Afriky, vláčí sebou nemocného opozičního vůdce a proti nim stojí celá armáda. Co potěšilo byla brutálnost a nekorektnost filmu, který se nedívá stranou - ohořelé mrtvoly při znamenitém útoku stíhačky na most, detailní podříznutí hrdla, Roger Moore donutí dealera předávkovat se heroinem atd. Herci odvádějí svůj standard, Richrad Burton ve vyloženě akční roli potěšil. Nelekněte se, že vám to ze začátku připomene bondovky - na titulcích dělal Maurice Binder, nechybí ani titulní song, střihačem byl John Glen (režisér posledních tří moorovek a obou daltonovek) a výtvarník Syd Cain stojí jako výpravčí za conneryovkami. Pokud na Divoké Husy narazíte, rozhodně doporučuji... Už jen pro to, že kill count činí něco přes 200 lidí :-) V roce 1985 vzniklo pokračování, kde žoldáci mají osvobodit nacistického pohlavára Rudolfa Hesse (Laurence Olivier!!). Nebylo však příliš úspěšné, už jen z toho důvodu, že Burton zemřel rok předtím. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (21)

  • Richard Burton z počátku ve filmu odmítal hrát kvůli tomu, že velebí žoldáctví. (Caaslav)
  • V původním scénáři měl mít při výcviku ve Svazijsku Shawn Finn (Roger Moore) románek s místní ženou. To bylo však produkcí zamítnuto s odůvodněním, že by toto odbočení od hlavní dějové linie příliš zpomalilo tempo filmu. (Caaslav)
  • Předlohu filmu tvoří novela Daniela Carneye z dnešního Zimbabwe s původním názvem "Tenká bílá linie". (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama