Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alibi na vodě navazuje postavami kriminalistů Tůmy a Líbala na předchozí dva filmy režiséra Vladimíra Čecha 105% alibi a Kde alibi nestačí, v nichž alibi podezřelých hrálo hlavní roli. Děj třetího záhadného případu je zasazen do atraktivního prostředí filmařů a manekýnek. Režisér Konrád chce natočit pátrání policistů v novém kriminálním filmu experimentální dokumentární metodou. Na opuštěném hausbótu na přehradě nechá „zmizet“ svou hrdinku a tajně natáčí práci policie. Pokus však skončí tragicky, dívka je skutečně zavražděna. Všichni podezřelí mají alibi, zde doslova „na vodě“. Řešení případu je však velmi vtipné a originální. Kromě Karla Högera a Josefa Beka v rolích vyšetřovatelů se ve filmu setkáme i s Oldřichem Novým v roli fotoreportéra, Otomarem Krejčou jako režisérem Konrádem, dále s Jaroslavem Vojtou, Svatoplukem Benešem a Josefem Beyvlem. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Tuhle detektivku miluju. Výborní herci,výborná atmosféra a elegantní záporák pan Nový.Nečekaný konec. Tipovala jsem úplně někoho jiného. A ejhle,život je plný filmových překvapení. Na tomto filmu nevidím žádné negativum. Pan Nový sice už starší,ale pořád má v sobě eleganci a šarm. Karla Högera mám ráda pro jeho charisma a jeho hlas,který k nám promlouval z večerníčků. Pro mně nostalgie starých časů udělala svoje. Líbila se mi nenucenost obou kriminalistů, žádný já jsem nadřízený a ty podřízený. Sehraná dvojice,která spolu i tráví občas večery grilujou kuřátko,pijou činzánko,čekají na dámskou návštěvu a místo ní zazvoní dvojice hňupů,kteří touží po Kubalčíkovi. Ten zamrzlej úsměv obou herců,když otevřou dveře je nepopsatelný. Jediná postava která mi byla nesympatická je dědek z muzea,co mu patří hausbót. Ale ten byl slizkej vždycky. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Na mě ten film vůbec nefungoval. Ani jako detektivka, ani jako film o filmu, ani atraktivní prostředí filmařů. Manekýnky už vůbec ne. Pár dobrých hlášek jsem sice zaznamenala, ale moc jsem se u nich nebavila. Možná mi vadila dvojice detektivů, protože ani pana Högera , ani pana Beka nemám zrovna v oblibě. Oldřich Nový mě nepřesvědčil, ta role mu podle mě nesedla. Zaujal mě jen pan Krejča. Přiznávám, že mě film nudil a nedokázala jsem udržet pozornost. Chtěla jsem vydržet až do konce a ten byl pro mě vysvobození. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Jistěže jste měl výhrady. Jste odborník. A odborník musí mít výhrady aby dokázal, že je odborník. Vyvrcholení trilogie v duchu stupňování nadsázky až na samou hranici únosnosti žánru. Jestliže série začínala jako celkem solidní, vtipná detektivka (105% alibi), pokračovala neobvykle přímým mrkáním na kameru (Kde alibi nestačí), končí jako cosi, co jsem shodou okolností viděl celkem nedávno, Truffautova Americká noc, jakýsi nepřiznaný pseudo-dokument o natáčení filmu, jímž náhodou probíhají esembáci s tvářemi Josefa Beka a Karla Högera. Posun se projevuje opakovaným angažmá stejných herců ve nových vedlejších rolích [Menšík, Nový], ideologicky uvědomělým laškováním na téma cinema verité v detektivním žánru - film je filmem o případu, který vzešel ze záměru natočit pravdivý film, a jakýmsi odpolicajtěním ústřední dvojice vyšetřovatelů. Chápate, jaká je škoda, že se právě tento výslech nenatáčí?! Leccos z toho, co dělá dodnes tuto sérii divácky atraktivní, přetrvává. I nadále jde o amalgám dobově poplatné satiry, zločiny samozřejmě vyvěrají z buržoazních nešvarů, ústících až k vraždění, s překvapivě drzými výpady proti témuž: Pánové, dnes je riskantnější fotografovat oblečené laureáty než svlečené ženské... Buddy jiskření mezi oběma hlavními představiteli je nevyčerpatelné. Jasné nicméně je, proč už další díl nevznikl - vytyčeným směrem to dál jít nemohlo. Jak jste strávil včerejší odpoledne? / Blbě. V kinu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky, jde o nejslabší snímek celé trilogie s kriminalisty Tůmou a Líbalem. Především ho snižuje ta nesmyslná zápletka s natáčením filmu, která je sama o sobě nesmyslná a s dějem víceméně nemá co do činění. I použití nenastříhaného dokumentu televize ze schůzky filmových tvůrců je hodně diskutabilní. Samotný detektivní příběh už je přece jen o mnoho lepší, protože skutečně diváka vtáhne do toho, aby hádal, kdo je skutečným vrahem. No, dneska by už karty s nahatinkami nikoho nevzrušovaly a asi by moc nevydělávaly... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Třetí detektivka z třídílné série s kapitánem Tůmou (Karlem Högerem) a poručíkem Líbalem (Josef Bek). Pátrání tentokrát dlouho vůbec nikam nevede, jasně podezřelý vlastně není vůbec nikdo, až konečně pří závěrečné Poirotovské rekonstrukci vyjde najevo hodně nečekaný pachatel. Úplný konec filmu jakoby vůbec nespadal do této série a je zcela nesmyslný. Slušný a důstojný závěrečný díl Tůmy a Líbala. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Hluchoněmý rybář Lebeda (Jaroslav Vojta) ve filmu sice neslyší, ale mluví. Není tedy hluchoněmý, ale pouze hluchý. Za hluchoněmého je však označen v oficiálním textu distributora i v samotném filmu majorem Tůmou (Karel Höger). (navabaca)
  • Keď si kriminalisti Tůma s Líbalom na hausbóte idú zrekapitulovať, čo sa asi v deň vraždy skutočne stalo, rozložia si lehátko a zapnú magnetofón. Magnetofón a páska bez problémov fungujú, hoci predtým boli potopené vo vode spolu s hausbótom na dno priehrady. (Gareth_Jones)
  • Poté, co se vyšetřovatelé poprvé vyptávají rybáře Lebedy (Jaroslav Vojta) na loďce pod zámkem Orlík a odplouvají, můžeme v pozadí vidět nachystaný prám, kterým později vytahují hausbót na hladinu. (Jarek572)

Reklama

Reklama