Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Falko 

všechny recenze uživatele

Film som videl v Nemecku pod nazvom Atentat na Richarda Nixona, ocakaval som teda nejaku pripravu na atentat a namiesto toho som videl smuny zivotny osud cloveka podla skutocnosti, ktoremu sa zruinoval zivot, opusta ho manzelka, v praci sa mu nedari a tak sa rozhodne urobit nieco, co urobit nemal. Herecky vykon Seana Penna je opät vhodny na Oscara, N. Watts som takmer nespoznal. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice uvěřitelný a velice smutný film. Především díky dokonalému Seanu Pennovi a díky tomu, že nešvary kritizované v Americe sedmdesátých let jsou po čertech aktuální i dnes. Bohužel. Příběh Samuela Bicka (který se ve skutečnosti jmenoval Byck) se odvíjí pomalu, ale protože je v něm stále co sledovat, nenudí. Nemám příliš v lásce snímky s antihrdiny v hlavní roli. Jenže tohohle prodavače nábytku mi bylo doopravdy líto. Tedy až do nevyhnutelných patnácti závěrečných minut. Sice byly fantasticky natočené i zahrané, ale první výstřel všechny sympatie pohřbil. ()

Reklama

Anglie 

všechny recenze uživatele

Docela solidní studie postavy, která začíná jako řadový občan a končí jako silně psychicky nestabilní jedinec. Vhodné pro lidi, kteří se zajímají o společensky kritická dramata - ti, kteří se zajímají o politiku, si také své najdou. Penn, jenž nesleze z plátna, je super, Jack Thompson v roli jeho šéfa za ním rozhodně nezaostává. Filmový Sam ale není skutečnému předobrazu fyzicky podobný a též dovysvětlit některé věci by neškodilo (např. proč si Marie takového losera jako je Sam, vzala za manžela)... Konec je zbytečně akční. K dokreslení atmosféry filmu pomáhají i dobové televizní záběry, zejména z Nixonových projevů. Celkově můžeme být rádi, že režisér svou několikaroční snahu o natočení tohoto filmu dotáhl do konce, pač jde o opravdu kvalitní kousek. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon je především postavené na vývoji hlavní postavy, s kterou nás tvůrci dokonale spojují. Dávají ji do extrémní karikatury, která se však odráží v nás samotných. Nebýt výkonu Seana Penna, je tento snímek průměrný. Skvělé herectví vše ale zachraňuje a dodává nám nádhernou psychickou sondu do jedné choré duše. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sean Penn tradičně hodně dobrý, ale jinak mě tahle sonda do života jednoho chlapíka, co se rozhodl spáchat atentát na prezidenta USA, celkem nudila. Jako nadšenec do americký politiky ale oceňuju, že na nás Nixon zírá ze všech stěn a z každé televizní obrazovky. V řadě jiných politicky zaměřených filmů politici téměř vůbec nejsou, ale tady jsem skutečně měla pocit, že Tricky Dick (jak Nixonovi historici přezdívají) provázel každý okamžik života Sama Bickea. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Snímek původně vznikal jako čistá fikce, ale scénáristé při hledání dobových materiálů našli příběh velmi podobný tomu, který zamýšleli zfilmovat. Nakonec se jej rozhodli zakomponovat do scénáře. Skutečný pokus o atentát, když Samuel Bicke chtěl unést letadlo a vletět s ním do Bílého domu, se odehrál 22. 2. 1974. (imro)
  • Na konci filmu se objevují skutečné dobové záběry televizních stanic CBS a NBC. (imro)
  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)

Reklama

Reklama