Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dějištěm politické satiry plné laskavého i jedovatého humoru je Bílý dům. Konkrétně pracovna prezidenta USA. Dave (Kevin Kline), občasný prezidentův dvojník, je požádán, aby zastoupil prezidenta, který dostane srdeční záchvat při intimním skotačení s jednou ze svých sekretářek. Náčelník štábu a jeho pobočník chtějí Davea udržet v úřadě co nejdéle, aby mohli podniknout určitý převrat, při němž náčelník štábu (Frank Langella) vládne prakticky veškerou mocí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Nádhernej film Tyhle laskavé a přitom satiricky kousavé reitmanovky mi dneska hrozně chybí... Kdo neviděl, určitě doporučuji. Viděl jsem to po letech a od prvních chvílí do konce jsem se u toho usmíval a přitom to bylo tak trefný. Zkoušel jsem to rozkoukat v originále, ale ne, tyhle ranně devadesátkové dabingy neměly konkurenci. Jak se tu často řeší, na co se podívat s rodinou nebo rodičema, tohle je přesně ono a v mých očích strká do kapsy i mnohem slavnější komedie. Nejoblíbenější citáty z filmu: účetní při pohledu na rozpočet USA: "Takhle blbě vedený osobní finance jsem v životě neviděl." "Kdy ti to došlo? -Když ses podíval, on už se dlouho nepodíval." 9/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Dejve, Amerika je nemocná a ty ji vezeš do nemocnice.. '' ------ Tohle byl takový mix Prince a chuďase, Being There a Amerického prezidenta... Neříkám, že se mi to nelíbilo. Bylo to milé, o tom žádná. Na komedii tam však toho humoru bylo málo a těch pár grimas ,,Boba'' Langelly to nezachránilo... O té naivitě se nebudu raději zmiňovat, beru to prostě jako takovou pohádku pro dospělé. Zato tam bylo dost té romantiky a romantika v Bílém domě, to je vlastní žánr... Je mi jasné, že Amíci tohle všechno mají moc rádi, ale zdá se mi že je toho k nám všeho již krapet přeimportováno... Trochu jsem se děsil závěru, opravdu šílím, když na konci většiny filmů, kde se nějak vyskytne prezident USA všichni tleskají a mávají prápory... Naštěstí tady to tvůrci celkem solidně ustáli a bylo to jen přecukrndlované. Co jsme musel uznat bylo, že Ripleyové bych ty její roky vůbec neřekl a vypadala dost dobře... Dávám tři krabice důkazů o korupci. * * * ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Politika je hračka v rukou mocných, ale co když se taková hračka dostane do rukou obyčejného dítěte? Tím děckem má být Dave, čiliže Kevin Kline a náhoda tak chtěla, aby se z úředníčka stal prezident Spojených států (přirozeně na oko). Dosti k ději. Ivan Reitman umí točit komedie, takové kde není přespříliš trapného humoru. No a právě Dave je příkladem toho, jak lze bez bláznovinek, konfetek, frkaček a balónků odělat hodně slušnou oslavu. Dialogy o tom co je správné, co by mělo být samozřejmostí, ale místo toho je to jen utopie sou lecky až kýčovité, lecky přeemocionalizované, ovšem co se povedlo tvůrcům tohodle filmu, to stojí za příklad. Neuvádějí jen prázdná slova, ale ukazují jak na to. Člověk jenž používá při myšlení i srdce a není jen loutka v rukou vyšší moci může dokázat velké věci. Zkrátka nenuceně vtipná zábava, skvěle zahraná (teda Frank Langella cupitající skrz bílý dům alias chatrč, to jest slušnej pohled), dobře hudbou doplněná. Na pět hvězdiček to není, na to má děj malý spád a delší nezáživné sekvence, ovšem čtyři zcela po právu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dave Kopic (Kevin Kline), stoprocentní dvojník prezidenta Spojených států, je osloven s nabídkou, která se neodmítá. Zastoupit prezidenta, který dostal srdeční záchvat při jednom ze svých záletů, a stabilizovat tak zemi, která by nepochybně bez prezidenta kráčela do ohnivých pekel. Jenže Dave se svým dobráckým srdcem se úřadu ujme s plnou silou, což není dvakrát po chuti personálnímu šéfovi Bílého domu Bobu Alexandrovi (Frank Lagella), který by se sám chtěl stát prezidentem. Naopak si svými činy získává srdce prostých Američanů, ale i první dámy (Sigourny Weaver) ... Jojo, Ivan Reitman prostě umí. Jeho filmu sice nedostávají desítky ocenění, nicméně vždy skvěle pobaví, a je vcelku jedno jak často se je rozhodnou naše televize opakovat. Dave je typickým představitelem Reitmanova komediálního stylu - člověk se nesmí moc zamýšlet nad otázkami jak je sakra možné tohlencto nebo tamto by se určitě stát nemohlo, a film si užívat jako celku. Velký podíl na tom má Kevin Kline - jeho dvojrole je zcela bezchybná - škoda že nedostal větší prostor i jako "zlý" prezident... ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Komedie z amerického prezidentského prostředí jsem si oblíbil už v dětství a ani nevím proč. Dave patří k jedněm těm nejlepším, co v tomto žánru vzniklo. Kevin Kline a Sigourney Weaver jsou ve svých rolích úžasní a ostatní herci nijak nezaostávají. I téma výměny prezidenta je docela zajímavé. Dave není dokonalý film, ale rozhodně se jedná o vysoký nadprůměr. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Cameo - Oliver Stone ztvárnil muže snažícího se přesvědčit reportéra, že je prezident jiný, než býval. (D3VIL)
  • Tvůrce filmu Gary Ross hraje policistu č. 2. (D3VIL)

Reklama

Reklama