Reklama

Reklama

Karlík a továrna na čokoládu

  • USA Charlie and the Chocolate Factory (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Karlík Bucket žije se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlém domku. Jsou chudí, ale milují se a nedali by jeden na druhého dopustit. Nedaleko se nachází obří továrna na čokoládu, kde kdysi Karlíkův děda pracoval a poznal osobně samotného majitele Willyho Wonku. Karlík, který miluje čokoládu má sen se do továrny jednou podívat, ale to se zdá celkem nemožné až do té doby, kdy Willy Wonka vyhlásí soutěž, jejíž pět dětských vítězů z celého světa bude moct strávit jeden den v továrně. Stačí jen v jedné z čokolád najít zlatý kupon... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 310)

choze 

všechny recenze uživatele

Tima Burtona jsem nikdy moc nemusel, ale jeho filmy mě obvykle nadprůměrně pobaví. KARLÍK je groteskní vizuální atmosférická žranice prošpikovaná příjemně černým humorem ("VŠECHNO JE TU JEDLÉ, I JÁ. ŘÍKÁ SE TOMU KANIBALISMUS, DĚTI.") a několika vtipnými popkulturními odkazy (2001, Umpa-lumpové imitující různé hudební skupiny), včetně minimálně jedné autocitace (Johnny Depp s nůžkami). Dětští herci jsou výborní a Depp si přidal do své sbírky neodolatelných excentrických postaviček další povedený přírůstek. Postrádal jsem jen trochu víc akce a že se tu při vší té ohromné výpravě a tricích toho moc nezničilo. A ta hudebně-taneční čísla mě taky moc nebrala. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spolupráca Burton-Depp opäť vyšla na výbornú a táto príjemná rozprávočka krásne spestrila moje zaspávanie. Krásny príbeh, výborný Johnny, túto rolu zvládol bravúrne a opäť dokázal, že vie zahrať čokoľvek! Nádherné hranie sa s farbami, počas celého filmu pútajú prepracované interiéry a záver to všetko len umocní. Super... 80%. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Absolutně čistá filmová radost. Tim Burton je jedním z nejoriginálnějších režisérů v historii Hollywoodu a v Karlíkovi to opět dokazuje. Jestli jsem o původní verzi z roku 1971 napsal, že je plná barev, tak netuším, jak popsat tento rodinný skvost, ve kterém coby pan Wonka tentokráte září Johnny Depp (skvělý je i Deep Roy z Nekonečného příběhu, zde jako Umpa-Lumpa anebo Christopher Lee coby Wonka senior). Nápadité, vizuálně naprosto dokonalé, milé, vtipné, lepší originálu. A ty odkazy na slavné filmy jako 2001: Vesmírná odysea, Ben Hur či Psycho, jsou povedené. Jedinečná zábava, film má být především fantazií a tady to stoprocentně sedí. Takhle to má vypadat. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film tak snivý a kouzelný, jako Střihoruký Edward, s tak zajímavým příběhem a poselstvím, jako Velká ryba a tak krásně vizuálně a atmosfericky zvládnutý jako Batman (i když samozřejmě v naprosto odlišném duchu). Všechny charaktery postav ve filmu vystupujících jsou dovedeny do naprostého extrému, ale tyto karikatury nepůsobí směšně ani trapně, ale naopak do příběhu krásně zapadají. Kapitolou samotnou pro sebe je vizuální a hudební stránka. Kulisy jsou ohromně kýčovité a účelné, ale toto má svůj smysl a opět do do filmu patří. A hudba a písničky Dannyho Elfmana jsou úchvatné, kdyby nebyly nazpívány hlasy Umpa-lumpů, mohly by vévodit světovým hitparádám. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dívat se na filmy Tima Burtona pro mě znamená navštěvovat domov v alternativním světě. Každý z nich je jako útulný dům s krbem a rodinou archetypálních motivů, postav i postupů, které "dělají" Burtonovu charakteristickou poetiku. Karlík představuje dílo absolutně ponořené do precizní vizuality a typické plasticity fantaskního světa bizarního čokoládového mága Willy Wonky. Neuvěřitelná exploze barev i zvuků je zvládnutá s absolutní bravurou a krom dynamické jízdy po čokoládové řece zbývá jako vždy místo i pro vykreslení postav. Pravda, střední pasáž je snad až moc fixovaná na obraz, ale marná sláva – ohňostroj invence a parádních melodií Danny Elfmanna jsou natolik strhující, že člověk odpustí. Vrcholem je bezesporu parodická citace Kubrickovy Vesmírné odyseje a také to zvláštní napětí mezi laskavě pohádkovým humorem a tušeným ostřím černého humoru, bez kterého si Tima už nelze představit... Jenže Karlík po tom všem vychází neobyčejně harmonicky a všechny domnělé ostré hrany jsou obroušené překrásným finále. Ozdobou Burtonova lahůdkářství je rozhodně Johnny Depp, jehož Wonka balancuje kdesi mezi křehkostí Ichaboda Cranea (Sleepy Hollow) a excentričností kapitána Jacka Sparrowa. Jeho duet s Freddie Higmorem vychází podobně jako v Zemi nezemi nádherně i navzdory mnohem omezenějšímu prostoru. Karlík a továrna na čokoládu možná není po obsahové stránce až tak vzrušující, přesto jeho vizuální stránka, humor, kouzlo a šarm vytvářejí další perlu z dílny podivína Tima. ()

Galerie (185)

Zajímavosti (83)

  • Tim Burton sa snažil vyhýbať prílišnému používaniu digitálnych efektov, pretože chcel aby sa herci lepšie vžili do reálneho prostredia. Z tohto dôvodu boli tvorcovia nútení vytvoriť obrovské rekvizity a modely. (Greenpeacak)
  • Telekuk (Jordan Fry) v televizním sále tvrdí, že vlny a částice nejsou to samé. Kvantová teorie ale říká, že částice a vlny jsou to samé. (holyterry)

Související novinky

Chalamet bude Willy Wonka

Chalamet bude Willy Wonka

25.05.2021

Hvězda filmů Dej mi své jméno a Duna Timothée Chalamet získal po předchozích spekulacích hlavní roli v nadcházejícím prequelovém filmu o Willy Wonkovi. Snímek od studia Warner Bros. pojmenovaný… (více)

Willy Wonka se dočká prequelu

Willy Wonka se dočká prequelu

20.01.2021

Studio Warner Bros. oznámilo chystaný prequel Karlíka a továrny na čokoládu jednoduše pojmenovaný Wonka na 17. března roku 2023. Bude se tak jednat o prequel vyprávějící origin postavy Willyho Wonky,… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama