Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „Mumie“ v roce 1932 naznačil, že mumie by mohla být další skvělým monstrem Universalu, ale další díly ukázaly, že to tak prostě nebude, že ta postava nefunguje, hlavně protože se neustále recyklovalo jedno téma. Ale původní film je i po dlouhé době skvělý, funguje a nelze mu mnoho vyčítat. Boris Karloff zde naplno ukazuje svoje herecké schopnosti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! To si ale člověk uvědomí zejména tehdy, když může srovnat s pozdějšími filmy a o současných nemluvě. Tvůrci si uvědomili, že by nebylo šťastné zafáčovat Karloffa na celý film, aby divák přišel o jeho ostře řezanou tvář a démonické oči. Ani flashback do minulosti by nestačil, a tak s oživením mumie Imhotepa se vrací i jeho tvář. Šerosvitná kamera snímá napínavý příběh, který by mohl každým okamžikem skončit pro hlavní postavy nešťastně. Skvělá maskérská práce nezestárla a hypnotizující oči, které se v jednom okamžiku rozzáří, by dokázaly vyděsit i dnes. Klasicky vystavěný příběh využívá egyptské exteriéry i ateliérové prostory a disponuje příjemně tajuplnou atmosférou. Především příznivce starých hororů jistě neomrzí... ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Ono je to asi takhle - Boris Karloff byl vývěstní štít zářící na míle daleko a téma Egyptských pyramid a s ním spojených záhad a tajemných bytostí zase v kurzu. Proto vznikl právě tento film, oproti Frankensteinovi bytostně dobrosrdečnější, na druhou stranu zase méně děsivý. Karloff si vyjma začátku a konce masek neužil, milostná linka určovala vše ostatní a člověku v hlavě zůstane jen několik parádně řešených záběrů. Děs nečekejte, ovšem Karloff je ďábel. Narozdíl od remaku mimochodem inteligentní.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Tá Múmia naša dosiaľ tvrdo spála. Ale staré slová vzbudzujú ju znova, aby sa prebrála. Už Múmia vstáva, putá si strháva!". Parafrázou časti textu slovenskej hymnickej piesne "Nad Tatrou sa blýska" som si dovolil uviesť recenziu kultového filmu; a zároveň si ho uctiť. Nezahltí síce diváka desivou hrôzou, no príbehom vernej lásky, trvajúcej tisícročia, schopnej preniesť ducha mŕtvej milej cez iné telo a takmer pretrvať v mystickom žití-nežití. Neoslní prepracovanými hereckými výkonmi, no vystačí si dokonale s rovnako dokonale stvárneným Imhotepom, pri ktorom divák doslova cíti, ako sa mu zo spráchnivenej kože odšupujú tisícročné vlákenká obväzov. A rovnako treba vyzdvihnúť jeho zhypnotizovanú obeť. Na oltár mumifikovaného medzivojnového hororu priniesli obaja predstavitelia skvelú obeť. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších černobílých hororů společnosti Universal. Příběh je lehkou variací na Drákulovské téma, pouze přenesené do Egypta. Prvků společných s o rok starším Drákulou to má opravdu dost, roli profesora si zopakoval Edward Van Sloan a roli klaďase David Manners. Nemrtvého padoucha si zahrál Lugosiho největší filmový rival Boris Karloff a je třeba poznamenat, že jeho výkon je nepřekonatelný a jeho make-up naprosto úžasný. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Herec Henry Victor je sice v titulkách filmu zapsál jako představitel Saxonského válečníka, ale ve filmu se nikde neobjevuje. Jeho role byla součástí scény představující ve zkratce historii starověkého Egypta od dávných dob až po současnost (resp. počátek dvacátého století). Pro finální sestřih však byl tento segment vystřižen. (DaViD´82)
  • Plagát k tomuto filmu patrí medzi najdrahšie na svete, zachovaných je len niekoľko kusov. (matriosa)
  • Make-up Borise Karloffa vytvořil maskér Jack Pierce podle Ramsese III. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama