Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Marze 

všechny recenze uživatele

Chorobně žárlivá zrůda využívající moderních technologií, jehož milenky spáchaly sebevraždu, mediálně známá jako bohatý státník, morálně bezúhonný, muž tíhnoucí k rodině. Stal se "idolem starších žen, které o něj chtěli pečovat, a mladých, které v něm viděli otce". Svérázný protest Němců proti globální ekonomické krizi. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie je to sice Schindlerov zoznam, ale husia koza vam bude naskakovat od uvodnych titulkov az po uplny zaver. Ako pisu ostatni, z obycajneho chlapca sa stala ,,obluda'' sfanatizovana vlastnymi nezmyselnymi predsudkami, okratena o prirodzene ludske city, poznacena nenavistou a tvrdiaca, ze to vsetko robi v mene Boha - aky paradox. Clovek, ktory sposobil asi najvacsie sialenstvo v historii, opantaval a zmagoril davy, plnil si vlastne poziadavky a spraval sa ako ... neuroticky psychopat. Je to tak otvorene a tak krute, ze nenachadzam slov. Nebyt dospelaka, ktory mi vysvetloval politicke machinacie, asi by som nedokazala vsetky tie informacie naraz vstrebat. Nateraz mi je jasne, ze tento film je vynikajuci a hrozny zaroven. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem byl zpočátku vůči filmu skeptický( TV film, nepříliš přesvědčivý Robert Carlyle), přestaly mi již po necelé půl hodině tyto dva aspekty vadit. Přes tříhodinovou stopáž je zde minimum hluchých míst a agresivní Hitlerův vzestup drží téměř po celou dobu diváka v napětí. Detailní rozprava o jeho osobním i profesním životě je dle mého názoru historicky přesná a z hlediska filmového zpracování se jedná o dost možná nejkomplexnější biografii. I přesto, že se film odehrává v době, kdy ty nejzrůdnější činy měly teprve přijít, běhá i tak v některých sekvencích mráz po zádech (smrt Ernsta Röhma, údajné sexuální úchylky s neteří Geli či zanícený antisemitismus vyjádřený během řečnění.) Z tohoto pohledu je Hitler: The Rise of Evil velmi funkční a má i své nesporné filmařské kvality. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice povedený TV film ve kterém divák sleduje jak se Hitler dostává k moci od proslovů v hospodách až k přebírání moci nad Německem. Film slouží velice dobře jako doplňení znalostí o Adolfu Hitlerovi, jelikož se film nezabývá tím jak masakroval židy za 2. sv. války ale dozvíte se jaká byla jeho cesta k moci. Navíc ve filmu exceluje Robert Carlyle, který Hitlera zvládl na výbornou. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Hitler údajne vlastnil slepačí mozoček s hodnotou 140 IQ (+-). Dejiny už veľa krát potvrdili, že ľudia s vysokým IQ majú tendenciu chovať sa prinajlepšom ako psychicky narušený. Her Führer Adolf je toho jasným príkladom, i keď musím pripustiť, že pri ňom sa to psychické narušenie vyštveralo do neúnosných medzí. Ak by "The Rise of Evil" pripadol medzi o á-čkovú produkciu, pravdepodobne by bolo moje hodnotenie o nejaký ten kus nižšie. Keď však beriem v úvahu aké mená sa podarilo "naverbovať" kanadským filmárom..a navyše spracovať tak obtiažne téma.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Jedna z kritizovaných scén je tá, kde Hitler (Robert Carlyle) bije svojho psa. Neexistujú žiadne historické dôkazy o takomto čine, naopak bol Hitler považovaný za milovníkov psov. (martincba)

Reklama

Reklama